pondělí 8. srpna 2016

Důležité momenty / Klára poprvé na prázdninách

Za námi další milník. Nebyl pro nás nijak zásadní, ale jsme rádi, že se tak stalo. Klára je poprvé bez nás u babičky a dědečka na krátkých "prázdninách". Na dva dny, dvě noci. Včera odpoledne odjela s mými rodiči. Sbalila si do svého plechového kufříku pár kostek lega, plavky, plyšové hračky, se kterými spí, zamávala a byla pryč. Jakub byl vykulený, my s Chlupáčem jsme byli naměkko.

Někomu může připadat divné, že ve třech letech nikde bez nás nebyla. Nám to divné nepřijde, nikdy jsme neměli tu potřebu a Klára o to zatím nestála. Dokáže se už sama rozhodnout, co chce a co nechce. Krátkodobá několikahodinová hlídání zvládala vždycky v pohodě a před rokem byla od rána do večera u druhé babičky a dědy (Chlupáčových rodičů), to bylo vlastně poprvé, kdy jsem byla bez ní celý den.

Myslím (a tak se to snažíme vysvětlovat i netrpělivým prarodičům), že není potřeba to lámat přes koleno, dítě do toho dospěje samo, stejně jako do všeho ostatního. Do teď se Klára na odloučení necítila a my jsme ji do toho rozhodně tlačit nehodlali. Asi před dvěma týdny o tom začala sama mluvit, že by chtěla u babičky a dědečka zůstat na prázdninách. Hrozně nás to překvapilo, a čekali jsme, co se z toho vyvrbí. A vidíte, bez slziček, bez stesku, bez problémů. Prý se mají dobře, mají nabitý program přes 100 kilometrů od nás :)


Přiznám se bez mučení, je nám smutno. Je to velký nezvyk, být doma jen s Jakubem. Ten ji navíc pořád hledá, chodí do pokojíčku a rozhlíží se, jestli se mu někde neschovala. Nejdivnější je to všudypřítomné ticho. Nepřirozené ticho. Už si ani nepamatuju, jak tichý máme byt. Už si ani nepamatuju, jak tichá může být procházka s kočárkem. Nikdy jsem si neuvědomila, jak Klára pořád něco brebentí, zpívá, piští (ok, tohle si teda dobře uvědomuju), jak je hlučná. V dobrém slova smyslu. Zítra nám to ticho skončí, odpoledne pro ni Chlupáč zajede. To bude shledání. Teď se mě zrovna ptal: "Ty jo, a co když nebude chtít jet domů?". No snad jo :)


Žádné komentáře:

Okomentovat