pátek 26. srpna 2016

Chytrá hračka / Králík Kuk

Už pár týdnů nám doma dělá společnost dřevěný králík. Králík v barevné dřevěné krabici. Králík Kuk. Už asi víte, že mám ráda logické vzdělávací hry a snažím se k nim vést i děti. Po úspěchu Záhadného hradu na začátku léta jsme i teď sáhli po jistotě, další z řady Smart Games od výrobce Mindok. Dřevěná hlavolamová hra pro jednoho hráče Králík Kuk (v originále Bunny Boo) je určena dětem už od dvou let. A já vám ji chci trochu blíž představit, je totiž krásná.

 
V balení najdete dřevěnou figurku králíka, tři různě barevné dřevěné kostky, 30 oboustranných kartiček se zadáními z tvrdého papíru, návod a příručku pro rodiče s rozklíčovanými zadáními.





Teď o něco detailněji. Největší modrá kostka je taková dřevěná krabice bez víka a bez dna, ve svých 4 stěnách má otvory ve tvaru hvězdiček a koleček. Žlutá kostka má kulatý otvor uprostřed, červená kostka je ve tvaru mostu. Hrany všech kostek jsou příjemně oblé, neostré, mám pocit, že bezpečné. Hra obsahuje celkem 60 obrázkových zadání na 30 oboustranných kartičkách a ve 4 stupních obtížnosti (v každé obtížnosti je 15 zadání). Samotná figurka králíka Kuka je jednoduše zpracovaná, hladké světlé dřevo, pouze decentně a něžně namalovaný obličej. Zespodu je tělo Kuka podlepeno "protiskluzovou" látkou, aby hezky seděl na jednotlivých dílech při plnění svých úkolů. Králík se malým dětem dobře drží v ruce, dlouhé uši svádí ke kousání. Kuba ho miluje dosyta :)


Na každém obrázkovém zadání je králík Kuk v nějaké poloze vůči kostkám. Někdy vykukuje z modré kostky, jindy stojí na žluté kostce uvnitř té modré a kouká ven skrz hvězdičku, jindy odpočívá v červené kostce. Někdy se doslova schovává. Je na dítěti (na vás), abyste nainstalovali králíka a kostky do stejné polohy, jakou vidíte na obrázku. Dítě musí ze zadání vydedukovat, který díl/díly ke splnění potřebuje, jak jednotlivé kostky na sebe postavit, jak na ně naaranžovat králíka. Pohled zepředu a kontrola, zda všechno vypadá tak jako na obrázku. Až tehdy je zadání splněno.





U menších dětí je nutná asistence rodičů. Je potřeba věnovat dítěti dostatek času a trpělivosti, aby hru správně pochopilo. Je v pořádku, když si ze začátku neví rady, vnímání prostoru je pro tak malé děti složité. Někdy taky děti nemusí chápat, co znamená čelní pohled, pořád nakukují ze všech stran a nerozumí tomu, že vidí stavbu jinak než na obrázku. Pomůžete jim tak, že budete stavit na stole ve výšce dětských očí.


Dvouleté dítě podle mě reálně zvládne pouze nejnižší stupeň pokročilosti a to ještě za vydatné asistence rodiče, spíš si bude s kostkami pohrávat bez zadání, skládat je na je sebe, do sebe, bude si hrát s králíčkem. Tříleté dítě si poradí o něco víc, ale ze začátku nečekejte zázraky. Klárka skládá ta začátečnická zadání pouze s jednou kostkou.



Hra je moc pěkně zpracovaná, má jednoduchý nadčasový design, masivní kvalitní provedení. Figurka Kuka je opravdu povedená.




Tato vzdělávací hračka je naprosto dokonalá pro vývoj prostorové představivosti, dítě se na ní naučí chápat prostorové pojmy (nad, pod, uvnitř, venku, za, před). Rozvíjí taky logické myšlení a skládáním brousí jemnou motoriku. Je to skvělá hra pro předškoláky a používá se i v mnohých školkách jako vzdělávací pomůcka.

Na závěr sdílím i demo video, pro ještě názornější představení Králíka Kuka. Tak mrkněte, třeba vás hra zaujme stejně jako nás.

2 komentáře:

  1. Díky za tip na dárek k druhým narozeninám Tomáše! Vypadá to skvěle!

    OdpovědětVymazat