čtvrtek 18. srpna 2016

11. měsíc s Jakubem

Skoro rok. Už se z něj stal člověk :) Jakoubek je ve většině případů těžký pohodář a neskutečně mazlivé dítě. Nabíjí mě neustále pozitivní energií, kterou kolem sebe vysílá. Samozřejmě, když na něj nastoupíte v blbou dobu, umí si i pořvat, dnes třeba u stříhání nehtů, to jsme byli zpocení oba dva, on plakal a já křičela. Matka roku, no.


Nevím, kolik váží ani měří, je takový pěkně akorát, řekla bych. Je to malý okatý svůdník, často se na někoho usmívá a laškuje, tolikrát mě zastavila nějaká paní a obdivovala moje dítě. To jsou chvíle, kdy nevím, co na to říct. Ano, je krásný, ale to připadá každé matce, že právě to její dítě je nejhezčí. Příroda to totiž dobře zařídila.

Pořád má jen dva zuby a poslední prořvané noci svědčí o tom, že asi rostou další. Asi. Nebo má nějaký to období :) Znáte toto tričko české značky Young Primitive, já ho děckám asi vážně koupím, protože to je alibi jako blázen.


Jakub je spokojený kojenec, a řekla bych, že je to s ním poměrně jednoduché. Máme zaběhlý režim, vím, co potřebuje, kdy je unavený, kdy ho štve Klára, kdy se mu stýská po Kláře... Dokáže si hrát i sám, největší zábava jsou balónky všeho druhu (nejlepší je malý bílý hopík, kterého stokrát denně vytahuju z pod sedačky), hodí ho, utíká pro něj, hodí ho, utíká pro něj. Pejsek. Pak ho děsně baví vkládačky, dřevěný kamion Woody, klasické vkládací tvary od Fisher Price, rád něco někam dává, uklízí a třídí, třeba pastelky do truhličky. Zbožňuje Duplo, Klára mu postaví komín a on od sebe rozděluje jednotlivé kostky. Samozřejmě auta všeho druhu, brm brm je u nás na denním pořádku. Občas ho zaujme i jiná hračka, o hračkách pro miminko 6-12 měsíců chystám samostatný příspěvek jako pokračování článku o hračkách pro miminko 0-6 měsíců. U nás neplatí, že si stejně nejvíc vyhraje s PET lahví nebo toaleťákem, pokud mu člověk dá čas a svoji pozornost, dokáže se pěkně hrát i se smysluplnými hračkami.


Umí zamávat na pozdrav (a na povel :)), umí tleskat. Oboje ho hrozně baví a má radost, když my máme radost. Je společenský, na hřišti vyhledává ostatní děti a nějakým způsobem s nimi komunikuje. Je rád na písku, který přestal konečně pojídat, asi už zjistil, že to není bůhvíco.

Je pořád vylezený na sedačce, kde se pokouší napodobovat Kláru, buďto sledováním televize (fakt si sedne, opře se o polštář a kouká na to, co tam běží), nebo při skákání. Klára skáče ostošest, Kuba si vedle ní stoupne, chytne se vzadu opěrky a pohupuje se v kolínkách. Napodobuje nás všechny při všemožných činnostech, telefonování, sezení na nočníku, kreslení, apod.


Pořád chce chodit za ruce. Vyloženě to vyhledává a vynucuje si to. Sám zatím nechodí, ale o víkendu si sám stoupnul bez opory. Klára začala chodit touto dobou, tak jsem zvědavá, kdy se rozchodí Kubík.


Začal docela dobře jíst, nebo jsem to možná přestala tolik řešit. Obědy jí v pohodě, nevím, jestli v dostatečném množství, ale jí. Vařím já, skleničky jsme teď momentálně vyřadili. Jogurt a kašičku má rád. Ovoce jí formou přesnídávek, někdy mu dám do ruky hrušku, nebo jablko. Pečivo moc nemusí, krmí se jím sám, já pak po snídani dost dlouho vybírám drobky z koberce :) Miluje křupky.

Spaní se taky lepší, přes den spává většinou dvakrát, někdy jen jednou, když se zadaří delší spánek. Nejlíp ho uspí kočárek nebo kojení. Sám to neumí. Ale on se to jednou naučí, věřím tomu :)

4 komentáře:

  1. krásné fotky a krásné miminko...naše mladší má také 11 měsíců...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to super věk, že? Teď už bych pomalu zastavila čas :) A děkuju moc!

      Vymazat
  2. Milá Jani, opět čtu o tom, jak to mám doma. Můj nezbeda (18. 9) je tedy stále s pohybem pozadu, ale jinak by kluci mohli založit klub. Užívejte!Je to super! Chystáte už narozeniny? Hezký dnové Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zdenko, díky! Je fajn si vždycky popovídat s někým, kdo má stejně staré dítě, je vtipné, v kolika věcech si jsou stejně staré děti tak podobné. Narozeniny plánujeme pomalu, oslava bude rodinná, moc na velkou slávu nejsme, ale dárky už řešíme, mrkněte na narozeninovou inspiraci tady na blogu :) Mějte se hezky, Jana

      Vymazat