Nejsme nějak ultra "zelená" rodina, rozhodně nejíme všechno v biokvalitě, předpokládám, že nekupujeme maso ani mléko ze zvířat, která žila šťastně ve volném travnatém výběhu na přátelské farmě, na druhou stranu naši rodiče mají velké zahrady, takže spoustu ovoce a zeleniny, marmelády, zavařeniny, kečupy, med a vajíčka máme domácí. Za to jsme vděční, hlavně kvůli dětem. Jinak ale nakupujeme standardní cestou, u nákupu sice přemýšlíme, etikety poměrně sledujeme, něčemu se vyhýbáme. Pro děti nakupuju často v obchodech se zdravou výživou, většinou v bio kvalitě. Naučila jsem se sice používat třtinový a kokosový cukr, pradávné obilniny, luštěniny a kokosový olej, ale našli byste u nás i cukr rafinovaný a klasickou bílou hladkou mouku. Myslím, že člověk by měl jíst v rozumné míře všechno, proto bych o sobě řekla, že jsem poměrně rozumný spotřebitel, necpu děti sladkostmi, na druhou stranu často peču a domácí buchty a koláče Kláře dávám (a taky jsme už propadli zmrzlině). Tolik pro vysvětlení mého postoje k tématu "zdravá výživa", od toho se totiž odvíjí i celá recenze knihy Léčba zemí - Průvodce výchovou zdravých dětí v nezdravém světě (autorka Maya Shetreatová-Kleinová).
Když jsem dostala možnost zrecenzovat knihu, která je poměrně alternativní co se zdravé výživy týče, asi minutu jsem váhala, jestli to neodmítnu. Tento typ knihy mě totiž většinou vyděsí. Leknu se, co všechno dělám špatně, co jsem to za matku, co jsem to za člověka. Jsem ale nakonec ráda, že jsem nabídku z nakladatelství Práh přijala a knihu mám doma. A dokonce už celou přečtenou. A nejsem vyděšená :) Já si z knihy prostě vzala to, co potřebuju, ostatní jsem nechala plynout. Nejsem schopná ani ochotná řídit se všemi radami, o kterých autorka píše, nebudu kupovat jen košer maso, nevzdám se tuňáka, ani nezačnu pojídat mořské řasy, nicméně těch bodů, kterými se řídit budu je také dost.
- Pro dítě je nesmírně důležitý kontakt s živou zemí, půdou, nebuďte příliš úzkostliví co se hygieny týče, nechejte dítě "ochutnávat" přírodu
- Snažte se nepotlačovat horečku pod 40°C léky, tělo potřebuje horečku k samouzdravení
- Klíčem k celkovému zdraví dítěte je zdravá trávící soustava, 70% imunitního systému je ve střevech
- Střevní mikloflóru narušují antibiotika, toxiny (umělá hnojiva, potravinová aditiva - aromata, barviva a konzervanty, fluoridy, těžké kovy), částečně porod císařským řezem a podáváním umělého mléka
- Vyvarujte se všeho, kde je glutaman sodný
- Naše tělo je naprogramováno tak, aby toužilo po sladkém, už s prvním hltem mateřského mléka bažíme po sladké chuti
- Cukr je podle výzkumů návykovější než kokain
- Vyvarujte se všeho, kde je obsažený vysokofruktózový kukuřičný cukr = glukózo-fruktózový sirup
- Jezte hodně "super" zdravých potravin - cibule, česnek, pór, veškeré bobuloviny, zelí, kapusta a brukvovité plodiny
- Snažte se jíst co nejvíc částí rostlin - klíčky, listy, plody, semínka, ovoce jezte i se slupkou, která je nejvýživnější
- Zkuste vyhledávat plané odrůdy rostlin, které jsou mnohem výživnější než šlechtěné
- Jezte sezónní a lokální plodiny
- Konzumujte semínka, ořechy, zrna, zkuste i klíčky
- Zapomeňte na průmyslové snídaňové cereálie
- Pokuste se průmyslové mléko nahradit čerstvým, bez pasterizace a UHT, jen plnotučné je správné
- Preferujte kysané mléčné výrobky
- V rybách, především v těch velkých, je velké množství rtuti, nejvíc v tuňáku
- Nejzdravější ryby jsou ančovičky, sledi, sardinky a makrely
- Nepijte balenou vodu, nepijte z plastu
- Ideální je kohoutková přefiltrovaná voda a čaje
- Vyhněte se rafinovanému cukru a zkuste zdravější přírodní varianty, ideálně med, javorový sirup, melasa, datlový cukr (já používala různé sirupy, např. agávový, který je v knize uveden jako nevhodný)
- Z tuků se doporučuje máslo, sádlo, kokosový olej, olivový olej, sezamový olej
- Vyhýbejte se ztuženým a částečně ztuženým tukům
Pokud vás téma zdravé výživy zajímá, knihu si rozhodně pořiďte. Já ji doporučuju i všem těm, kteří se na to dívají podobně jako já, stojí za přečtení a zamyšlení, jestli nemůžeme aspoň něco málo dělat lépe. Kniha je podložena mnohými odbornými fakty, mnohými výzkumy i příklady z praxe, na konci najdete i několik málo receptů.
Žádné komentáře:
Okomentovat