sobota 20. srpna 2016

Knižní výzva / Ostré předměty

Titul: Ostré předměty (Sharp Objects)
Autor: Gillian Flynn
Nakladatelství: Knižní klub
Rok prvního vydání: 2006
Počet stran: 272

Anotace

Stěží si představit hrůznější zločin než uškrcení malé holčičky. Zapomenuté missourijské maloměsto Wind Gap se ještě nevzpamatovalo z jedné brutální vraždy, a už je tu další, stejně strašná a nepochopitelná. Proč nevinné dívky? A proč jim vrah vytrhal skoro všechny zuby? Pro mladou chicagskou reportérku Camille Preakerovou, která ve Wind Gap vyrůstala, je takový případ vítaným sólokaprem. Jenže to, co se zprvu zdálo jako kariérní příležitost, získá nakonec mnohem osudovější a tragičtější podobu. Ukáže se, že posedlost jde v tomto příběhu až na krev. A to do slova a do písmene.


Recenze

Právě jsem překonala další level v oblasti psychothrilleru (a že jich už mám načtených). Může za to tato kniha. Ač je to kniha dost kontroverzní - mnohými zatracovaná a mnohými doporučovaná, já mám jasno. Mě totálně dostala a ještě dlouho mi bude ležet v hlavě, respektive v žaludku a nejspíš na mě čeká i v pár následujících snech. Chlupáč už mě začal nazývat úchylákem, když si prý furt vybírám tato dětská témata. Není to záměr. Je ale pravdou, že když jde o zločiny páchané na dětech, dotýká se mě kniha vždycky o něco víc.

Vraždy dvou malých holčiček přivádí zpět do svého rodiště mladou podprůměrnou novinářku Camille. Hlavní hrdinka je ztroskotaná alkoholička (samozřejmě vinou osudu), psychicky úplně na dně, neustále pronásledována zpackanou minulostí. Návrat do rodného města otevírá všechny staré rány, ale právě ony jí pomůžou vnořit se pořádně do hrůzného případu. Co je sen, co skutečnost, kdo je dobrý a kdo špatný, komu může věřit a od koho se má držet dál, to všechno na Camille čeká ve Wind Gap. Případ nakonec opravdu vyřeší, něco ji to ale bude stát...

Tuto knihu jsem zhltla tak rychle, jak mi to domácnost se dvěma malými dětmi dovolila, ale nemohla jsem se odtrhnout. Je to ten typ knížky, co přečtete jedním dechem, nejen díky napínavému ději, ale i díky strohému, prostému jazyku, kterým je psaná. Navíc je jazyk místy až vulgární, což dokresluje ponurou atmosféru celého příběhu. Násilí, sex, šikana, zvrhlost, posedlost, zlo, toho všeho je knížka plná. Já vždycky u knih a filmů tohoto rázu přemýšlím, jestli by se něco takového mohlo ve skutečnosti opravdu stát. Jestli je to vůbec reálné, když je to tak "moc" špatné. Modlím se, aby ne.

2 komentáře:

  1. Máš hezký blog.☺ Díky za recenzi. Mám ráda thrillery a ráda si tuto knihu přečtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuju, kniha byla bezvadná! Tak pak dej vědět, jak se líbila tobě :)

      Vymazat