pondělí 13. června 2016

Chytrá hračka / Záhadný hrad

Už asi víte, že mám slabost pro dřevěné hračky a hry. Nicméně nejsem ultimativní, nebudu si tady hrát na to, že plast k nám do domu nesmí. Plastovým hračkám se nějak divoce nebráním, věřím, že i ony mají svoje výhody (například jsou lehké, dostat dřevěnou kostkou po hlavě není úplně příjemná záležitost). Dřevo je mi ale bližší. V poslední době se snažím hledat nějakou chytrou zábavu pro Kláru, hry, skládačky, puzzle, něco, co dá Kláře víc, než jednoduché prvoplánové pobavení (i když to je také potřeba a i při hraní si s plastovou panenkou se dítě rozvíjí v různých oblastech).

Nedávno jsme si domů pořídili krásnou dřevěnou logickou hru Záhadný hrad od výrobce Mindok.
Krabice obsahuje 4 různě barevné dřevěné kostky s otvory, 3 různě dlouhé dřevěné tyčky - věže a brožurku se 48 zadáními. Podstatou hry je stavit na sebe různé dřevěné kostky a věže tak, aby společně vytvořily hrad zobrazený v knížce se zadáními. Kostky jsou z masivního dřeva, ale hrany mají příjemně zaoblené, pro malé děti jsou teda relativně bezpečné. I Jakoubek si s věžemi pěkně pohraje :)
 



Kláru hra hned zaujala, skládaly jsme spolu ještě ten večer, co jsme ji přinesly domů. Ukázala jsem jí, co je principem, zadání jsme procházely společně a já ji vedla. Samozřejmě není schopná ještě 100% samostatné práce se zadáními, ale snaží se. Když staví sama, skládá si svoje vlastní hrady, i to je v pořádku. Kreativita se nemá potlačovat.



Nedávno jsem četla článek o tom, jak je v dnešní době u předškoláků zanedbávaná vizuomotorika (propojení zrakových vjemů s pohybem horních končetin, jednodušeji koordinace oko-ruka). Děti, u kterých se tato funkce správně nevyvíjí, se později projevují problémy např. s psaním, čtením apod. Proto je tento typ hry vhodný už pro naše malé děti, oči sledují zadání a ruce podle zadání něco vytváří - propojují se tak senzorické funkce s motorickými, což je nesmírně důležité. Hra navíc rozvíjí logické myšlení a prostorovou představivost.


Tato hra je určena pro děti od 3 let, nicméně Klára si v základní úrovni dokáže s kostkami poradit už teď. Podle mého názoru je tato hra vhodným dárkem pro tří a čtyřleté dítě, navíc s ním poroste. Hra má totiž 4 úrovně obtížnosti (starter, junior, expert a master), proto je to přesně ten typ hry, která vydrží dítěti dlouho, složitější zadání budou rádi skládat i malí školáci. První zadání jsou jednoduchá, postupně se přiostřují a je potřeba zapojit do hry také prostorovou představivost a práci s rovnováhou.





Hru jsem si sama jednou večer vyzkoušela, prošla jsem si všech 48 zadání a hezky jsem "vypnula". Líbí se mi jak samotný princip skládačky, tak jednoduché zpracování, nadčasovost a univerzálnost.

Tuto hru, stejně jako mnoho dalších, si můžete pořídit v eshopu Eniqma (nebo v jejich kamenné prodejně v Brně). Jsem ráda, že jsem na tuto specializovanou prodejnu nedávno narazila, protože sortiment společenských her, hlavolamů a stavebnic mají opravdu široký, navíc provozují také půjčovnu deskových her, což mi přijde boží.

5 komentářů:

  1. Pěkný den Jano,
    Mindok je rovněž náš oblíbenec...začali jsme ve 4 letech hrát zelené Safari, pak přibylo IQ fit a IQ puzzle, tento rok Ježíšek přinesl Auto block a Příšerky. Mají plno her a skutečně jimi nepohrdne ani dospělý. Píší "hra pro jednoho hráče" a starší se už opravdu často zabaví i sám a soupeří sám se sebou, kam až dojde :-) a vždycky mi hlásí! A jindy zase hrajeme na střídačku, jeden level já, druhý on.
    Jestli prcek někdy dostane něco nového, tak na Záhadný hrad a podobné jsem měla také zálusk, to po starším nemáme, začali jsme rovnou ty větší.
    Jinak já oceňuji i praktické balení, každá hra má krásnou krabičku, úložný boxík nebo jiný obal, i když se originál papírová krabice vyhodí.
    Díky za krásně nafocený článek, vždy jsem si v krámě v letu mezi regály v rychlosti kladla otázku, v čem spočívá obtížnost této hry a nyní již mám představu, aniž bych musela číst návod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, mám radost, že se článek líbí. Mindok je super, mám ještě pár her v záloze, tak zase příště :)

      Vymazat
  2. máme doma všechny hry z řady smart games od Mindoku. (pracuji s nimi ve školce s předškolními dětmi). Pro nejmenší děti velmi doporučuji tři malé prasátka a den a noc. Investice do těchto her se určitě vyplatí. moje nejoblíbenější je Zámecké schody. Ale všechny jsou super. U nás velmi oblíbené.

    OdpovědětVymazat
  3. jo a zapoměla jsem na králíčka kuka. Ten je uplně nej pro nejmenší. Pracují s ním krásně děti od 2 let v našich jesličkách. určitě se ta investice vyplatí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem ráda za tento komentář. Zapomněla jsem to do článku napsat, někomu se může zdát investice poměrně vysoká, ale za prvé se jedná o kvalitní edukativní hračku a za druhé, hračka dítě jen tak neomrzí, třeba tento hrad podle mě zabaví i šestileté dítě. Den a noc máme doma, Klárka dostane na narozeniny/svátek. Ostatní znám a brzy dodám další recenze :)

      Vymazat