neděle 19. června 2016

Barefoot / Kupujeme první barefoot boty

Co si budeme povídat, téma barefoot je velice aktuální. Každá maminka chce pro svoje dítě to nejlepší, tak zvažuje, jestli očkovat a kdy, jestli nosit a v čem, jak obouvat, nebo neobouvat. Podle mě většinu rodičů odrazuje velká nejednotnost názorů, prostě v těchto poměrně kontroverzních otázkách neexistuje žádná univerzální pravda. Tu si musí každý rodič najít sám. Takovou, které věří, má ji podloženou dostatkem informací, takovou, která vyhovuje jeho dětem.

A taková byla i naše cesta k barefoot. Nutno říct, že jsem stále jen a pouze poučený laik. Nejsem rozhodně expert na tento typ obuvi, sama žádné barefoot boty nevlastním (zatím), ale chci vám popsat naši cestu k přirozenému obouvání od začátku až do konce.

Klárčiny první opravdové a samostatné kroky proběhly před jejími prvními narozeninami. Pořídili jsme kožené capáčky Capiki, ve kterých chodila výhradně asi dva měsíce. Až potom jsme jí pořídili první klasické pevné kožené kotníkové boty. Kupovali jsme vždycky podle mě "kvalitní" boty ve značkových obchodech. Doma chodila vždycky bosa, první zimu jsem sice sklouzla k nákupu klasických papuček (vlastně ani nevím proč), ale velice rychle jsem se jich zbavila, bylo vidět, že Klárce nevyhovovaly (navíc, ani my s Chlupáčem v papučích nechodíme). Do kroužků doteď nosí buďto kožené capáčky, nebo bývá bosá. Tam, kde to jde (na zahradě, na hřišti) ji v teple necháme chodit bosou. Dvoje poslední boty jsem už koupila kompromisy - boty, které sice nespadají čistě do kategorie barefoot, ale jsou pružné, krásně ohebné, dostatečně široké v oblasti prstů. Měla jsem z nich tak dobrý pocit, že jsem se rozhodla postoupit ještě o level výš a koupit Klárce první skutečné barefooty.

Zdroj: Google

Naštěstí obchodů s barefootovou obuví přibývá a tak jsem začala hledat boty, které budou Klárce na léto vyhovovat. Potřebovala jsem ale dost poradit, zatím jsem vždycky kupovala boty v kamenném obchodě. Navíc jsem toho o barefoot moc nevěděla. Vybrala jsem si tyto letní sandálky KidOFit (Klára si je totiž vyzkoušela u kamarádky z Montessori). A tak jsem si začala psát s Kristýnou z eshopu Barefoot boty U Běželů. Kristýna byla velice ochotná a popsala mi, jak nejlépe změřit nohu, poradila ohledně nadměrků, nakonec mi sama doporučila správnou velikost. Tuto komunikaci velice oceňuju, protože boty přes internet jsem se vždycky bála kupovat a tady jsem měla pocit, že nešlápnu vedle. Skoro jako bych byla v normálním obchodě.

 

Začít musíte vždycky měřením. Nezapomeňte ale změřit délku i šířku, šířka v oblasti prstů je totiž pro zdravý vývoj chodidla a správnou chůzi stejně důležitá jako délka. Nejlépe změříte nohu tak, když si vezmete nějaký tvrdý papír (karton, víko od krabice), položíte jej na zem těsně ke zdi. Dítě si šlápne na karton, pata bude těsně u zdi také, dítě nohu zatíží. Tužkou udělejte čáru před špičkou chodidla. Změřte i šířku v nejširší oblasti chodidla, většinou je to v oblasti prstů. Důležitá informace pro eshop je třeba i vysoký nárt. Měřte obě nohy, každá může být jiná. Každý dobrý eshop poskytuje dostatečné množství informací o jednotlivých velikostech bot, což vám při koupi hodně pomůže. Nebojte se zeptat, zavolejte, napište email.

Klárce jsem naměřila délku 14,7 cm a šířku 6,6 cm, má celkem širokou nohu a vyšší nárt. Vyšší nárt je pro někoho trochu abstraktní pojem. Nedá se nijak změřit, pouze můžete opticky zhodnotit, zda je nožka nízká a jakoby plochá, nebo jestli nárt stoupá prudčeji. Dětem s vysokým nártem se mohou hůř obouvat boty, naopak boty na noze s klasicky klenutou klenbou se musí často hodně dotahovat. Klárka klenbu nemá nijak dramaticky klenutou, ale nárt má prostě vyšší. Na obrázku níže uvidíte hodně klenutou nohu (vysoký nárt) versus zdravou nohu. Ještě chci dodat, že vysoký nárt nemusí nutně znamenat vadu chodidla, někteří lidé mají nohu takovou.

Zdroj: Google


Za dostatečný nadměrek (do délky) se považuje 6 mm - to by měla mít bota vždycky. Při koupi nových bot se obecně doporučuje nadměrek 1,2 - 1,7 cm, aby byl další prostor pro růst nohy. Záleží ale na typu boty, tvaru nohy a celkově dítěti, každé zvládá dobře jiný nadměrek. Kristýna mi u sandálků na léto doporučila nadměrek spíš menší, kolem 1 cm, zvlášť u vybrané značky Kidofit, která je hodně prostorná. Sandálky se nosí naboso nebo s tenkou ponožkou a nosí se poměrně krátkou dobu během léta, takže není třeba mít takovou rezervu pro růst nohy. Co se šířky týče, za ideální nadměrek se považuje 1 - 2 mm na každou stranu. Doporučila nám tedy velikost 25,5. Tu jsme koupili a krásně Klárce sedí. Boty máme asi dva týdny a testujeme skoro každý den, po dovolené dodám podrobnější recenzi. Co můžu říct už teď a co mě vážně mile překvapilo, na první pohled jde vidět, že se Klárce v botách chodí líp než v klasických. Má takovou lehčí a přirozenější chůzi. A mnohem méně padá.

Na závěr trocha základní teorie o barefoot. Barefooty jsou navrženy tak, aby v nich mohlo chodidlo pracovat skoro tak, jako by bylo naboso. Většina odborníků (fyzioterapeutů, ortopedů) se už dnes shodne na tom, že pro správný vývoj chodidla a celého pohybového aparátu je důležitá chůze naboso v nerovném terénu. Chodidlo je složeno z 19 svalů, 107 vazů a 26 kostí. Noha při došlapu několika svými částmi nejdříve zmapuje terén, receptory na noze posílají informace o terénu do mozku a ten zase zpět celému pohybovému aparátu. Zlepšuje se tak celková koordinace, kosti, svaly a šlachy se staví do správného postavení, optimálně se posilují a přirozeně se vyvíjí nožní klenba. Zajímavý článek o lidském chodidle si můžete přečíst tady. Když nohu zavřeme do boty, chodidlo nemá možnost pracovat správně, když ji navíc zavřeme do nějakého kopyta, noze skutečně uškodíme. Tam, kde není možná chůze naboso (v zimě, v nejistém prostředí, apod.), dejme noze nějakou botu, která ji omezí co nejméně. Lidská noha je přirozeně široká, s prsty do široka roztaženými a oddělenými od sebe. Je to kvůli stabilitě.  Vidíte na obrázku níže - jak by noha měla přirozeně vypadat a do čeho se ji snažíme denodenně nacpat. V botě by proto mělo být vždy dostatek místa na práci prstů při chůzi. Když už musíme a chceme dítě obout, dejme mu boty s co nejtenčí a nejohebnější podrážkou, aby nožka cítila terén i přes ni, boty s rovnou podrážkou bez zvýšených pat, aby se těžiště neposouvalo na prsty, boty s dostatečným prostorem pro prsty, boty co nejlehčí, aby nebyly pro dítě kotvou, která je táhne ke dnu. Článků na internetu je nepřeberné množství, ale nechci vás tady hned napoprvé zahltit.

 
S články na blogu na téma barefoot budu rozhodně pokračovat, příště recenze sandálů KidOFit, popříště se chci zaměřit na první dětské krůčky, které u nás budou brzy aktuální.

5 komentářů:

  1. Jani, my už jsme bare všichni tři:) Už teď po pár měsících nechápu, jak jsem mohla některé boty nosit :) Takže budeme pomalu (při těch cenách to ani jinak nejde) obměňovat botník :) Pro Mikyho je to samozřejmě nejdůležitější, ale jsem zvědavá i na to, jestli to něco udělá s Tomášovou plochou tlapou :) U nás zatím nadšení u všech tří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ladi, vidím to úplně stejně, čím vc článků čtu, tím víc ad tím přemýšlím a dává to všechno smysl. Když vidím Klářiny Kidofity a svoe úzké balerínky, je mi jasné, které z nich jsou pro nohu ty pravé. Takže dětem pojedu asi už jen barefooty, možná kompromisy, a sobě si asi nadělím na zkoušku taky.

      Vymazat
  2. Ahojky, daly by se doporučit nějaké stránky, nebo obchod s barefoot i pro dospělé? (mám 36-37)..kdyby to v Brně šlo, uvítala bych spíše kamenný obchod...Předem díky za radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, vím o těchto:
      http://www.vivobarefoot.cz/kamenne-prodejny/autorizovany-obchod-vivobarefoot-concept-store-brno na Pekařské
      Nějaké mají i v Bráně k dětem: https://www.branakdetem.cz/brana-k-detem/obuv

      Vymazat
  3. Ahojky, daly by se doporučit nějaké stránky, nebo obchod s barefoot i pro dospělé? (mám 36-37)..kdyby to v Brně šlo, uvítala bych spíše kamenný obchod...Předem díky za radu.

    OdpovědětVymazat