pondělí 13. června 2016

Bezinková ...

Miluju domácí limonády, od okurkové po fialkovou. Bezinková je ale takový evergreen. O víkendu jsme byli u babičky a při procházce s Jakubem jsem zmerčila černý bez. Rozhodnutí padlo okamžitě. Po obědě jsme s Chlupáčem vzali staré liberty a vyrazili jsme na sklizeň. Taková romantika, asi  20 minut bez děcek :) A využili jsme jich fakt poctivě... Květy byly ještě plné pylu, takže by se domácí bezový sirup měl vydařit.



 
Jak na domácí bezinkovou šťávu?


Na 2 litry sirupu potřebujeme

2 litry vody
asi 30 velkých květů bezinek
2 bio citrony, omyté a nakrájené na plátky
1,5 kg cukru krupice (podle chuti, ale obecně se doporučuje na 1 l vody minimálně 1 kg cukru)
1–2 lžíce kyseliny citronové

Postup

Převařte a nechte vychladnout vodu. Z květů odstraňte stonky, květy vyperte ve studené vodě. Omyjte citrony a nakrájejte je na plátky. Květy vložte do čisté sklenice na zavařování nebo džbánu (já použila hrnec). Přidejte citrony a zalijte vychladlou vodou, přikryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin v chladnější místnosti. Druhý den přeceďte přes jemný cedník vyložený látkovou plenkou. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu. Vsypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění cukru; trvá to asi 15 minut. Plňte do sterilních suchých lahví, zazátkujte a uložte v chladničce. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní. Pokud chcete uchovat déle, můžete šťávu zamrazit.

2 komentáře: