Na 2 litry sirupu potřebujeme
2 litry vody
asi 30 velkých květů bezinek
2 bio citrony, omyté a nakrájené na plátky
1,5 kg cukru krupice (podle chuti, ale obecně se doporučuje na 1 l vody minimálně 1 kg cukru)
1–2 lžíce kyseliny citronové
Postup
Převařte a nechte vychladnout vodu. Z květů odstraňte stonky, květy vyperte ve studené vodě. Omyjte citrony a nakrájejte je na plátky. Květy vložte do čisté sklenice na zavařování nebo džbánu (já použila hrnec). Přidejte citrony a zalijte vychladlou vodou, přikryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin v chladnější místnosti. Druhý den přeceďte přes jemný cedník vyložený látkovou plenkou. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu. Vsypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění cukru; trvá to asi 15 minut. Plňte do sterilních suchých lahví, zazátkujte a uložte v chladničce. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní. Pokud chcete uchovat déle, můžete šťávu zamrazit.
Miluju bezinkovou limonadu :)
OdpovědětVymazatno právě :)
Vymazat