středa 22. června 2016

Originální zábava a učení s FU.FO

O FU.FO už jsem jeden článek psala, tehdy, když jsme si domů pořídili bezva hry - párování ponožek a vláček. Lenka (FU.FO) toho dělá ale neuvěřitelnou spoustu a uvidíte, jak vás její práce nadchne. Pokud tedy sdílíte moje nadšení pro originalitu, kreativitu a hravost :) Své hand-made papírové výrobky, které jsou skoro všechny posedlé puntíky, prodává na Fleru a u vybraných prodejců.


Pokud s dětmi rádi malujete, tvoříte, nebo jinak kreativně blbnete, můžu doporučit "Puntíkovánky". Omalovánky zná každý, ale puntíkovánky budou vaše děti (asi i vás) bavit o něco víc. Protože se využívají vodovky a malý pěnový váleček. Je to takový velký blok formátu A4 o 14 listech z tvrdého papíru, na každém listě je předpuntíkovaný nějaký základní tvar (kruh, čtverec, šestiúhelník...). Dítě pomocí malého pěnového válečku (průměr 18 mm) namočeného do vodovek plácá puntíky do této šablony. Práce s barvami je super, po jednom namočení dítě udělá puntíků několik a přitom každý jiného odstínu, jak je na válečku barvy míň a míň. Každý list je na kraji perforovaný, můžete si jej snadno vytrhnout a použít jako dekoraci. Kláru puntíky hezky zabaví, při prvním tvaru potřebovala celkem dost asistence (hlavně proto, aby všechny puntíky nebyly černočerné, stejně tak jako každá barvička ve vodovkách), ale princip rychle pochopila. Přijde mi, že s válečkem se jí dobře pracuje, jak je malý, hezky se jí drží v prstech a má v nich mnohem větší cit, než kdyby malovala štětcem nebo pastelkou. Jakékoliv tvoření je nesmírně důležité pro rozvoj pravé hemisféry našeho mozku, proto mohou být puntíkovánky hezkým dárkem i pro dospěláky, kromě základních tvarů můžete mít i ptačí nebo africké.




S Klárkou se teď hodně často bavíme o lidských emocích. Vysvětlujeme si, proč je někdo smutný, nervózní, nebo proč se stydí. Snažíme se ji učit, jak se tyto emoce projevují, jak je na lidech poznáme. Mám pro ni přichystané obrázkové kartičky se 6 základními emocemi (smutek, hněv, strach, překvapení, znechucení, štěstí), brzy o nich na blogu bude samostatný příspěvek. FU.FO má pro tyto účely takovou bezvadnou pomůcku. FU.FO a jeho nálady. Poměrně velká (cca 30 x 30 cm) kartonová hlava FU.FA má pohyblivé obočí, oči, pusu, navíc může mít i slzičky nebo červené tváře. Jednoduše tak můžete měnit výrazy tváře tohoto roztomilého medvěda, buďto jak vás zrovna napadne, nebo můžete využít jednu z 11 předloh. Podle mě je to pěkná a jednoduchá pomůcka, když se s dětmi chceme bavit o pocitech. Medvěd má i praktické poutko, můžete si ho tak doma pověsit třeba na dveře.




Asi všechny děti mají rády samolepky. Pořád by něco někam lepily. Měla jsem radost, když jsem v balíčku od Lenky objevila taky dva archy samolepek. Tyto kulaté velké samolepky s motivy ptáků a afrických zvířat se budou dětem líbit, může si s nimi něco ozdobit, nebo je můžete využívat jako motivační samolepky, třeba při učení se na nočník, za každý úspěch, jedna samolepka do připraveného archu.


Tak co, co z autorské tvorby FU.FO byste si vybrali?

Žádné komentáře:

Okomentovat