pátek 29. července 2016

Chytrá hračka / Cestovní magnetická hra iOTOBO

Před každou delší cestou se snažím pro děti (zatím teda jen pro Kláru) na trhu objevit nějakou šikovnou cestovní hru. Něco, co je především kompaktní, lehce se převáží, nerozsype se v první zatáčce nebo s prvním hozením kufrem, něco, co je vhodné i do auta - tudíž ideálně magnetické. Navíc se mi osvědčilo vytáhnout na dovolenou nějakou naprostou novinku - něco, co dítě zatím nezná, s čím si ještě nehrálo. To je pak najednou neokoukaná zábava, která potěší. Na dovolenou v Itálii jsem Klárce pořídila skvělou kreativní hru iOTOBO Travel.


Magnetické hry z Francie iOTOBO jsou parádní a najdete je v mnoha variantách a náročnostech dle věku dítěte. iOTOBO je považována za nejkreativnější mozaikovou skládačku a díky svým vlastnostem je dokonce využívaná v mateřských školách jako didaktická pomůcka. Hra rozvíjí dětskou představivost, jemnou motoriku a podporuje kreativní myšlení. Není divu, že společnost jich ročně prodává kolem milionu. Mozaika je vyrobená ve Francii z nezávadných materiálů (což oceňuju hlavně kvůli všežravému Jakubovi).


Cestovní verze hry obsahuje 40 kousků pěnových magnetek (4 barvy a 3 tvary), 24 stran (12 listů) obrázkových šablon a velký list doplňkových obrázků, které jdou z dílků také složit. Všechno je to pěkně uložené v tenkém kovovém "kufříku" (který vypadá jako malý laptop), takže magnety při skládání a přenášení drží pevně na místě. Pěnové dílky jsou měkké a z jedné strany opatřené magnetickou vrstvou, jsou malé - největší má 35 mm x 25 mm, nejmenší 35 mm x 10 mm. Na obrázkových předlohách najdete třeba čarodějnici, mořskou pannu, motorku, veverku, potápěče, kraba...






Kláru hra hned zaujala, obecně má práci s magnety ráda, vysvětlila jsem jí princip přikládání dílků na předlohy, řekla jsem, že barevné kombinace jsou jen na ní. Strávila skládáním několik večerů, kdy jsme přišli unavení z výletů, brávala si hru i s sebou na pláž, kde sestavovala všemožné obrázky a já se nebála, že se dílky někde poztrácejí. Párkrát si stavila z magnetků svoje vlastní domky a postavičky. Hra je sice určená pro děti od 4 let, ale Klára práci s magnety zvládá ve třech letech dobře. Dokáže dílky umístit na přesně určené místo, s barvami si hlavu neláme, možná jen nedokáže správně interpretovat jednotlivé obrázky na šablonách, přece jen jsou vždy "sestavené" z těch třech dílků, proto jsou tak trochu abstraktní a malé dítě obrazce v šabloně na první pohled nevidí (navíc je šablona nebarevná, pouze v odstínech bílé a modré). S tím musí pomoct dospělák. Ze hry mám velice dobrý pocit, myslím, že nás bude bavit ještě dlouho a do budoucna přemýšlím o nějaké další magnetické skládačce této značky.






Žádné komentáře:

Okomentovat