středa 20. července 2016

10. měsíc s Jakubem

Jakub s desátým měsícem překonal hranici 8,5 kila, není teda žádný cvalík, není ale divu s tím jeho podivným apetitem. Jedlík totiž není. Když však uslyší slovo "prso", začne se třepat a hýkat :) Využije každé možnosti a snaží se chodit za ruce. Nejhezčí chvíle jsou, když soustředěně sedí na zemi s nějakou hračkou, a já o něm třeba 15 minut nevím. Moc takových chvil není... Často si hrají s Klárou, ona pro něj pořád něco vymýšlí.


Zuby stále jen dva, už pěkně velké a pěkně ostré. Na prsa to zatím nezkouší, jinak brousí o cokoliv. S jídlem trochu bojujeme, jí sice všechno, ale s přemlouváním, s nejrůznějšími ústupky a bordelem všude kolem nás. On by se totiž nejraději krmil sám (BLW metoda), ALE. Já pak fakt půl hodiny musím uklízet a to nedávám. Snídani tak sice praktikujeme, oběd se snažím držet v klasickém režimu. Dnes jsem vyměkla a pak jsem hodinu sbírala, utírala a vysávala lososa s těstovinami a brokolicí. Jakuba jsem musela komplet převléct a osprchovat. Rád jí sám nějaké ovoce (a já pak další půlhodinu umývám kočárek), má rád bílý jogurt a rýžovou kaši od Nestlé (jiné už ani nezkouším, končívaly všechny v koši).

Je usměvavý a veselý. Je s ním sranda, často se směje, má rád, když s ním někdo dělá blbiny, když ho Klára honí, když spolu lezou po sedacím vaku, když mi "prdí" do břicha.


Miluje vodu, děti a jakýkoliv dopravní prostředek. Úplně jsem do našeho cestovatelského deníčku zapomněla napsat, co byla jeho největší zábava na dovolené. Bidet. V obou hotelích. V koupelně byl nalezený pořád, za pár dní se naučil pouštět sám vodu a koupelna plavala.

Přestal tančit, lenoch, ale začal bouchat rukou do rytmu, takhle propařil celé vystoupení Kašpárka v rohlíku.

Po čtyřech zdolá schody nahoru, s přehledem umí slézat ze sedačky nebo postele, umí vylézt na Klářinu postel.

Říká mama, tata, baba, bembem (rozuměj brmbrm), ham, nene, bá (rozuměj bác). Pak vydává velké množství srandovních zvuků, které Klára s nadšením opakuje. Od včerejška mají k mé radosti novou zábavu - prskání.

Jakub začíná být mazlivý a já si teď opravdu začínám užívat společné spaní. I když teď spává určitě polovinu noci ve své postýlce, ta druhá polovina mi nevadí. Obecně bych řekla, že spává o dost líp. Spánek má tvrdší, kvalitnější. Asi je to od té doby, co má přes den jen dva spánky. Dokáže spát stejně dobře v kočárku jak doma v posteli, v průměru tak hodinu. V posteli ho uspávám kojením, v kočárku usne zásadně vsedě. Ráno vstává mezi 8 a 9, večer usíná kolem půl 10.



Užíváme si léto, když je horko, chodíme na koupák, nebo se děti koupu v bazénku na balkóně, hodně času trávíme na hřišti nebo v parku, Jakub tam začíná být jako doma. Má svoji první kamarádku Terezku, se kterou sedává v trávě a dělí se o křupky a o hračky.

Rychle se blíží jeho první narozeniny a já už začínám připravovat seznam, co pro jednoleťáka k narozeninám. Určitě se tady podělím o nápady.

Takže nebýt toho, že trávím polovinu dne s hadrem v ruce a utírám svinčík z jídla a taky toho, že Klárka má nějaké totálně protivné období, je to doma s dvěma dětma fajn.

Žádné komentáře:

Okomentovat