čtvrtek 14. července 2016

Barefoot / Letní sandále KidOFit

Po měsíci nošení už jsem schopná poctivě zhodnotit Klářiny první barefoot boty - letní sandálky KidOFit Coral Green, které jsem v červnu koupila na eshopu Barefootboty.cz. Tyto sandálky jsem si vybrala hlavně na doporučení z výše zmíněného obchodu, kdy jsem s paní probírala specifika Klářiny nohy - délka, šířka a tvar nohy (Klára má poměrně širokou nohu a vyšší nárt). Navíc se mi líbily i vzhledově, proto jsem se rozhodla je vyzkoušet. Udělala jsem dobře, jsem z nich opravdu nadšená, protože splňují všechny zásady zdravého obouvání.


Hmotnost jedné boty velikosti 25,5 je 98 gramů! Jsou tedy skutečně lehké jako pírko a Klárka v nich běhá velice lehce. Mám pocit, že i míň zakopává a padá, běhá jakoby byla bosá.



Boty mají samozřejmě vyndávací netvarovanou stélku a v balení najdete i náhradní tenké vložky, kterými můžete ještě více korigovat velikost boty. Když je bota o něco větší, náhradní vložku přidáte pod tu originální a tím velikost trochu zmenšíte.




Velikost stélky u velikosti 25,5: délka 15,8 cm, šířka v nejširším bodě 6,3 cm. Bota je příjemně široká hlavně v prstové části.

Podrážka je gumová, velmi tenká a měkká, navíc vyrobená z průhledného materiálu, takže si v přední části boty můžete krásně zespodu zkontrolovat, jak jsou v botě prsty uspořádané a jak botka padne. Podrážka je rovná, bez zvýšené paty, ohebná ve všech směrech. Špička je zvednutá jen trochu v neobutém stavu.





Boty jsou prodyšné, nemám pocit, že by se v nich Kláře noha nějak extrémně potila (i když nejsou kožené), materiál kombinuje textilní perforované části na nártu a odolnější syntetiku na špičce, patě a na jednotlivých páscích. Jazyk boty (nártová část) je hezky měkký, jakoby pěnový, bota je pohodlná a netlačí ani po utažení.

Zapínání na suchý zip přes nárt a také na patě, čímž jde krásně regulovat i šířka boty pro užší nohu. Sandálky na noze díky dvěma páskům, které jsou navíc dvojité a vedené přes kovovou přezku, hezky drží.

Na eshopu je najdete v hezké (nijak křiklavé) růžové, sytě modré a naší tmavě zelené.

Klára je nosí skoro denně, je fakt, že na hřišti, v parku a na zahradě chodí hlavně bosá. Kamenem úrazu je jízda na odrážedle, Klára samozřejmě brzdí nohama a na vnitřní straně špiček to jde už trochu znát. Přiznám se, že mi to drásá srdce, protože boty fakt miluju. S tím ale nic nenadělám, kolo rozhodně zakazovat nebudu :)


* Update k článku (13.10.2016), pokud se k této recenzi někdo vrátí, příp. na ni narazí nový čtenář, může se hodit. Klára nosila tyto sandálky asi 4 měsíce, nosila výhradně tyto boty, žádné jiné letní jsme pro ni neměli, takže buď bosá, nebo v KidOFitech. 4 měsíční zátěžová zkouška dopadla následovně:

- obě vyndavací stélky jsou v pořádku, neponičené, netrhají se, nejsou prošoupané, jen už prostě nezáří novotou
- přední suchý zip na nártu drží stále dobře
- zadní suchý zip na patě už je dost opotřebovaný a často se odlepuje, naštěstí pásek na patě i tak pořád drží dobře, ale je to otravné. Myslím, že sucháč by šel vyměnit za nový
- začal se párat jeden šev z boku na palcové straně, zhruba půl centimetrové místo, užívání nijak nevadí, spíš se jedná o kosmetickou vadu, opět si myslím, že by si s tím opravář obuvi poradil
- podrážka je v super stavu, trochu ošoupaná v místech, kde s nimi Klára brzdí kolo

Myslím si, že všechno svědčí o velmi dobré kvalitě botou, které jsem navíc nijak moc neudržovala. Pokud Jakub bude za dva roky odpovídat velikostně, nebránila bych se tomu, aby boty zdědil.

První souhrnný článek na téma barefoot pro začátečníky jste si mohli u mě na blogu přečíst v červnu. S Jakubovými prvními krůčky napíšu další příspěvek na toto téma a už teď se začínám koukat po prvních botkách a strašně mě to baví.

Žádné komentáře:

Okomentovat