pondělí 26. října 2015

Knihy pro děti / Larousse Encyklopedie pro nejmenší

Dnes ode mě další tip na knihu, kterou velice ráda doporučuju dál. Klára dostala ke svým druhým narozeninám svoji první encyklopedii. Je určená nejmenším dětem, přesné věkové určení na ní sice není, ale to je stejně hodně relativní. Knížku jsem pro ni měla pořízenou už nějaký ten měsíc, ale myslím, že dva roky jsou minimum. Sama jsem měla podobnou francouzskou encyklopedii, když jsem byla malá, a pamatuju si, že to byla jedna z nejoblíbenějších knih po velmi dlouhou dobu.


Tematicky je encyklopedie rozdělená do sedmi částí: lidské tělo, město, historie, příroda, zvířata, svět a vesmír. Každá stránka je plná obrázků, texty jsou krátké a informace jednoduché. Každá dvoustrana je jedno téma, jedna situace, jeden příběh, někdy doplněná o lehký úkol. Nejoblíbenější u nás jsou stránky o těhotenství a narození miminka, o školce, o bazénu, o městské hromadné dopravě a o obchodním domě. Zkrátka ty ze života, ty, co jsou pro Kláru aktuální a nějak známé. Do ostatních témat ještě musí dorůst, ale právě to se mi na knize líbí, že roste s dítětem. V každé životní etapě ho zajímá něco jiného a proto je dobré, že kniha má tak široký záběr.


 
Červená kniha je na povrchu "chlupatá" a má silné, pevné listy, které se jen tak nepokrčí a neošoupou, Klára v ní sama ráda listuje a knížka zatím nejeví žádné známky opotřebení.


V současné době je to u nás knížka číslo jedna. Čteme si z ní každý den, Klárka se ptá, jde vidět, jak dychtí po informacích, že ji zajímá všechno nové. Za nás teda vřele doporučuju!

2 komentáře:

  1. Díky za tip, já jsem jako malá četla jen encyklopedie, tak doufám, že se to přenese i na další generaci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo, já měla tu svoji encyklopedii tak moc ráda, že si ji občas u našich ještě sama prohlížím :)

      Vymazat