sobota 21. května 2016

Chytrá hračka / Puzzle

Přiznám se, že na tento milník jsem dlouho čekala. Těšila jsem se až nastane ta správná chvíle začít se učit skládat puzzle. Klára dostala svoje první opravdové puzzle na Vánoce - tedy, když jí byly 2 roky a 3 měsíce.

První puzzle bylo od mé oblíbené francouzské značky Avenue Mandarine a už jsem o něm psala vánoční inspirační příspěvky - tady. Tato skládačka je označena jako "XL", což deklaruje, že dílky jsou fakt velké a je proto vhodné i pro malé děti. Krabice ukrývá 3 zvířátka, které si dítě může složit - páva (4 dílky), pštrosa (8 dílků) a slepici (6 dílků). Dílky jsou silné, pevné. Samozřejmě to pro Kláru byla nová aktivita a bylo potřeba se jí naučit. Vysvětlit princip, ukázat, jak k sobě dílky skládat. Pokud hledáte tip na dárek pro dvouleťáka, toto puzzle je to pravé.




Teď na jaro jsem si řekla, že pokročíme trochu dál. Měla jsem totiž pocit, že Klárka poslední dobou všemožné hry zanedbává na úkor lega. Chtěla jsem ji trochu motivovat a nějakým způsobem dál rozvíjet. Puzzle podporuje rozvoj koncentrace (měli byste vidět to pekelné soustředění završené vypláznutou špičkou jazyka), pomáhá rozvíjet jemnou motoriku (pro děti není vůbec jednoduché dílky k sobě přikládat), brousí trpělivost. Puzzle je pro děti opravdu hodnotnou zábavou.

Tak jsme pořídili další. V obchoďáku si Klára vybrala puzzle s Medvídkem Pú. Obsahuje 40 dílků a je vhodné pro děti od 3 let. S touto skládačkou jí samozřejmě musím pomáhat, je poměrně složitá, ale když jí asistuju, zvládá to poměrně dobře. Snažím se jí vysvětlovat princip skládání. Když je na jednom dílku voda, vedle bude taky voda... Postavy zvířat jí jdou v pohodě, okolní příroda hůř.Toto puzzle není tak propracované, jako výše zmíněné. Vadí mi, že chybí obrázek složeného puzzle, předloha. Ideální by bylo, kdyby byl obrázek na vnitřní straně kartonu, kam se dílky skládají, pro malé děti by to byla cenná pomůcka. Malé dítě podle mě potřebuje vidět obrázek jako celek, aby mu to skládání usnadnilo.



Nejnovější přírůstek do naší puzzle sbírky zatím čeká ve skříni na svoji příležitost. Objednala jsem v dánském eshopu (který je mimochodem úžasný, objevila jsem tady mraky krásných věcí za fajn ceny a hodlám tady objednávat častěji, poštovné bylo jen 160 Kč a doručení do 14 dnů, navíc mají stránky i v trochu "omezené" češtině). Puzzle francouzské značky Djeco z kolekce Malý vlk obsahuje 24 dílků. Jednotlivé dílky jsou velké, obrázek mě osobně uchvátil, taková pěkná stylovka hodná zarámování, ale bojím se, že je pro malé dítě trochu abstraktní. No uvidíme, jak se s tím Klárka popere. A - ach ta krabička!





Co vy a puzzle? Kdy a s čím jste začínali? Kolik jich doma máte?

8 komentářů:

  1. Moc díky za článek. Dcera má 22 měsíců a sháním nějaké tipy na puzzle jako dárek ke druhým narozeninám, takže tvůj článek je přesně to, co jsem hledala :)
    Zuzana
    http://unasdomacz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko super, Avenue Mandarine i Djeco nabízí puzzle pro nejmenší s pár dílky, prodávají různé eshopy i u nás. Pak možná ještě značka Janod. Máš moc hezký blog, my se zase chystáme na zvířátka Schleich. Kde je nejčastěji kupuješ?

      Vymazat
  2. Pěkný den,
    můj první příspěvek...zatím čtu jen potají :-)
    Mám doma dva chlapečky...deset let a sedm měsíců (skoro jako váš Jakoubek), proto sem občas nakukuji :-) A krabička vašeho puzzle mi připomněla puzzlíky po našem prvorozeném, které mu dovezl tatínek ze služební cesty...šla jsem se podívat a hle, také je to značka Djeco...krabička ve tvaru slona a na obrázku narozeninová oslava...ještě jsem tam objevila cenovku Kr 1,69, tak můžete porovnat :-)
    Už si na měsíce přesně nepamatuji, kdy jsme začínali skládat, ale bylo to cca před druhým rokem...jako první měl jednoduché dřevěné skládačky. Pak jsme měli také od Bonaparta velkou Manku s Rumcajsem a obrovitánského Pata nebo Mata, už nevím, který je který :-) ale zase do toho brzy proniknu. Řeknu vám, že je to super vytahovat ty oblečky a hračky po tolika letech ven :-) Devět let!! Poslední dva roky jsem už přemýšlela, že to dám pryč a jak se to teď hodí! A že tu máme poklady! :-) Jaruška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, dobrý den, díky, že nás čtete, to máme radost. Devět let je teda pěknej rozdíl, ale může to být super, užívat si po tolika letech miminka, co? Za tu dobu už člověk aspoň zapomene to špatné a znova se těší na malé mimi a vše co to s sebou přináší :) Djeco má dlouhou tradici a je prima, že ste takový poklad objevila, dnes byste za něj dala tak 400 Kč :)

      Vymazat
    2. Pěkný den Jano,
      on je ten rozdíl vlastně destiletý a to má můj starší ještě nevlastního bratra od tatínka našeho miminka...máme vlastně takové schody...20 - 10 - 0 :-) Jen ten nejstarší s námi nebydlí, je už na VŠ a zůstal v místě rodiště, kde tedy z velké části přebývá i tatínek miminka.
      Já jsem si také původně přála tradičnější rozdíl...cca 3 roky (i tradičnější model rodiny), ale osud mnohdy píše různé scénáře a v době plánování druhého potomka jsem zjistila, že jsem na plány již vlastně sama. A pak to nějaký čas trvá, než najdete a znovu prověříte :-) Však jsem nyní poměrně starší maminka, a to přestože jsem prvního měla asi dříve než vy (28).
      Ale jistě tušíte, že každý věkový rozdíl má své kouzlo. Já mám doma velkého a chápajícího pomocníka, už v pěti letech se mu narodila nevlastní sestra od tatínka. VE svém věku pochopí, že když miminko pláče, musí se hra karet odložit na dobu jeho spaní. Mnohdy za mě zaskočí a utěšuje, aniž bych ho úkolovala či prosila. A pozorovat, jak si s ním hraje...nádhera!! Sám tvrdí, že je jeho druhý táta, když ten miminkův odcestuje na několik dní do bývalého bydliště. A je to velká úleva, neboť cca polovinu týdne jsem s miminkem doma úplně sama i přes noc...a tak v jedné ruce nosím a druhou nalévám či vylévám vaničku a podobně. Separační úzkost je nyní totiž i naše téma :-)
      A propos...i mateřství v pozdním věku je moc fajn, užíváte si to zase jinak...nechci říci, že více, ale prostě jinak, máte jiný pohled na věc...a v mém případě si toho i více vážím, neboť to neberu jako samozřejmost jako u prvního - chci dítě - mám dítě. V tomto případě jsem už nedoufala, je to splněný sen. Jistě si to umíte představit. Přeji hezké dny a příště snad méně písmen z mé strany :-) Jaruška

      Vymazat
    3. Jaruško, hezké psaní, díky za něj. Osudy jsou různé, někdy kruté, ale věřím tomu, že teď jste šťastná a tak to asi všechno mělo být. Nějak podvědomě věřím tomu "co se má stát, to se stane".

      Vymazat
  3. Saska ma za 3 dni dva rok,XL puzzle dostala od mojej tety na vianoce ale vtedy tomu este velmi nerozumela,no uplynulych par tyzdnov ho sklada ako diva,presne to pekelne sustredenie,vyplazeny jazyk a niekolko minut ticha su pre mna fascinujuci pohlad :-) my ho mame od znacky Trefl a myslim,ze sa da kupit v Pepcu. Ma styri zvieratka,konik je z dvoch,krava troch,zajac styroch a prasa piatich dielikov. Zvazovala som k narodeninam nove viacdielne puzzle,ale myslim,ze na to mame este chvilku cas,tak sme tiez vsadili na istotu a kupili Duplo vlacik na baterky,ktory ide a vydava zvuky,to bude radosti :-) no a objednala som aj kocky z obrazkami,ktore musi zlozit,princip v podstate ako puzzle,tak hadam ju to oslovi :-) no a tiez dalsie Schleich zvieratka do zbierky,ale tie jej dam asi az ku dnu deti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, ano, myslím, že čas puzzlíků teprve přijde. Vláček od Dupla taky zvažuju, ale pro Jakuba, ikdyž teď už se o všechny hračky asi budou dělit. Na Schleich se stále chystám...

      Vymazat