úterý 5. září 2017

Inspirace / Dárky ke 4. narozeninám

Klára je stále ve fázi nevědomé skromnosti. Když jsem se jí nedávno zeptala, co chce jako dárek k narozeninám, odpověděla mi: bubínek. A sněžítko. Hmm. Ani z jednoho radost nemám. Z bubínku mě bolí uši už teď a sněžítko považuju za kýč všech kýčů. Ale když jsem se ptala znovu, odpověděla stejně. A za pár dní mi to před spaním zopakovala. A do babičky to prý hustila celý týden, co u ní byla na prázdninách. Asi si to fakt přeje. A já mám tím pádem smůlu. Spoustu věcí se snažím korigovat a nenápadně dětem podsouvat dobrý vkus na hračky, knihy a oblečení, ale pak to stejně často skončí Elsou na tričku, Peppou v knihovně a sněžítkem na poličce. Jsem totiž máma, která ještě úplně nezapomněla, jaké je to být dítětem. Neříkám, že jim koupím všechno, co chtějí, ale některé věci dokážu skousnout. A ve spoustě věcí vidím stále ten "dětský" smysl. Dětská přání jsou totiž překrásná věc...


V půlce září oslaví obě děti narozeniny. Klára 4. a Jakub 2. Dnes tady najdete seznam všemožných tipů na dárky pro čtyřleté. O tom, co skutečně děti dostanou, budu v průběhu podzimu psát samostatné články, všechno podrobněji nafocené a popsané. Rozumějte tím - ne všechno ze seznamu níže Klára nyní k narozeninám dostane :)

Vláčkodráha

Tohle bude pecka, která na chvíli odsune Duplo do ústranní. Myslím, že už ji docení i dvouletý Jakub. Velká dřevěná vláčkodráha bude hlavním společným dárkem. Pídila jsem se po informacích, četla recenze, vytvářela diskuze na FB, nakonec jsem kontaktovala Kristýnu, majitelku Agátina světa, místa, kde nakupuju hračky úplně nejraději. Maxim, Bigjigs a Brio - tyto tři značky jsou podle Kristýny nejlepší na trhu. Každá je dobrá z jiného důvodu. Maxim má prý nejkvalitnější kolejnice a super výběr všech těch výhybek, zatáček a závor. Bigjigs má zase zajímavější vagónky, třeba i v princeznovském provedení. Brio má zase silné elektrické lokomotivy, které toho dost utáhnou. Všechno by mělo být kompatibilní. Původní plán byl koupit velkou sadu Maxim (o 100 ks), pak jsem si ale uvědomila, že set obsahuje zbytečně velké množství "vaty", kterou úplně nepotřebujeme - zvířata, domy, auta, dopravní značky. Tak jsem sáhla po menší a jednodušší Maxim sadě s mostem a k tomu dokoupila samostatné koleje, zatáčky, výhybky, tunel, depo a samozřejmě vagónky. Myslím, že stavění bude víc variabilní.


Kuchyňka a vybavení do ní

Dětská kuchyňka by neměla chybět v žádném pokojíku. Klárka tu svoji dostala tuším ke druhým Vánocům. Je to malá celodřevěná kuchyňka House of Toys. Máme k ní 4 bedýnky s dřevěným ovocem a zeleninou, velkou sadu nádobí a taky dřevěnou sadu na tvorbu dortíků Djeco. Není den, kdy by si s ní děti nehrály. Oba dva ji milují, proto se nebráním dalšímu rozšiřování. Nedávno jsem narazila na americkou značku vzdělávacích hraček Melissa & Doug, které v Česku prodává obchod Dragonello. Krásně zpracované a nápadité dřevěné hračky mě na první pohled zaujaly. Mrkněte třeba na tento kávovar, krájecí ovoce nebo velký růžový dort. Ach...


Kolo a cyklo doplňky

Klárka už své kolo má. Původně ho měla dostat až ke 4. narozeninám, nakonec jsme jí ho dali na začátku léta, aby si co nejvíc užila sezóny. Ale dostane novou helmu. Přiznám se, že doposud jsme helmy moc neřešili. Obě děti sice helmy nosí už od roku, kdy začaly řádit na plastové motorce, ale vždycky to byla nějaká obyčejná helma za pár stovek. Na velké kolo jsem chtěla pořídit pořádnou. Pročetla jsem si mnoho článků a recenzí a nakonec vybrala německou Abus Youn I ve velikosti S. Kvalitní nelepená helma s blikačkou. Kdybyste chtěli dítěti jízdu ještě víc zpříjemnit, můžete dokoupit dětské zvonky, světýlka, košíky a nosiče...


Další sportovní vybavení

Klárka s Kubou rádi běhají za balónem, bublinami, létajícím talířem nebo třeba za kuličkami. Nějaké sportovní vybavení je proto dobrým dárkem pro celou rodinu. Tak třeba minigolf nebo petangue mé oblíbené značky Plan Toys. Sada na soft tenis, kuželky, tenisová raketa, kolečkové brusle, nebo koloběžka potěší každé sportovně založené dítě.


Didaktická hra

Hry máme rádi všichni. Spoustu základních už doma máme, Klára je navíc dost zvídavá, přemýšlivá a ráda přijímá nové výzvy. Při každé možné příležitosti proto pořizuju domů nějakou vzdělávací hru, která bude děti rozvíjet. Už někdy na jaře jsem si vyzkoušela hru Topologix od Djeco, která děti naučí vnímat a popsat prostorové jevy. A  nedávno mě na trhu zaujala zlomková hra Upeč koláč. Nebo by to chtělo zase trochu rozšířit naši sbírku logických her od Mindoku :)


Puzzle

Nám se sbírka ve skříni postupně rozrůstá a Klára zdatně přešla k zhruba šedesáti-dílkovým obrázkům. Preferuju kartónové dílky a osvědčené značky. Klárce by se líbily třeba tyto baletky nebo toto obrovské podlahové puzzle s motivem města od značky EeBoo.


Výtvarka

Ve hře jsou zažehlovací korálky, foukací barvy na textil, malování na sklo, razítka Stampo Baby. Skvěle zpracované výtvarné sady Djeco zase potěší každého nekreativního rodiče a jeho po umění toužící dítě :) Už jsme kdysi vyzkoušeli válečkování a teď se vrhneme pro změnu na koláže.


Knížky

Moje nejoblíbenější oblast, kde fakt nevím, co dřív. Ve skříni rostou zásoby opravdových skvostů a já na trhu nacházím další a další. A do některých Klára konečně pomalu dorůstá. Hravouka pro malé přírodovědce. Komiksová Hilda. Jednoduše milé Kytičky z ulice beze slov. Pro milovníky cestování fenomenální Mapy nebo Jak bydlí děti z celého světa. Vtipná O vlkovi, který vypadl z knížky. Originální Album lidí. Nebo velkoformátové obrázkové knížky Celý svět v obrázcích a Tajemná příroda. Z anglických knih třeba tyto. Po úspěchu obsáhlého a originálního leporela Cityblock jsem dětem pořídila i Dinoblock a Countablock. Naprosto dokonale zpracovaná a tematicky atraktivní kniha Animal Rescue. Hezky ilustrovaná slovíčková kniha One thousand things. Zvířecí All My Animals nebo cestovatelský Hello Atlas. A co teprve A Forest.


Praktické záležitosti

Klárce zatím nevadí dostávat ani ponožky, pokud je na nich něco pěkného. Na podzim je ideální doba pro pořízení pláštěnky nebo deštníku. Americká značka Skip Hop patří k mým oblíbeným a jejich kabáty do deště a ušaté velké deštníky jsou naprosto dokonalé. Radost udělají určitě i batohy. Obě mé děti se umí radovat i z dobře zvoleného nádobí - hrnky, talíře, misky, boxíky na svačinu - na tom ulítáváme všichni. Úplně nejvíc nejlepší, nejstylovější a nejroztomilejší dětské nádobí, ze kterého já skáču metr vysoko, kupuju na Bella Rose. Stále trochu tíhnu k porcelánu, ale chápu výhody moderních materiálů jako jsou bambus a melamin. Miska nebo sada s velkým děleným talířem?


Další tipy

- Šperkovnice
- Sněžítko
- Obrázky do pokojíčku
- Dětský CD přehrávač
- Bubínek


Co jste kupovali k narozeninám dětem vy? Nějaký osvědčený tip pro čtyřleté?

16 komentářů:

  1. Zdravim,

    bubinku netreba se bat. Doma mame bubinek od goki a dalo by se rici, ze jej mam rada http://www.goki.cz/produkty/hudebni-nastroje/UC018.html
    Prekvapenim je, ze mate uz dve pomerne starsi deti a doma neni drevena vlackodraha. Doma mema nekolik sad Ikea vlacku a jednu sadu Brio ( moc se mi libi celodrevene kolejnice).
    Ze sebe jeste mohu doporucit http://www.pentaton.cz/cs/zbozi/zvonkohra-auris-pentatonicka-7-tonu-zaoblene-telo-hudebni-nastroj ma uzasny zvuk a i pri divokem hrani

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, byla to tak trošku nadsázka, lásku k hudbě se u děti snažíme podporovat od mala nejen zpíváním, ale máme všemožné rumbakoule, tamburíny a klavírek, takže bubínek bude jen další v řadě :)
      A s tou vláčkodráhou. Pomalu mi to od vás zní jako výtka :))) Ale předpokládám, že to bylo jen čisté překvapení, že doma ještě něco nemáme :) Věc se má tak, Klárka o vláčky nijak valný zájem neprojevovala a tak jsme jí ho dřív nekupovali. Zájem projevila poprvé zhruba ve třech letech, tam jsem ale přibrzdila a řekla jsem si, že počkáme ještě rok na Jakuba. Kdybych pořídila všechny hračky už Klárce, Kuba chudák by měl malou šanci něco zajímavého dostat. Cítím, že teď je ta správná doba, kdy si kolejí užijí oba dva.
      Zvonkohra je bezva, děti baví v Montessori, já bych spíš brala Zvukostrom, tím jsou taky fascinovaní, na druhou stranu přemýšlím, jak dlouho je to může bavit...

      Vymazat
    2. Nemam potrebu nikomu nic vytykat. To opravdu ne, ale dreveny vlacek se opravdu ve vetsine pripadu nachazi u prvnich deti a sourozenci dedi a sady se rozrustaji.
      Montessori zvonky vypadaji pekne, ale domu si jen tak nekdo neporidi, zvonkohru auris mam velmi rada po zvukove strance. Zvukostrom doma mam taky a kdyz jdu kolem, pro radost si kulicku poslu dolu.
      Ja domu zvazuji http://citerka.cz/index.html tu jsem videla v jednom knihkupectvi na Kounicove

      Vymazat
    3. Jani já toužím taky po zvukostromu pro děti (pro sebe) :-) a vláčky u nás jedou od 18m do teď takže 6 let. A velcí kluci se neurazí ani teď dárkem ke kolejím. Tunely vyhýbky.... pak samojezdící mašiny. Říkám 5 let jsme to kupovali a dokupovávali pro kluky na všechny vánoce narozky svátky zoubkové víly krát dva :-) Ae je to vděčné. teď staví velké města. a to už je jim skoro 6 a 7 let.

      Vymazat
    4. A zvonkohru máme Koshi a je to nádhera. Miluje ji nejstarší a nejmladší. Prostředního jsem neviděla, že by si ji někdy sám vzal :-) A úžasná je za stovku i taková píšťalka sova (lecivenastroje.cz)

      Vymazat
    5. já ten zvukostrom taky miluju, uklidňuje mě, musím zvážit, jestli ho potřebujeme :))

      Vymazat
  2. Jani podívej se i na youtune na bubínek od plan toys. velmi pěkný zvuk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, no jo, plan toys, to je kapitola sama pro sebe. Mohla bych mít všechno :)) Jenže Klárka chce klasický plechový, se šňůrkou kolem krku a dvěma paličkami :D

      Vymazat
  3. Ja jsem ted objednala dceri ke tretim narozeninam tuto hledaci knihu - ma 256 stranek!!! Z teto serie uz mame doma piraty a jsou moc hezci, tato je takovy mix
    https://www.bookdepository.com/Thousands-of-Things-Spot-Teri-Gower/9781409523031?ref=grid-view&qid=1504702049959&sr=1-1
    A protoze miluje ptacky, tak jeste tuto zvukovou
    https://www.bookdepository.com/The-Little-Book-of-Garden-Bird-Songs-Andre-Pinnington-Caz-Buckingham/9781908489258?ref=grid-view&qid=1504702525454&sr=1-2
    Nahlodala jste me ale jeste s tim Counablockem, porad kolem techto knih krouzim a nemuzu se rozhodnout - nevim, jestli ve trech letech na ni neni pozde.
    Mejte se krasne, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, díky za tip! Krásné knížky. Mám moc ráda takové velkoformátové knihy, kde je spousta obrázků, detailů, není to jen obyčejné čtení... A děti se u ní často zabaví i samy...
      Countablock je krásná knížka, počítání je až do stovky, takže baví i větší děti, které už mají základní počty v malíčku. Navíc tady jsou nejen čísla, ale i "důsledky" - z dvaceti housenek se vylíhne dvacet krásných motýlů. Z 90 zrníček kukuřice se stane 90 pukanců popcornu... Líbí se mi ten formát, malá a tlustá kniha. Děti mají zatím jen Cityblock a vozíme ji s sebou často v autě. Uvidím, co řeknou na Dinosaury a Počítání, ale za mě vede to Město. Ještě toužím po Abecedě, ale nevím, jestli Klárku nezmatu trochu tou angličtinou...

      Vymazat
    2. Dekuji moc, tak jsem o tom popremyslela a rekla jsem si, ze dam na Vas a Cityblock uz je na ceste :-). Uvidim, jak se bude libit a kdyz tak objedam i dinosaury a cisla. Pismenka jsou z nich nejhezci, ale souhlasim, ze v anglictine by udelaly vic skody, nez uzitku. Mejte se krasne, Petra

      Vymazat
    3. Tak pak kdyžtak dejte vědět. Nám se Cityblock líbí moc - je takový krásně všestranný. A "ze života". Písmenka jsou TOP :)

      Vymazat
  4. krásný článek, super inspirace:)

    OdpovědětVymazat