úterý 28. února 2017

Dokonale připravená výtvarka pro malé děti

Včera jsem vytáhla ze skříně dlouho schovávaný poklad v podobě výtvarné sady Djeco. Ani vlastně nevím, proč jsem ji tam tak dlouho syslila, Klárka má tyhle aktivity hrozně ráda. Možná je to tím, že docela velká překážka v našich výtvarných pokusech s Klárkou je Jakub. Samozřejmě je nadmíru zvědavý a nerozumí tomu, že některé věci pro něj ještě nejsou. A když se dopne k barvičkám, je to peklo. A ruší tím Klárku. Úplně ho zas omezovat a okřikovat nechci, je mu to vždycky líto, tak spíš necháváme výtvarku na poledne, kdy Jakoubek spí. Myslím, že francouzská značka Djeco je v těchhle kreativních a výtvarných sadách nepřekonatelná, z velkého množství jsem vybrala Malování válečkem. Válečkování mi přijde jako jednoduchá výtvarná technika, asi i proto je sada vhodná už pro tříleté.


Sada je perfektní a předčila moje očekávání. Než jsme se do ní s Klárkou pustily, říkala jsem si, no páni, to budeme mít za hodinu celé hotové. A ono ne, jeden obrázek nám se vší prací kolem zabral skoro dvě hodiny. Takže minimálně to bude zábava na 4 tvořivé odpoledne :)



Výtvarná sada obsahuje všechno, co je potřeba, abyste vytvořili 4 propracované obrazy formátu A4. V hlavní roli roztomilá zvířata v různých prostředích. K dispozici máte šablony zvířat a různých doplňků, podkladové obrázky, několik molitanových válečků, 4 barvy v tubě, plastové vaničky na míchání barev, lepítka a "koulící" oči. A užitečný ubrus. Skvělý je i návod - taková malá brožurka, kde je rozkreslený krok za krokem. Detailně jsem pro vás nafotila "Žirafu Fofy u stolu".







Klára ve svých 3,5 letech zvládla obraz téměř sama, občas jsem jí pomohla s mícháním barev a umýváním nástrojů, semtam jsem jí přidržela ruku. Ale věkové určení na krabici tentokrát nelhalo - obrázek zvládnou naválečkovat i opravdu malé děti. Nejlepší na tom je, že při práci nejde jen o malování. Líbí se mi, že dítě je zapojeno do celého uměleckého procesu - díky návodu vidí, co se od něho v které chvíli očekává - vymáčkne si barvy, smíchá barvy do požadovaného odstínu, umyje válečky, razítkuje, válečkuje, lepí... Vidí, co všechno malování obnáší, že to není jen o rychlých tazích štětcem, ale i o úklidu a čekací době mezi jednotlivými kroky.






Klárku nejvíc bavilo míchat různé barvy - je fascinovaná, že ze dvou barev vznikne barva nová. A taky molitanovým válečkem razítkovat. Vytvořený obraz mi přijde jako takové malé umělecké dílo a asi z ničeho namalovaného doposud Klára neměla takovou radost. Asi je to tím, že jen s malou pomocí vytvořila něco téměř dokonalého. Tyto obrázky rozhodně půjdou na zeď!

2 komentáře:

  1. Jani, opět super doporučení. Blíží se nám narozeniny a tato sada je prostě boží :) Už ji okukuji na eshopu :) Hezké dny Venda S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy diky! Je uuuzasna a jeste mrkni na sadu kolaze pro nejmensi nebo tak nejak. Kdyz si vyfiltrujes v kreativnich sadach djeco tak to tam urcite najdes. To bude nase druha. Sice je to celkem draha vec ale zas nekupujes to denne ze. Pa

      Vymazat