čtvrtek 16. února 2017

Knihy pro děti / O díře z trychtýře & Giveaway

Vzpomínáte si ještě na můj říjnový příspěvek? Už tehdy jsem vám neobyčejnou knihu O díře z trychtýře představovala a věřím, že i díky mému blogu se o ní dozvědělo dost lidí. Tenkrát se kniha teprve tvořila a ještě se vlastně ani nevědělo, zda se vydá nebo ne. Podařilo se. Sice s problémy, o kterých se běžný čtenář ani nedozví, ale někdy na přelomu roku mi předplacená kniha dorazila. Většinou si s recenzemi knih dávám na čas, nechci to uspěchat, nechci se řídit prvním dojmem, chci si sama knihu (ano i dětské knihy si po večerech v klidu čtu) přečíst, než na ni zveřejním recenzi. S knihami se obecně nemá spěchat. A tato kniha je navíc opravdu tak speciální, že si na ni tvořím názor už déle než měsíc.


Kniha měla dobrou predispozici - slibné autorské duo. Spisovatel Petr Stančík oceněný Magnesiou Literou a výtvarnice Toy_Box oceněná zase Zlatou stuhou. Kniha předurčena k úspěchu? No asi ano. Spousta lidí si koupí knihu na základě zvučnosti jmen autorů. Pominu všechny ty spory, které se s vydáním náročné knihy pojily, protože každá mince má dvě strany a nikdo do toho pořádně nevidí. Myslím si jen, že je to velká škoda - i když z pohledu marketéra - negativní reklama taky reklama. Já držím v ruce podle mě bezchybnou knihu co se grafického a technického zpracování týče. Vyvrtaná díra uprostřed působí nesmírně efektně a do každé stránky příběhu, do každé ilustrace velmi propracovaně zapadá. Tady se kloním Toy_Box za dokonalost provedení.


A teď k samotnému obsahu. V každé recenzi, kterou píšu, se snažím o maximální upřímnost. Recenze jsou ale velice subjektivní, sto lidí sto chutí. Příběh o Díře je sice zajímavý, neotřelý, vtipný, dá se říct že ze života, ale myslím, že z něj Petr Stančík mohl vytřískat ještě víc. Některé texty mi v příběhu přišly trochu zbytečné, naopak nějaké věci bych víc rozpracovala. Rozhodně je příběh pro starší děti (školáci), těm už bude asi připadat hodně dobrodružný a vtipy a dvojsmysly jim mozky poberou. Klára ve svých 3,5 letech na knihu zralá ještě není. Nerozumí pořádně trochu abstraktnímu příběhu a nedokáže ocenit ani humorné texty. Já naopak ano a v tomto musím říct, že je kniha skvělá - je děsně vtipně napsaná, autor důmyslně používá různých chytrých slovních spojení a obyčejný text nabývá úplně jiných rozměrů. Vtipné je třeba i to, že Díra začíná svoji výpravu po "požití" rumu...




Ilustrace jsou hodně propracované. Určitě za nimi stojí stovky hodin pečlivé práce. Šikovné zakomponování díry do každé ze 40 celostránkových ilustrací muselo dát zabrat. Ale přece jen na mě působí trochu ponuře. Nejsou veselé. Nepotřebuju kýčovité a barvami hýřící ilustrace, ale tady mi přece jen chybí trochu "života". Na druhou stranu vypadají realisticky, některé "postavy" příběhu jsou nádherné.

 

Kniha jako celek se mi líbí, je založená v knihovničce a čeká na dobu, až v ní Klárka s Kubíkem objeví to kouzlo, které tam bezpochyby někde je.


Kniha O díře z trychtýře je opravdu artová a rozhodně není pro každého. Pro mainstreamového čtenáře to asi nebude to pravé ořechové. Pro milovníky umění a sběratele originálních knih je jako dělaná a já vím, že někomu z vás udělá radost také. Už když jsem psala první příspěvek v říjnu, jsem se s vydavatelstvím domluvila, že mi jeden výtisk darují do soutěže. Chcete ji?

1. Dejte mi like na FB nebo mě sledujte na IG (blogzrzky)
2. Napište mi do komentáře, jaký je váš poslední úlovek do dětské knihovničky. Připište email
3.  Když budete článek sdílet na FB, zařadím vás do soutěže dvakrát - sdílejte veřejně a to tak, že pod příspěvkem na FB dáte "sdílet"
4. Soutěžit můžete do středy 22.2. do půlnoci, ve čtvrtek 23.2. oznámím na FB vítěze

67 komentářů:

  1. Poslední úlovek stará klasická rozkládací prostorová Perníková chaloupka v novém vydání. katvald@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Muj posledni ulovek Lidske telo od Svojtky Posvit si a Barvy a Pocitani od Baobabu.
    Katerina.Alexova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, edici Posviť si mám připravenou ve skříni a vidím, že je oblíbená všude :) Je to povedená sbírka, Svojtka nezklamala. No a Počítání od Baobabu je naprostý fenomén a během pár dní tady na ni bude recenze. Nově vydali "Barvy"

      Vymazat
  3. Můj poslední úlovek je kniha rozkládací prostorova kniha Tygr:-)hankafb@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem koupila synovi Posviť na to - Lidské tělo a dcerce Lady a Tramp :)
    Sleduji na FB jako Lenka Jaskova a sdílím. Knížka vypadá úžasně!
    Hezký víkend, Lenka
    lenka_jas@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, dcera už si teda užívá "velkého" čtení :)

      Vymazat
  5. Náš poslední úlovek je Cirkus ulice od Dagmar Urbánkové (nakladatelství Baobab). Knížka O díře z trychtýře vypadá velice zajímavě, proto sdílím i FB ;) iveta-ptackova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, Baobab je úžasný, na jedné akci, kam pravidelně chodíme v Brně, mívají svůj stánek a já tam slintám vždycky hodinu :)

      Vymazat
  6. Alenka v říši divů, Lewis Carroll
    Hezký den!
    nesvadbova.i@gmail.com
    P.S. Na fb sdílím :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme na cestě Alenku v říši divů v angličtině od Alison Jay :)

      Vymazat
  7. Poslední úlovky jsou hned dva - Louskaček a Zimní Královna - obě dvě moc krasně ilustrované a to nás baví nejvíc! :-) kbenesov@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kači, ty jsou nádherné, jestli to jsou ty, co myslím - Svojtka, že?

      Vymazat
  8. Dobrý den, včera mi přes bazar z databáze knih přišla moje detska kniha Nakreslím si dům:). Takova trochu nostalgie, ale malému se libi a to je hlavni. Jinak "ujíždíme" na Mumincich. Krasne giveway! Sleduji jiz delsi dobu a sdilim. Hezký den. Oli
    o.valouchova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Poslední příspěvek v knihovničce je bestseller -obrázkový atlas pro děti - je nádherný, ale taky čeká ještě na ten správný čas.
    Na facebooku pod jménem Koláčková:-).

    Děkuji
    marketbednarikova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, ano Atlas je krásný, ale opravdu užitečný až pro větší děti. Mám ve skříni hned dva výtisky, ale jejich čas ještě nepřišel...

      Vymazat
  10. Děkuji za krásnou recenzi a soutěž, koukala jsem na knihu v knihovně a říkala jsem si, že náš tříleťák by ji asi ještě úplně nepochopil, tak to máme stejný názor... Krásná ale je, takže pokud bychom vyhráli a zdobila by nám knihovnu a počkala na vhodný věk, nebudeme se zlobit :) Náš poslední úlovek do knihovny je Ježibaba na koloběžce od pana Kahouna a to jsme se každý večer smáli až nám tekly slzy. Sleduji na IG jako kachca.
    kachca@volny.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kahounovu tvorbu jistím, ale taky mi přijde až pro větší děti, nebo ne?

      Vymazat
  11. ahooj,
    no tak ta vypadá skvěle! My děti teprve plánujeme, ale zásobím si knihovničku dětskými knížkami jako o život (plánuju, že budeme hoodně číst - sama jsem jako malá čtení zbožňovala :). Takže doma nechybí Paní Láryfáry, Muminci, Mikulášovy patálie, Louskáček, Karlík a továrna na čokoládu....je toho hafo.
    Můj poslední úlovek je slovenská kniha o Mufonovi Anciášovi, který jezdí kamionem po světě - Mufl==on Ancijáš a jeho spanilá jazda (autor je Branislav Jobus). Je opravdu luxusní - nejen příběhem, ale i ilustracemi...no a slovenština, ach :)
    sleduji na Fb jako Barbora Francová
    GFC Barbora Červenková
    cervenkova.barbora()seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Koukám, že s posledním úlovkem nejsem jediná, edice od Svojtky-Posviť si, Lidské tělo a Tajemství zvířecího maskování. I kluci si je krásně rozdělili, starší miluje Lidské tělo a mladší zvířátka. Pořád hledaj skrýše, kam si zalezou s baterkou a knížkou. I babička strávila poslední návštěvuv koupelně, kam si natahali polštáře a svítili a svítili. :-)
    Iveta, sdílím jako Iveta Daniel
    medif@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, je super když knížka dokáže stmelit rodinu :))

      Vymazat
  13. Nas posledni ulovek jsou Barvy a z Anglie jsme objednali knizky od Alison Jay Rain and Shine a Out of the Blue. Krasny den, Marketa. piackova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem teď z Bookdepository objednávala dvě krásky od Alison Jay :)

      Vymazat
  14. Mým posledním úlovkem bylo leporelo s Krtečkem. Knížky od vydavatelství Svojtka jsou moc pěkné, takže v brzké době plánuji pár kousků pořídit :-)
    Pěkný den
    p.aji@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím proč, ale Krtek u nás nějak nefrčí, nevím, proč si k němu děti zatím nenašly cestu, přitom doma máme asi 3...

      Vymazat
  15. Dum mysek a Posvit si- Tajemství zvířecího maskování.

    vejvodova.adela@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélo, edice Posviť si je velmi oblíbená a povedená. Dům myšek nás vůbec nenadchl, prohlížely jsme si knihu v knihovně a neoslovil ani jednu, ač vím, že je teď taky v "kurzu" :)

      Vymazat
  16. Pro nás trochu s předstihem, ale moc se těším až budeme s dcerou společně vařit. Knížka se jmenuje: Kuchyně. Dětem vstup povolen od Evy Takové. martina.ruzickova@gmail.com, FB: Tina Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, rozumím, vaření s dětmi je něco, co musí být. Klárku to taky baví. My máme Vaříme s dětmi pro děti.

      Vymazat
  17. Posledním úlovkem pro mou dceru je Karel IV. od Renaty Fučíkové. Moc doporučuji! fb Jana Šaurová helsis@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  18. Poslední úlovky do dětské knihovničky jsou: A pak se to stalo!,Tappi a podivuhodné místo. olga1@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pak se to stalo! je krásná knížka, čeká na Klárku zatím ve skříni :)

      Vymazat
  19. Dobrý den, tak poslední úlovek je od Svojtky Kdepak bydlí zvířátka. Na FB sdílím jako Martina Skočovská. makaface@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Kluci miluji dinosaury, takze jsme museli koupit pop-up knizku dinosaurs..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je povinnost :) k nám dinosauři zatím nedošli :)

      Vymazat
  21. Muj posledni ulovek je Tajemstvi zvireciho maskovani, tesim se, az budeme cist s baterkou :-) enica@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  22. Hmm, co byl posledni ulovek do detske knihovny? Urcite je to Velka kniha drobne haveti, Lichozrouti se vraceji, Rikacky o autech a strojich, Kocour Fiskus a vanocni skritek, Mala princezna, Kocourek se vraci, Zrzecka pod hvezdami, Nadherne utery a spoustu dalsich.
    MPM@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lichožrouti se mi hodně líbí, koukala jsem v obchodě na nějaké velké balení všech dílů, ale to by asi ještě pro nás nebylo...

      Vymazat
    2. Urcite pro mensi deti doporucuji rikacky o autech a strojich. Na seznamu mam jeste Rikacky o dobrotach.
      Divam se, ze vetsinu knizek od M. Hrachovcove doma mame - smysly zvirat, kocourek a zrzecka

      Vymazat
  23. Náš poslední úlovek je "Počítání" a "Počítej s Miffy. Kolik je to?" m.stankova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počítání od Baobabu je Kubova jedna z nejoblíbenějších knížek

      Vymazat
  24. Dobrý den, protože milujeme obrázkové knížky beze slov, tak jsem si nechala dovézt z Polska překrásnou velkoformátovou knihu Rok w lesie od Emilie Dziubak a pak netrpělivě čekáme na The odd egg od Emily gravett, která je neskutečně roztomilá a také na Butterfly, butterfly od Petra Horáčka...jo a stále dokupujeme Méďu Pů, protože tygrů a oslíků není nikdy dost :-)) Děkuji za možnost si zasoutěžit: jirina_bednarova@centrum.cz, na FB Bednářová Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám moc ráda tyto velkoformátové knížky beze slov - my máme česká Slovíčka a Zvířata (myslím, že nakladatelství Rebo dětem). A v tom případě moc doporučuju knihy od Alison Jay - tady na blogu najdete na pár z nich recenze - např. Welcome to the ZOO. Ta je podle mě nepřekonatelná :)

      Vymazat
    2. Naprosto souhlasím, od Alison Jay máme Out of the blue, Welcome to Zoo a Alenku a obzvlášť ZOO je už skoro napadrť - první dny s ní dcera i spávala a jednoznačně je to nejkrásnější knížka, jakou jsme kdy měli. Je škoda, že se autorčiny knížky v Čechách neprodávají. Někdy mám pocit, že kvůli všem těm krtečkům na sto způsobů, kteří jsou u nás vydávaní se sem nedostanou opravdu zajímaví ilustrátoři ze zahraničí :-(

      Vymazat
    3. Ano, souhlasím. Alison Jay je úžasná. Když jsem knihy poprvé objednala na http://www.anglickeknizkyprodeti.cz/ ani jsem netušila, jaký budou mít u dětí úspěch. A vím, že právě ony přivedly syna k opravdickému knihomolství :))) Na druhou stranu bych nezatracovala ani ty krtečky, ač my je taky nevyhledáváme, české autory potřebujeme jako sůl a pořád má neskutečně velké publikum.

      Vymazat
  25. Bezva tip, my mame ted na pul roku dopredu naloveno od Svojtky. Objednala jsem ted O mrackovi od P. Cecha, ptz señorovi se silene libi O certovi Florimonovi, tak snad bude mit stejny uspech. Foto@veronikakovackova.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavel Čech je úžasný, my teď měli z knihovny Pavouka Čendu, ale Klárku to zatím moc nebavilo...

      Vymazat
  26. Taky jsem na tuto knihu koukala a souhlasím s Vámi, že je určitě pro starší děti. Já mám doma také 3,5 letou dceru a ta by tomu nerozuměla. Nicméně za poslední dobu jsem ulovila od Svojtky Posviť na to - lidské tělo a od Portálu Kamzíkův velký skok. Kamila (eliasice@centrum.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že máte stejný názor. Edice Posviť na to je super, jde to vidět i tady v komentářích, jak je oblíbená. A Kamzíkův velký skok je super nápad, nicméně na něj ještě nejsem připravená já :)

      Vymazat
  27. Hezký večer, poslední úlovek je u nás Petr Horáček - Nový domek pro myšku:-)Šárka(saui.dj@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
  28. Dobrý den, opravdu krásná kniha! :-) Milujeme zatím prohlížení knih a povídání nad obrázky (dcerce jsou 2 roky). Naposledy jsem koupila Louskáčka a Hravouku
    lenka-reznickova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Louskáčka od Svojtky? A Hravouka je super, taky mi ale přijde pro starší děti, že?

      Vymazat
  29. Dobrý den, taky se mi knížka líbí. Poslední, kterou jsem vytáhla ze zásob je Jak se máš Eliško. A aby se zásoby nezmenšily, tak jsem v Albatrosu objednala se 60% slevou Nádherné úterý a nějaká leporela... Všechno jsou to knížky koupené na základě recenzí, jinak už nic nekupuju, podle popisků jsem se už mnohdy spálila. Takže díky za ty recenze u vás, dobré tipy :) Na FB Dana Charvátová, mail kristova@post.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, taky děkuju. Knížky máme rádi a myslím si, že tyto recenze mají smysl :) mějte se hezky, J.

      Vymazat
  30. Já dostala od ségry k narozeninám tak trochu dětské knížky - Malého prince s úžasnými ilustracemi Manuely Adriani - ach:) a Spáčku a vřeteno od Neila Gaimana, což je příběh na motivy šípkové Růženky:)...no a malá si ty knížky prohlíží už teď, páč jsou opravdu překrásné a moc je doporučuji!:)
    Lenka F.
    lenka.cicha@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malý princ je takový must-have, řekla bych. Nicméně já ho doma ještě nemám, pořád hledám toho pravého a možná ještě pár let počkám. V UK jsem viděla i pár dětských verzí, ale i tak je to dost složité a myslím, že ani leckterý dospělák to nepobere :))) Každopádně bych chtěla mít taky takovou ségru, co mě bude zásobovat takovými skvosty :) Jo a k tomuto tématu mě napadá, já si po Vánocích pořídila první dva díly ilustrovaného Harryho Pottera (Albatros) a jsem z něj naprosto hotová. Recenze dodám brzy...

      Vymazat
  31. my ted nakoupili: vesela zahradka, zahradniceni s kachnou justynou, jak se repa vratila a pralinky pro sousedku. nektere jsou az do budoucna ;)

    fb: lucie lesprix
    competluc@gmail.com

    lucie

    OdpovědětVymazat