středa 1. února 2017

Dovolená s dětmi / Jeseníky v zimě

Letošní zimní dovolenou jsme si s Chlupáčem plánovali jinak. Protože jsme oba dva lyžaři, už od léta jsme si říkali, že vyrazíme s dětmi poprvé na hory s cílem aspoň trochu si na střídačku zalyžovat. Přece jen Jakub už je velký, Kláře jsme koupili lyžařské vybavení a chtěli jsme ji začít učit lyžovat. Když přišla zima, Klára z lyží moc nadšená není, přehodnotili jsme to celkem na poslední chvíli. Ale hor jsme se vzdát nechtěli, tak jsme se domluvili s kamarády na prodlouženém víkendu v Jeseníkách. Čtyři dny na nějaké chatě, relax, pohoda, žádné velké plány, blbnutí s dětma venku. Klára byla nadšená, jela poprvé na dovolenou se svým nejlepším kamarádem Kubíkem.


Naši pidi zimní dovolenou jsme strávili v Koutech nad Desnou, v krásné vesničce v srdci Jeseníků. Lokalita je super pro zimní i letní dovolenou. V Koutech nad Desnou je totiž nejmodernější skiareál na Moravě, celková délka sjezdovek 11,5 km, běžkařské trasy, šestisedačková lanovka, dětská lyžařská škola, super zázemí. V létě kromě výšlapů do přírody můžete navštívit třeba nedalekou vodní nádrž Dlouhé Stráně nebo papírny ve Velkých Losinách.



Bydleli jsme v apartmánu "pod Sokolkou" v chatové oblasti ve svahu přímo nad Desnou. Apartmánový dům je nový a dobře vybavený. Sice to není žádná stylová roubenka, což by se mi asi líbilo víc, ale kapacitně a dispozičně nám dobře vyhovoval -  v této velké chatě jsou totiž dva velké identické apartmány se samostatnými vchody. My jsme s kamarády obývali jeden z nich - 4 dospělí a 4 děti, druhý byl po celou dobu našeho pobytu volný. Apartmán má 6 plnohodnotných lůžek ve dvou ložnicích v patře a ještě jsou možné dvě přistýlky ve společenské místnosti v přízemí. V obytné místnosti je i dobře vybavená kuchyňská linka (například myčka na nádobí - bohužel bez tablet). V přízemí je i koupelna se sprchovým koutem, velká předsíň, technická místnost - lyžárna, kam jsme pohodlně složili troje boby a jedny sáňky. Oceňuju, že všechno bylo čisté a v dobrém stavu, topení elektrické, plus krbová kamna. Za elektřinu se sice doplácí nad rámec ceny ubytování, za plné 3 dny jsme dopláceli dohromady asi tisícovku a topili jsme ostošest. Kamna jsme nevyužili, bohužel nebylo k dispozici dřevo (majitel by nám ho musel nachystat předem a zaskočila nás i cena - 80 Kč za 4 polena), takže poučení pro příště - přibalit s sebou topivo :)





Příjezd na chatu byl trošku dobrodružný, majitel nám už v mailu doporučoval sněhové řetězy, nám se je ale pořizovat nechtělo. Cesta k apartmánu byla sice nahrubo prohrnutá, nicméně na ní stále ležela vrstva uježděného sněhu. Takže místy auto trochu hrabalo, ale zvládnout se to dalo bezpečně. Přímo u domu je malé parkoviště, my jsme raději využili větší parkoviště u hlavní chaty Sokolka, báli jsme se sjet těch pár metrů dolů, že bychom taky nemuseli vyjet zpátky nahoru.


Okolí chaty je úžasné. Děti blbly hned u domu v metrových závějích, prodíraly se hlubokým sněhem na dětské hřiště, hloubily tunely, dělaly andělíčky, bobovat se dalo na svahu vedle chaty. A na bobech jsme jezdili až ke vchodovým dveřím :) Žádný provoz, žádný hluk. Z okna jsme měli výhled na menší sjezdovku Šindelná - pouhých 300 metrů od našeho ubytování. A skiareál Kouty je asi 20 minut pěšky (koukali jsme na něj z okna ložnice). Chodili jsme tam na procházku každý den, Klárka si vyzkoušela lyžařskou školičku a jednou s Chlupáčem vyjeli sedačkou nahoru.

 










 

Je tady skvělé zázemí pro rodinnou letní dovolenou - tenisový kurt, sportovní hřiště, ohniště, venkovní krb s posezením, venkovní bazén a pěkné dětské hřiště. Kousek od apartmánu chovají koně.

 
 
Jediné, co musím trochu vytknout, je netečný přístup majitelů. Nemůžu říct, že by něco bylo vyloženě špatně, ale komunikace vázla. Já jakožto platící zákazník prostě pořád ve službách očekávám o něco srdečnější přístup, s čímž mám v českém prostředí stále často problém.

Celkově byla dovolená bezvadná, azurové nebe, mráz a kupa sněhu. Sice plná hašteření nejlepších kamarádů Klárky a Kubíka, řevu našeho Kubíčka - kterému na dovolené vylezla první čtyřka, prodělal šestou nemoc s teplotami, nechtěl si zaboha užít odpoledních projížděk na saních, chtěl se furt nosit, nechtěl lautr nic jíst a úplně blbě spal. Ale i tak se mi domů vůbec vracet nechtělo. Klidně bych se na stejné místo v budoucnu vrátila.

4 komentáře:

  1. Vypadá to opravdu na hezky užitý čas. My jsme se koukali na nějaké vzdálenější zahraniční místa. Zajímalo by nás, zda máte zkušenosti s některým z těchto míst: https://www.etravel.cz/lyzarske-zajezdy? Pomohlo by nám to při vybírání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, dekuju, byla to příjemna dovolena s detmi. Pro nas bez lyzovani. K lyzovani v alpach s detmi se nedokazu vyjadrit, zatim brazdime jen ceske hory. Alpy a Dolomity milujeme v lete a tam uz dokazu poradit, ale lyze zatim ne.

      Vymazat
  2. Pěkně napsané :-). Jen škoda, že ty fotky nelícujou s textem, bylo by to hezčí.
    Pokud někdy znovu zavítáte do Jeseníků, tak můžu doporučit resort Kopřivná. Je to skvělé místo, pokud si člověk chce odpočinout i s prckem :-) Tam je možností vyžití plno, bez ohledu na to, jestli lyžujete nebo ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamčo, děkuju za tip na Kopřivnou, třeba se bude hodit letos s mimčem. A děkuju za váš názor ohledně rozložení mého blogu :)) Jana

      Vymazat