úterý 7. února 2017

Kam s dětmi v Brně / Výstava Dinosauři na řetězu

Co dělat během ošklivého víkendu s dětmi v Brně, když sníh taje závratným tempem a ještě rychleji se mění v hnusnou břečku, navíc mrholí a je mlhavo? Měli jsme pár tipů a zvítězila tak trochu naše pohodlnost - Technické muzeum máme totiž "za rohem" a tak jsme odpoledne naházeli děti do auta a za 5 minut už jsme byli rovnýma nohama v Jurském parku :) Už od listopadu až do 19. března 2017 je v Technickém muzeu v Brně unikátní výstava robotických modelů dinosaurů. Dlouhodobá expozice s názvem Dinosauři na řetězu by vám zkrátka neměla uniknout.


Trochu jsme měli obavy, že to přece jen pro naše malé děti moc nebude, ale jsem ráda, že jsme si to nerozmysleli. Interaktivní výstava je totiž opravdu pro všechny věkové kategorie. Zaujme i malé děti: Klárka byla nadšená, Jakub ze začátku velice opatrný, ale i on si to nakonec užil.









Pohyblivé modely dinosaurů jsou zasazeny do prostředí druhohor. Celkem si můžete prohlédnout asi 60 dinosaurů v životní velikosti, někteří z nich jsou pohybliví, což je fakt silný zážitek, ze kterého vám bude běhat mráz po zádech. Expozice je obrovská - na 1300 m2 ve třech podlažích si budete připadat jako v jiném světě. Některé dinosaury uslyšíte funět, na jiné si můžete sáhnout. Jeden model tyranosaura, který je pro názornost nepotažený umělou kůží, si můžete pomocí joysticku chvíli ovládat. Ve velkém pískovišti si děti mohou pomocí štětečků a lopatek vyhrabat kostru dinosaura a zahrát si tak na paleontology. V horním patře expozice je 2D a 3D kino. Klárka byla v kině úplně poprvé a s brýlemi se u filmu o životě malého dinosaura trochu bála - uznávám, že nebyl úplně baby-friendly :(




Děti do 6 let mají vstup zdarma, my jsme zaplatili 130 Kč na hlavu, ale mohli jsme navštívit úplně všechny expozice v muzeu.

Strávili jsme na výstavě pěkné dvě hodiny a opravdu doporučuju všem, co to nemají do Brna daleko.

6 komentářů:

  1. Taky se na výstavu chystáme. Starší syn dostal k vánocům knižku o dinosaurech a je z nich nadšený. :-)Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moje děti jsou právě dinosaury zatím nedotčené, tak jsem byla překvapená, že je to tak zaujalo. Ale nevyhnuli jsme se otázce, jestli jsou živí a proč už vlastně dinosauři vymřeli... No, přišlo to brzo... Každopádně si to užijte! Jana

      Vymazat
    2. Ano syn také hodně řeší proč vymřeli a jesli se ještě někdy narodí. Snažíme se vysvětlovat, ale nějak to ještě nepobíra. :-)Jana

      Vymazat
    3. Musi to pro ne byt orisek :)

      Vymazat
  2. Do muzea jsem vyslala dedecka ze synem a vystavu si hodne uzili a ted jsem se dovedela, ze syn uvidi vystavu podruhe. Ale nevadi mi to, uzije si ji take, pri tehle prilezitosti jsem koupila domu dina od schleichu (zatim kupuji jen zvirata) a do batohu si vezme i knizku.

    Jeste se chystame na vystavu Cecha na Spilasu, tak snad.
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, myslím, že tohle je výstava, která děti baví a nezáleží na tom, kolikrát ji uvidí. Pořád je tam něco, co objevovat... A Pavla Čecha taky zvažujeme, ilustrace mám ráda.

      Vymazat