čtvrtek 23. února 2017

Ovocné tyčinky pro děti i mámu

Tento měsíc už druhý článek o zdravějších dobrotách pro děti - no vlastně tentokrát to nebude jen o dětech. Ale tohle téma mě poslední dobou hodně baví, protože stravování mých dětí je pro mě klíčové: snažíme se naučit je zdravým návykům, snažíme se většině marketingových tlaků odolávat, a ač nejsme vůbec "zelená" rodina, o jídle dost přemýšlíme. Jenže co dělat, když se dítě dostane do věku, kdy leccos vidí, chápe, někde něco zkusí. Když dostane na mikulášské besídce mega velké a mega sladké lízátko, na dýňování dostane čokoládového brumíka a na pálení čarodějnic dostane želatinového hada? To, co Klárka někde takhle dostane za odměnu, ji samozřejmě dáme, ale nikdy jsme jí nic takového sami nekoupili. Někdo z vás si asi pomyslí, chudák dítě. My ale věříme, že děti cukrovinky k ničemu nepotřebují, a díkybohu žijeme v době, kdy je na trhu spousta alternativ. Je mi jasné, že ani tyto produkty nejsou "nevinné", ale o něco lepší asi budou. V lednu jsem dostala poštou krásný balíček s ovocnými tyčinkami pro děti značky Frukvik. Nejsou v Česku zatím moc známé a my jsme je měli otestovat. A stručně shrnuto - jsem nadšená!


Tyto tyčinky do Česka dodává společnost Pharmind, která se koncentruje na zdravou výživu. Kromě dětských ovocných tyčinek Frukvik jsou k dostání i dospělácké s názvem Dr. Light Fruit. Máme vyzkoušené oboje.



Tyčinky Frukvik jsou doslova napěchované ovocem. Jedna tyčinka má 20 g a je v ní jen zpracované ovoce - výrobce uvádí přes 98%. Bez cukru. Bez lepku. Bez laktózy. Bez konzervantů. Bez aromat. Bez barviv. Bez dochucovadel. Bez stop sóji i oříšků. Čistě veganské - nenajdete v nich stopy živočišných produktů. K dostání je ve čtyřech příchutích - borůvka, jablko, banán a hruška. Doporučená prodejní cena je 20,-, což mi vzhledem ke kvalitě přijde super. Klára má ovocné tyčinky v oblibě už dlouho, ale žádná mi nepřišla tak dobrá, tak chutná a tak ovocná, jako je tato. I se zavřenýma očima poznáte, že jíte prostě ovoce. Upřesním - sušené ovoce. Necítím v tyčince vůbec nic jiného. Přirozená sladko-kyselá chuť. Jako bych kousla do sušené meruňky, jablka... Dětské tyčinky mají v základu ovocné pyré (proto nejsou RAW) doplněné sušeným ovocem. Sušení ovoce probíhá šetrně za přírodních podmínek do 42°C a některé suroviny jsou lyofilizovány - jedná se o šetrné sušení mrazem. Díky tomu jsou v ovoci zachovány všechny vitamíny a minerály. Obě moje děti si Frukvika zamilovaly, mají pečlivě rozdělené příchutě, Klára jde prvně po borůvkách, Jakub po banánech. Tyčinka mi přijde jako super svačinka, když není čerstvé ovoce, při cestách autem, na dovolené, do školky. Anebo prostě povolená sladkost po obědě :)






Dospělácká řada je dokonce RAW a ve složení deklarují víc než 85% opravdového ovoce. Opět vše sušené, příp. rychle mražené. Z řady Dr. Light Fruit (30 g, doporučená cena 26-29,-) jsem vyzkoušela rakytníkovou, klikvo-malinovou, jablečno-banánovou a ovocný mix. Strašně mi chutnají, vyhovuje mi, že tam nejsou žádná zrníčka a obiloviny (nemám totiž moc ráda klasické musli tyčinky), ovocná chuť je nepřekonatelná a opravdu hodně výrazná. Poslední dobou jsem to přeháněla s čokoládou a s přicházejícím jarem jdu do sebe. Sušené ovoce mám ráda ve všech podobách, proto si u mě tyto tyčinky našly stálé místo. Musím ale říct, že třeba Chlupáčovi tyčinky nejedou vůbec - on ale sušené ovoce nejí žádné.



Tak moc mile mě tyčinky překvapily, že už nemám potřebu kupovat jiné. Doufám, že Pharmind už brzo rozjede kvalitní eshop (webové stránky jsou momentálně ve výstavbě a ve velmi "pracovní" verzi) a já je nebudu muset lovit někde po krámech. V současnosti se dají tyčinky koupit ve zdravých výživách, v eshopech se zdravou stravou (www.kolonial.cz a www.zdravevyzivy.cz) - mapu prodejních míst najdete tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat