sobota 18. února 2017

Mama tip / Francouzský zelený jíl

Mám ráda pleťové masky, jedno období (ještě před dětmi) jsem v koupelnovém šuplíku měla hned několik tub - hydratační, čistící, sloupávací, zahřívací, peelingovou... A nejvíc jsem si aplikaci masky užívala u kosmetičky Oliny, to obřadné cinkání, tajemné míchání, ta pomalu se rozvíjející vůně a mírně rozpačitý pocit při prvním nanesení studené směsi na tvář... Och. Už je to ale nějaký ten pátek, co jsem u profíka byla naposled, tak jsem si řekla, že obnovím svoje maskové rituály i doma. Pořídila jsem si Francouzský zelený jíl od Saloos a jednou týdně si s láskou míchám svoji našedlou směs.


V 80 gramovém kelímku za necelou stovku nenajdete nic jiného než jemně rozemletý prášek zeleného jílu. Žádná aditiva. Žádné blbosti. Tohle na Saloos miluju, přírodní věci, jednoduché složení. Žádné dodané vůně. Na masce ze zeleného jílu mám ráda právě tu vůni - nevůni. Tak trochu lékárenské vůně smíchané se zemitou vůní půdy. Maska je přesně taková, jakou jsem ji čekala.


Zelný jíl je známý pro svoji schopnost navázat na sebe z pokožky/těla toxické látky a nečistoty. Proto je vhodný jak na pleťové a tělové masky, ale speciální jíl se používá i vnitřně k detoxikaci organizmu. Zelený jíl dodává do hlubších vrstev pleti cenné látky, obnovuje činnost buněk a aktivizuje tvorbu kolagenu. Jílovými obklady se s úspěchem odedávna léčily pohmožděniny, zánětlivá místa a otoky. Obklad ze zeleného jílu je super na štípance od vos a včel, protože z těla dokáže vytáhnout jed. Jíl značně prohřívá, může tak pomoct při revmatu nebo třeba bolavé krční páteři.


Příprava je jednoduchá, je jen potřeba trochu vychytat poměr vody a prášku. V návodu píšou 1:1, ale to mi moc nesedí, já prášku dávám vždycky víc, jinak mám směs řídkou a hůř se mi nanáší. Vodu si trochu ohřeju a smíchám v porcelánové misce s práškem. Jíl by neměl přijít do kontaktu s kovem, používám proto dřevěnou lékařskou špachtli. A nepřežeňte to s množstvím, ať vytvořenou pastu zbytečně nevyhazujete - myslím, že velká lžíce vody je na obličejovou masku tak akorát. Prsty nanesu na pleť v několika vrstvách, přidávám a přidávám až v misce nezbyde nic a ze mě je rázem Shrek. K pobavení zbytku rodiny.


Maska je na obličeji 20 - 30 minut a za tu dobu se vaše pocity několikrát změní. Od prvotního chladivého, přes příjemně hřejivý, až po lehce otravné pnutí. Jak zelený jíl na obličeji zasychá, stahuje se a táhne. Stahování pleti (aspoň u mě) doprovází svědivý pocit a přesně po těch 20 minutách už sama cítím, že stačilo :) Konečný výsledek za tu trochu diskomfortu ale stojí. Zaschlou směs smyjete jednoduše teplou vodou, já používám kosmetickou houbičku a dostane se mi tak i jemného peelingu. Po smytí masky mám pleť červenou a zahřátou, což je snad normální reakce. Když jsem si masku aplikovala poprvé, byla jsem z toho nervózní a myslela jsem, že mám nějakou alergickou reakci. Za 15 minut se ale pleť zklidnila, byla sice lehce narůžovělá, ale za to absolutně hladká, vypnutá, svěží. A o poznání čistější. Po této masce se do pleti krásně vstřebává můj oblíbený arganový olej.


Jediné, co bych ocenila, je o něco větší balení. Kdyby si člověk chtěl dělat tělové zábaly nebo koupele, prášek je v čudu hned. A pro někoho je možná nekomfortní samotná alchymická příprava, ale pokud byste si chtěli koupit už hotovou jílovou masku v tubě, určitě v ní bude ještě něco navíc, něco, co není potřeba. Já si raději směs během pár minut namíchám a vím, co si na sebe vlastně patlám.

Máte zkušenosti se zeleným jílem? Nebo s jinou přírodní maskou?

10 komentářů:

  1. Já ji také už měla, ale bohužel tato maska mi nesedla, dosti mě štípala. Já mám nejradeji masku od Soaphorie bílý jíl :)
    Soutěž o pečující produkty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za inspiraci. Jako taky na pokožce cítím, jak maska pracuje, neštípe ale táhne. Tak nějak to ale považuju za normální reakci :)

      Vymazat
  2. Jily jsou fajn, nejen jako maska. Ja mam bentonitovy jil, ktery ma siroke spektrum pouziti. Clanek mne pekne pripomnel, jak na sebe kaslu, takze je cas na masku! Diky Jani! 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, tak šup šup do toho :) Mrknu na jíl, o kterém píšeš. Díky!! :-*

      Vymazat
    2. Jani, mnohem vic info kdyz tak najdes jako "bentonite clay". V cestine je tech info zatim malo...

      Vymazat
  3. Pomáhá Vám maska odstranit černé tečky? Sháním nějakou přírodní masku, která odstraňuje právě tento problém. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, dobrý den, ano pomáhá, po aplikaci masky je pleť viditelně čistší! Jednu dobu jsem přemýšlela o tzv. "black mask" - mrkněte na videa, ta by na ty černé tečky měla fungovat 100%, ale nakonec mi přišla hodně invazivní, a raději jsem sáhla po jílu...

      Vymazat
  4. Přišla jsem sem přes článek:
    http://www.rehabilitace.info/zdravotni/znate-zeleny-jil-vytvorte-si-z-neho-skvelou-pletovou-masku/

    a tento návod na zelený jíl je naprosto fantastický. Neštípe to na tom obličeji? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Me nijak nestipe, jen tahne a ke konci trochu svedi. Diky. Jana

      Vymazat