úterý 21. února 2017

Zábava s obkreslovacími kartami

Protože Klárka zatím nechodí do školky, někomu se může zdát, že je o nějaké aktivity ochuzená. O takové ty vzdělávací. Ale není to pravda. Každý den máme s Klárkou zhruba dvě hodiny jen pro sebe, v době poledního spánku Kubíčka. V této době se snažím věnovat se jí na 100%, ač jsem někdy unavená, někdy bych potřebovala pracovat na blogu a někdy bych si třeba jen chtěla lehnout u Přátel. Takže kreslíme a malujeme, pracujeme s plastelínou, vystřihujeme, skládáme puzzle. Ve velké oblibě má pracovní sešity s různými úkoly, teď hodně frčí na bludištích. Nedávno jsme spolu objevily kouzlo Obkreslovacích karet z nakladatelství Svojtka. Je to super multifunkční zábava pro malé děti, navíc malého formátu, vejde se vám lehko do kabelky nebo do kufru na dovolenou.


Máme sadu s dopravními prostředky, v nabídce jsou sice i Zvířata, schválně jsem ale zvolila něco trochu jiného, ať nejsme úplně "přezvířátkovaní". V šikovné krabičce je ukryto 16 barevných karet z tvrdého odolného kartonu, na každé jeden dopravní prostředek. Z jedné strany obrázek, ze druhé slovní pojmenování. Hned tady se vybízí první aktivita - rozšiřování slovní zásoby. Horkovzdušný balón, hasičské auto, ponorka, plachetnice nebo raketa, to všechno se dítě pomocí kartiček naučí. My si o dopravních prostředcích často povídáme, Kubíka je baví poznávat a Kláru fascinují nové detaily - jaktože balón letí, k čemu se ponorka používá, proč vlak jezdí po kolejích, jaký je rozdíl mezi parníkem a plachetnicí... To ale zdaleka není všechno.





Zábava teprve začíná. Z každé karty jde vyloupnout tvar dopravního prostředku. A hned máte jednoduché puzzle, které zvládnou i opravdu malé děti.




Když jsou tvary vymáčknuté, můžete začít obkreslovat - buď samotný tvar, nebo kartičku zevnitř. To mi přijde pro dítě trochu jednodušší. Stejně musím Klárce šablonu přidržovat, aby se nehýbala, když kreslí obrysy a tlačí pastelkou zevnitř na kartičku.




Klárku to poslední dobou hodně baví, obkreslené tvary si potom vybarvuje. Přirovnává to obkreslené s tím vymáčknutým a fascinuje ji, že to tvarově odpovídá. Obkreslovací karty jsou nenáročnou zábavou, kterou si můžete vzít kamkoliv s sebou a zabaví různě staré děti. Navíc může být i dobrou pomůckou pro rodiče, kteří neumí kreslit podle požadavků dítěte :)

2 komentáře:

  1. to je hezké. neznala jsem tyto karty. Máme jiné a taky je mají kluci rádi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem viděla víc druhů, ale zkušenost mám jen s těmahle.

      Vymazat