úterý 14. února 2017

Nová biokuchařka Hanky Zemanové & Recept na špaldové máslové sušenky

Už několik měsíců mám doma nový poklad. Takový kuchařkový poklad. Poklad pro fajnšmekry. Hned jak Hanka Zemanová vydala svoji Novou biokuchařku, musela jsem ji mít. Znala jsem už její původní knihu (doma jsem ji ale neměla), pekla jsem podle jejího receptu dětské sušenky. Nová biokuchařka ale není jen prostý soubor receptů, je to především krásná a moudrá kniha, plná chytrého povídání o nových trendech ve zdravé výživě. Moc ráda si v ní listuju, nejen když hledám inspiraci, čím ozvláštnit náš jídelníček.


Rozhodně nejsme stoprocentní bio rodina. Ale na druhou stranu si říkám, že jíme jakžtakž zdravě. Máme velkou výhodu, že s Chlupáčem oba dva pocházíme z vesnic a z rodinných domů se zahradou, takže máme od prarodičů zajištěný celoroční přísun domácí zeleniny, ovoce, zavařenin, protlaků, marmelád, kečupů, medu, vajíček a bylinek. Za to jsem našim rodičům nesmírně vděčná a ocenila jsem to hlavně v době, kdy jsem začínala s dětskými příkrmy. Co třeba nekupujeme vůbec v biokvalitě je maso. Bio mléčné výrobky taky minimálně. Ale řekla bych, že všechno se snažíme nakupovat tak nějak rozumně a kvalitně.


Kuchařka má (bez reklam) 320 stran, z toho "pouhá" polovina stran je receptová. První půlka knihy je plná zajímavého čtení o biopotravinách, ekozemědělství, zdravém stravování, o odvážných lidech, kteří se v Česku pustili do nerovného boje s velkoproducenty "klasiky". Nejvíc se mi líbí sekce "Nové trendy" - o raw stravě, ájurvédě, tradiční čínské medicíně, makrobiotické stravě, bezlepkové dietě, vegetariánství a veganství, o superfoods, o fermentovaných potravinách. Spousta informací a odlišných pohledů. Já nejsem zastáncem žádného výše zmíněného směru, řídím se zdravým selským rozumem a z každé "větve" si tak beru něco. Protože čeho je moc, toho je příliš. Jak se píše i v samotné knize, v 90. letech 20. století jeden americký psychiatr popsal novou diagnózu - orthorexia nervosa - posedlost zdravou stravou. Jídlo by mělo být stále tou nejpřirozenější věcí na světě, není proto dobré neustále myslet na kvalitu, vyváženost a "správnost" přijímaných potravin. Pokud vám není jedno, co jíte, ale rozhodně nechcete strávit život studováním nejnovějších výzkumů a nutričních tabulek, bude vás zajímat projekt nazvaný Zdravý talíř. Nová a zdravější forma dříve používaných výživových pyramid, které jsou už dávno překonané a nevyhovující. Tohle se mi líbí.



Receptů je v knížce 80 a jsou doplněné (ostatně stejně jako celá kniha) skvělými fotkami. Recepty jsou pro většinu z nás stále trochu netradiční, ale přitom využívající jednoduché a obyčejné suroviny - různé druhy obilovin, luštěniny, hodně zeleniny. Masových receptů je jen pár. My maso (všechny druhy včetně ryb) konzumujeme skoro každý den na oběd, maso je něco, čeho bych se vzdát zkrátka nemohla. V kuchařce jsou polévky, saláty, pomazánky a spousta bezmasých jídel, Hanka nezapomněla ani na sladkosti. I tady to ale jde jinak, my už doma téměř nepoužíváme bílý rafinovaný cukr. Co se mi líbí moc - u každého receptu najdete malou "vsuvku" o nějaké surovině v receptu použité.





Včera jsme s Klárkou pekly podle Biokuchařky špaldové sušenky a jsou mňam. Je to takové zdravější linecké. Pokud máte chuť, tady je recept, máte je raz dva hotové. A ještě rychleji snězené.


Na zhruba 50 sušenek potřebujete

300 g špaldové mouky chlebové (já použila špaldovou polohrubou - Bioharmonie)
200 g másla pokojové teploty
100 ml javorového sirupu
kůru z biocitronu

Postup

Všechny suroviny zpracujte v těsto. Tady se možná zarazíte, těsto bude kvůli velkému množství másla lepkavé a netvárné. Můžete přidat ještě trochu mouky, ale stačí, když těsto zabalíte do potravinářské folie a dáte minimálně na hodinu do ledničky. Potom by už mělo jít válet bez problémů. Já u válení hojně podsýpala další moukou. Vyválejte do placky a vykrajujte (já mám dětskou sadu tvořítek na sušenky od Tescomy). Pečte na pečícím papíře v troubě na 150°C cca 12 minut.



Několik dalších receptů na mém blogu najdete pod tagem "Recepty". Recenzi skvělé dětské kuchařky si můžete přečíst v mém starším článku "Kuchařka Vaříme s dětmi pro děti" a můžete vyzkoušet i recept na ty nejfamóznější loupáčky!

2 komentáře:

  1. Paradni recepty. Diky;) Jinak jeste doporucuji http://blog.decodoma.cz/category/recepty/ , tam je taky hodne inspirativnich a originalnich receptu. Jinak super blog, rada ctu. Blanka

    OdpovědětVymazat