středa 29. července 2015

Inspirace / Dárky ke 2. narozeninám

Klárka bude mít v polovině září 2 roky! Je to už velká holka. První narozeniny jsme oslavili v úzkém rodinném kruhu a z dárků už měla radost. Jsem proto zvědavá, jak to bude vnímat letos. Trošku komplikace je to, že téměř na den jejích narozenin mám termín porodu. Takže to chce o něco víc plánování, protože ji rozhodně nemůžu nějak ošidit. Dárky chci mít koupené do konce léta (navíc bude mít v srpnu i svátek a ještě pro ni chci připravit dárek "z porodnice", až přijedu domů s miminkem). No je toho dost a kde začít? Nejlépe s dárky, pak plánem oslav a dekoracemi. Chci, aby si to užila.

Hraček máme doma spoustu a nejsem zastáncem kupování všeho, co trh nabízí. Přemýšlím teda i trochu prakticky, navíc musíme vymyslet dárky i pro babičky a dědečky... Takže tady je náš narozeninový wishlist.

Rostoucí židle

Už když jsme plánovali koupi první jídelní židličky, jsem měla v hlavě kvalitní rostoucí židli. Nakonec jsem po zvážení všech pro a proti odolala, koupili jsme klasickou plastovou židli v Ikei a čekala jsem na ten správný čas. Myslím, že ten čas přišel a Klára je připravená na další krok ve stylovém stolování :) Navíc židličku využije i později ve svém pokojíku. Originál Stokke jsem zamítla hned kvůli šílené ceně, židličky mají sice krásné, ale na druhou stranu je to pořád jenom židle. Po chvíli hledání mě hlavně kvůli hezkému designu zaujaly židličky Wood Partner (Unize Kombi). Jsou to židle českého výrobce, který se specializuje na dětský nábytek do školek, což je mi sympatické. A ceny jsou rozhodně příznivější. Tato židle je stabilní a pevná, vyrobená z bukového dřeva s nosností do 110 kg. Principem stejná jako ostatní rostoucí židle, sedátko i podnožka jsou nastavitelné dle výšky dítěte, pultík s popruhem bránící propadnutí je demontovatelný. Vybrala jsem variantu v kombinaci bílá/žlutá a dokoupím i nějaký textilní podsedák, klidně tento růžový.

Rostoucí židle Wood Partner

První kolo / Odrážedlo

Tady je rozhodování ještě o něco složitější. Klárka zatím jezdí na plastové motorce, má ji ráda, ale už začíná toužit po kole. Na dětských hřištích je nestydatě okukuje :) A ve dvou letech by se měla posunout ve své cestě za opravdovým kolem. Doufám, že to bude tak, jak píší výrobci a recenze, že dítě se na odrážedle naučí rovnováze a přeskočí tak stádium učení se s postranními kolečky. Dlouho jsem zvažovala tři nejkvalitnější typy/výrobce. Německý Puky LR M, americký First Bike a americký Strider. Přečetla jsem spoustu recenzí a nastudovala spousty parametrů. Nakonec to vypadá na Strider Bike (verze 12 Sport). Moc se mi líbí Puky, vím, že Klárce by teď vyhovovalo asi nejvíc, ale bylo by to krátkodobé řešení, je totiž maličké. Většina rodičů se shoduje, že je dítě užije tak do 2,5 - 3 let. Na druhou stranu First Bike by byl na mnohem delší dobu, ale je pravděpodobné, že teď by jí ještě neseděl, je totiž poměrně vysoký a menší dítě nedosáhne plně na zem. Proto se mi zdá nejlepší volbou Strider Bike, který je navíc lehoučký (má jen 3 kila!). Sedátko má nízko, takže na něm můžou jezdit děti už od 1,5 roku, k modelu Sport je nově přidáno i větší XL sedátko, to zaručí, že kolo dítěti vydrží až do 4-5 let. Tento týden si kolo chci vyzkoušet u kamarádky, a pokud bude Klárce sedět, máme rozhodnuto. Barvou si nejsem zatím jistá, favoritem je limetkově zelená. V cykloshopu pak musíme dokoupit helmu, bez té ani krok.

Odrážedlo Strider

Lampa do pokojíčku

Pokojík pro Klárku je téměř hotový, chybí rozvěsit pár dekorací a zvládnout nejtěžší krok - stěhování :) To bude asi ještě chvilku trvat. Každopádně bude k postýlce potřebovat nějakou lampičku. Mám dilema, jestli pořídit už normální hezkou a praktickou lampu, později i ke čtení, nebo zatím pořídit pouze tlumené orientační světlo, pro klidný spánek. Mám už dlouho v oku Svítícího kamaráda od Philips. Výhodou je LED světlo, dlouhodobý provoz, zpracování a mobilita. Pro naši holčičku určitě Minnie, i když jí to zatím nic neříká, vím, že by z ní byla nadšená.

Svítící kamarád od Philips

Lego Duplo

Lego, respektive v našem případě zatím Duplo, je nesmrtelné. Máme pár sad, zatím menších, a Klára tomu začíná přicházet na chuť, umí kostky skládat, největší úspěch samozřejmě mají zvířátka, které pořád někam přenáší. Musíme pro ně stavit příbytky, tak k narozeninám jsem se plácla přes kapsu a pořídila obrovskou krabici, ze které budeme mít radost všichni :) Sada se jmenuje "Domek na hraní", dá se z ní postavit třípatrový dům a už mi přijde hodně variabilní.

Lego Duplo, Domek na hraní

Toto budou hlavní dárky, o které se podělíme s rodinou. Pak určitě vymyslíme nějaké drobnosti, určitě nějaká knížka (dlouho přemýšlím o Tulletových knihách, ale stále mi na to dcera přijde malá), takže sáhneme asi po nějakých osvědčených leporelech.

Nemáte nějaké osvědčené tipy na dárky pro dvouleté dítě? Něco, co udělalo velkou parádu u vás doma? Co dítě ocení a co jej zabaví na nějakou dobu? Budu ráda, když se v komentářích podělíte.

1 komentář:

  1. Myslím si, že to odrážedlo je fajn, každopádně bych volil spíše nějaké lehčí plastové nebo třeba prostě nějaké lehčí celkově. Ale tohle kovové je podle mě hodně těžké. Ale jako souhlasím s tím, že odrážedlo je fajn třeba na letní sporty. Zrovna jsem zde četla, co všechno se dá dělat a s dětmi toho je poměrně dost a zapotí se u toho i dospělý. :)

    OdpovědětVymazat