středa 13. září 2017

Chytrá hračka / Velké multikulturní puzzle eeBoo

Už je to celkem dlouho, co jsem Klárce koupila nějaké puzzle. Ty, co má doma, má víceméně zmáknuté a nepotřebuje k nim žádnou asistenci. Snad jen motivaci - Klára je totiž ten typ dítěte, které potřebuje trochu nakopnout, pak se do hry většinou zabere a nepotřebuje nás k tomu. Skládání puzzle ji pořád hodně baví, jde vidět, jak začíná vnímat všechny ty souvislosti, jak rozlišuje ty nejmenší detaily, jak už nad celkem přemýšlí, že nehádá, ale zkoumá, jak a čím navázat... Když jsem pro ni v létě hledala k svátku nějaké pěkné puzzle, do oka mi hned padlo toto nádherné stodílkové "Děti z celého světa" značky eeBoo.


Poskládané puzzle je velké (cca 50 cm x 70 cm) a složením vznikne překrásný a naučný obrázek. Sice je na něm spousta "stereotypů", nicméně to nepůsobí nijak urážlivě ani negativně, naopak velmi mile. Mám na mysli třeba šik Francouzku s baretem na hlavě a bagetou v ruce, nebo americkou skejťačku. Celkem zobrazuje 26 dětí z celého světa v jejich národních oděvech, někdy i s tradičními předměty v ruce. U každého je také vlajka dané země. Jako bonus navíc (což mi došlo až po několikátém skládání) - 26 dětí = 26 zemí = 26 písmen anglické abecedy. Samotné dílky jsou z pevného lesklého kartonu a průměrná velikost jednoho puzzlíka je 8*8 cm. Hezky drží, dobře se s nimi pracuje.




Motiv lidské rozmanitosti se mi moc líbí. A Kláře taky. Baví ji objevovat to kouzlo pestrosti, nejen na obličejích, ale hlavně ji fascinuje tradiční oblečení. Holkám z rozvojových zemí chválí šaty, ptá se, proč ten egyptský kluk má na sobě "kuchařskou" čepici a sukni, nebo proč má holka z Walesu gumáky. Je to přesně ten typ hračky, který neplní jen tu svoji prvotní funkci - tady to není jen o skládání. Je to o poznávání světa, je to o diskuzi, je to o dětské fantazii. Jde na to navázat spoustou doplňkových aktivit - ukazování jednotlivých zemí na mapě, povídání o fauně a flóře dané země, o tradičním jídle, o rodině. Cítíte to moje nadšení??


Puzzle patří už k těm složitějším, aspoň co se počtu dílků týče. Stovkové doma ještě nemáme. Na druhou stranu mi obrázek přijde tak neuvěřitelně pestrý a členitý, že skládání není pro čtyřleté dítě nemožné. Neobsahuje totiž žádná "hluchá" místa (myslím tím, že tam nenajdete 5 podobně modrých dílků, nebo dlouhou travnatou plochu...), dítě tak může postupovat dílek po dílku a pokud se soustředí a je na puzzle zvyklé, zvládne to. Já skládám s Klárkou, protože je doma poměrně čerstvé. Už máme systém, Klárka nejprve sama sestaví celý obvod, který výrobce velmi chytře vymyslel - každá strana má jinou barvu. A pak už skládáme výplň. Jde to.



Bude bavit i vás. Já si ho včera sama poskládala, potřebovala jsem na chvíli úplně vypnout, odstříhnout se na chvíli od techniky, kupodivu ani na čtení jsem neměla chuť. Líbí se mi ta koncentrovaná práce, kdy se mozek věnuje fakt jen skládání. Částí duše jsem pořád malá holka - možná proto si se svými dětmi tak dobře rozumím :)

Žádné komentáře:

Okomentovat