středa 4. srpna 2021

Cestování s dětmi / Kvído od Albi a jeho chytrá zábava na cesty

Vaše nejčastější otázka, když se zmíním o našem cestování, zní: "Jak to můžou ty vaše děti vydržet tak dlouho v autě?" Jsou to prostě borci, které od mala bereme všude s sebou :) Mají tablety? Ne. Mají mobily? Ne. Máme téměř nefunkční DVD přehrávač do auta, který jsme letos z nouze zapnuli na cestu zpátky, protože jsme jeli z Albánie v kuse. Jedna ze dvou televizek ale nejede a druhá začne po deseti minutách měnit barvy :) Takže estetický zážitek se blíží k bodu mrazu. Co tedy děti v autě dělají? Někdy spí. Skoro pořád něco jí. Skoro nikdy nezavřou pusu. Občas se perou (Klára s Jakubem). Hodně pozorují věci kolem. Celou cestu posloucháme audioknihy - letos největší trhák, ze kterého jsme nadšení všichni, je série Správná pětka (máme zatím první tři díly). A na každou podobnou cestu mám připravenou jednu dvě nové hry/aktivity do auta. Něco kompaktního, něco univerzálního, něco, co dokáže zabavit všechny tři a zároveň nezprudí mě.


Před naší balkánskou výpravou jsem dětem pořídila dvě hry od Albi z edice Kvído. Kvído je boží. Má věci pro cestovatele i objevitele, pro malé i velké, pro holky i kluky, kreativní i vědomostní. Máme zkušenosti s Cestou za pokladem, doma máme kompaktní bojovky na oslavy narozenin, na výlety do lesa bereme Bingo, do první třídy se hodí Hravé čtení. Je toho spoustu.




Na děti v autě čekaly Kvídovy Chytré vějíře a Povídačky na cesty. Po dlouhém přemýšlení jsem zvolila obě hry ve variantě 7+ a udělala jsem dobře, většinu z toho dobře zvládne i mladší Kubík. Matějek poslouchá a zapojuje se do popisů obrázků :)



Chytrý vějíř jsou k sobě secvaknuté obrázkové kartičky se 100 úkoly z nejrůznějších oblastí. Otázky, kvízy, přiřazování, rozdíly... Na každé kartičce dvě otázky, následují správné odpovědi. Otázky jsou pestré, zajímavé, celý vějíř je moc hezky graficky zpracovaný. Nejvíc ale oceňuju právě formu, všechno drží u sebe, kartičky se nikam nerozutečou, samotný vějíř je v praktické velikosti do každého batůžku nebo kapsáře v autě. Dětem se s ním skvěle manipuluje.




Povídačky na cesty jsou karabinkou spojené kartičky, na kterých děti najdou celkem 40 graficky znázorněných situací ze života. Tyto situace mají být námětem ke společnému povídání, ideálně rodičů a dětí. Aby to bylo jednodušší, k dispozici je i návrh otázek, které jsou vypracovány psycholožkou a logopedkou. Samozřejmě fantazii se meze nekladou a určitě vás budou otázky napadat samy. Na kartách jsou i doplňkové otázky, postřehové, hledací, vědomostní, počítací, takže úkoly jsou poměrně všestranné. Povídací karty občas vystřídají kreslící karty, kdy má dítě za úkol pomocí mazací fixy dokreslit nějaký obrázek.






Pokud s Kvídem ještě nemáte zkušenost, doporučuju něco vyzkoušet, záběr je opravdu široký. A na léto, prázdniny, cestování jako stvořené.

-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s Albi.

2 komentáře:

  1. Nejprve me oba vejire nadchly, ale pak mi doslo, ze realizace v aute by dost pokulhavala. Predpokladam, ze to u vas funguje diky tomu, ze Klarka umi cist. U nas by musel vejir putovat stale dopredu a dozadu, coz by dcery brzy prestalo bavit :(. Ale dobry tip na pozdeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás furt v autě něco putuje dopředu a dozadu :) Někdy bych si přála mít ruku na nějaké pružině :) Ale rozumím. Ano, Klárka čte. Takže vějíře si dělá víceméně sama. Kubíkovi předčítám. U těch povídaček je to jiné, je tam vždy jeden "ústřední" obrázek, který díky karabině můžu ze soukolí vyndat a dát ho dětem dozadu, já jim zepředu předčítám (vymýšlím) otázky - otázky jsou chytře na jiné kartě, takže to jde. Tohle byste mohli zkusit - myslím ty Povídačky.

      Vymazat