pondělí 23. srpna 2021

Hrajeme / Catan Junior

Osadníci z Katanu je populární rodinná desková hra, oblíbená po celém světě. Bestseller s mnoha rozšířeními, obecně doporučován od 10 let. Osadníci mě lákali, ale děti mám ještě v průměru malé. Takže jsme si asi před rokem nadělili (nechali si nadělit k nějakým narozeninám) jeho dětskou verzi - Catan Junior. Je vhodná pro děti už od 5 let, přitom zábavná i pro starší hráče. I tato hra patří k našim nejoblíbenějším, hrajeme často ve čtyřech. A i tuto hru řadím k těm deskovkám, kterou byste měli mít doma, pokud hrajete fakt rádi a chcete si společné hraní vyloženě užít. A třeba se ve společném hraní někam posunout. I když je to hra srozumitelná a jednoduchá pro děti, vy dospělí nebude znudění. Je to zábava, je to krásně zpracováno, miniatury lodí a pirátských doupat děti zbožňují.


V dospělácké verzi se hraje s osadníky, v té dětské s piráty. Ti chtějí ještě před příchodem osadníků vyždímat z ostrova Catan maximum. Na ostrově se totiž ukrývá hotové přírodní bohatství v podobě stád ovcí, ananasových plantáží, zlatých a železnorudných dolů i lesů s dostatkem dřeva. Hráči obkličují ostrov ze všech stran, hledají si ta nejvhodnější místa ke stavbě pirátských pevností, sbírají suroviny a směňují. Vítězem je ten nejrychlejší, ten, který vybuduje všech sedm pevností. Jedna partie je tak na 20 - 30 minut.





Herní mechanismus je založený na hodu kostkou, hra je tedy velkou měrou ovlivněna náhodou. Číslo na kostce určuje sběr surovin. Může přinést dobro házejícímu, ale stejně tak žně pro protihráče. Pak je potřeba logického myšlení - hráči musí porozumět podmínkám směny, kolik a jakých surovin potřebují na stavu toho či onoho. Ve hře jsou i "divoké karty", které má v oblibě Kubík. Ty mohou být super výhodné, někdy se tedy vyplatí do nich zainvestovat, ale dost často na nás čeká "jen" černý papoušek, který může způsobit hotové peklo ostatním hráčům.




Oboustranný herní plán nabízí dvě varianty hry se stejným principem. Jedna je určena pro dva hráče (mapa ostrova je přizpůsobena dvěma pirátům) a druhá je pro 3-4 hráče. Každý hráč dostane před hrou kartu, na které jsou vyznačené směnné kurzy, což je dobrá pomůcka pro menší děti.




Hra je moc hezky zpracovaná, pro dětské oči atraktivní. Je soupeřivá, hráči se snaží porazit jeden druhého. Rozhodně je Catan junior skvělým předstupněm velkých Osadníků a na to se celkem těším. Hra sice nestojí vůbec málo, ale obecně mi deskovky přijdou jako super dárek třeba k Vánocům. Stačí si správně přát. A stačí vědět, kterou z těch stovek dobrých her vybrat. Zdravím vás, závisláci, vím, že tady jste :)

Žádné komentáře:

Okomentovat