sobota 7. srpna 2021

Knihy pro děti / Detektivní série Vrťapka

Už ke druhé knižní sérii nás navedli naši přátelé, rodiče Klárčiny nejlepší kamarádky, za což jsem velice vděčná. Protože stejně jako naprosto dokonalé interaktivní knihy Bludiště nás zaujal i komisař Vrťapka. Knihy o komisaři Vrťapkovi bych jako dítě doslova milovala. Čtení s detektivní zápletkou jsem měla vždycky moc ráda (ano, zůstalo mi to). A tady se stávají detektivy přímo malí čtenáři! Oni sami musí přijít na kloub všem případům krádeží a záhadných zmizení. Oni musí nalézt pachatele a objevit odcizené předměty a unesené osoby/zvířata. Pomocí zapeklitých a důmyslně propracovaných indicií odkrývají zločin krok za krokem!


Komisař Vrťapka: Sebrané spisy 1-3 jsou knihy převážně pro mladší školní děti, předškoláci si poradí za pomoci rodičů s řadou úkolů taky, ale naplno si to užijí děti starší, můj odhad 6+. Někdy se v knize totiž pracuje s písmeny, někdy se počítá, občas nějaká ta šifra, první třída je určitě k dobru. Úplně samostatně s knihou mohou pracovat tak děti od 8 let. Klárka je na to šikovná, ale s některými úkoly jí taky musíme pomoct, nasměrovat ji, přetlumočit zadání, dovysvětlit...




Komiksově laděná a bohatě ilustrovaná kniha obsahuje vždy několik desítek případů, které děti mají za úkol vyřešit. Jedna dvoustrana = jeden zločin. Na jedné straně je podrobně vykreslená daná scéna, kde se detektivní případ udál. Vidíme zde komisaře Vrťapku, všechny podezřelé i oloupené, plus mnoho dalších (a většinou velmi vtipných detailů). Na protilehlé scéně jsou vždy vypracované 3 indicie - 3 úkoly, pomocí nichž objeví pozorný luštitel pachatele. Následuje poslední úkol, který nás navede, kde je ukrytý ukradený předmět, příp. unesená osoba. Úkoly jsou velmi pestré, chytré, logické a zábavné, některé jsou snazší, jiné složitější. Na konci knihy se ukrývá i řešení všech případů.




Není asi nutné vyzdvihovat smysl této knížky. Nejen že děti opravdu zabaví, napomáhá k rozvoji logického myšlení a kombinačních dovedností, tříbí zrakové vnímání, zdravý úsudek i pozorovací schopnosti. Knihy o Vrťapkovi získaly i mnoho ocenění na poli dětských knih. Není divu.




Autorem série Komisaře Vrťapky je český ilustrátor a komiksový tvůrce Petr Morkes. Psího detektiva Vrťapku poprvé představil v časopise Mateřídouška. Po velkém úspěchu vytvořil tyto "sebrané spisy" a vznikly 3 obsáhlé knihy s jednotlivými detektivními případy. Blbé je, že knihy jdou už poměrně špatně sehnat a já pevně doufám v dotisky, protože Vrťapka musí české děti doprovázet i nadále.



My máme 1. a 3. díl, 2. díl si opakovaně půjčujeme z knihovny. Nějaké poslední kusy jsem objevila přímo na stránkách autora, ale třeba také v Luxoru nebo na Albatrosu. Je potřeba hledat. Jdou sice zakoupit i levné bazarové, ale tady si dávejte pozor, aby nebyly vyluštěné a popsané, příp. aby šlo vše vygumovat. Ptejte se, než koupíte.


Věřím, že tyto knížky vzbudí zájem u většiny dětí, mohly by fungovat i u dětí, které nemají zájem o čtení. Zajímavé detektivní příběhy by je mohly namotivovat a rozhodně je někam posunout.

A co vy? Znáte Vrťapku? Nemáte tip na podobně laděné detektivní příběhy?

Žádné komentáře:

Okomentovat