čtvrtek 5. srpna 2021

Hrajeme / Pexetrio pro nejmenší

Vzpomínáte na dubnový článek o Pexetriu? Byla jsem potěšená ze zpětné vazby od vás, že vás tato nevšední varianta notoricky známého pexesa zaujala. Možná si taky vzpomínáte, jak jsem psala, že mám v plánu ještě nějaké domů pořídit. Dinosauři i vlaky, co doma máme, jsou hodně složité. Někdy tak složité, že se mi kouří z hlavy a Chlupáč občas s díky odmítne. Mým cílem tak bylo koupit něco jednoduššího, něco, co budeme používat s Matějem nejen jako společnou hru, ale taky jako "výukový" materiál. On se jako třetí dítě učí vesměs všechno sám za pochodu, až mám semtam pocit, že ho edukativně zanedbávám. Z výše zmíněného důvodu jsem vybrala dle mého názoru nejstravitelnější Pexetrio Ovoce a zelenina a Pexetrio Zvířátka na statku.


Máme za sebou týden ve třech, Klárka s Kubíkem byli na prázdninách u našich. Takže času na nejmladší dítě habaděj. A protože nemůžeme s angličáky jezdit od rána do večera, vytáhla jsem Pexetrio se zvířátky na statku. Matýsek byl od začátku nadšený, byl ještě plný dojmů ze všech těch divokých ovcí, koz, koní a oslů na Balkáně, takže ochotně spolupracoval.





V pexetriu se hledají trojice, které k sobě logicky patří. U zvířátek je to většinou trojice zvíře - mládě - produkt/prostředí, ve kterém zvíře žije. U ovoce a zeleniny se jedná o trojici rostlina - plod - potravina, která se z plodu vyrábí.






Samozřejmě nikdo neočekává, že ani ne tříleté dítě se mnou bude hrát regulérní pexeso. Ale možností je spousta a věřte, že díky preciznímu grafickému zpracování to za to stojí. Ilustrace jsou natolik reálné, že kartičky opravdu poslouží jako výukový materiál. S Matýskem třídíme, co k sobě patří. Učíme se dané karty pojmenovat. Doplňujeme kartu do trojice. Ke kartičkám přikládáme modely zvířat. A hrajeme nejjednodušší variantu hry, tzv. Loto - Trio. Součástí krabice jsou i plakáty s černobíle natištěnými obrázky trojic. Dítě má za úkol přiložit barevné kartičky na černobílou předlohu. Tohle už je super úkol i pro dvouleťáky. Ani to není všechno, i hra zvaná Loto - Trio jde hrát v různých stupních obtížnosti, celá metodika je pěkně zpracovaná na stránkách výrobce Betexa.






Krom velkého množství herních variant s malými dětmi určitě oceníte i formát kartiček - pevný kartón vydrží a čtverce jsou v ideální velikosti pro malé prstíky. Bezva nápad je i malá brožura - mini encyklopedie - která děti seznámí s danou problematikou. Pexetrio je zkrátka do detailu propracované.

Žádné komentáře:

Okomentovat