neděle 8. srpna 2021

Audiokniha / Dívej se, jak padám

Autor: Mons Kallentoft
Interpret: Martin Preiss
Délka poslechu: 11 hodin 22 minut
Posloucháno ve spolupráci s Audiotékou

Anotace

Nezvěstná dcera, zoufalý otec a odhalování špíny v nablýskaném prázdninovém ráji.

Stockholm, 2015: Emme, jediná dcera Tima a Rebeky Blanckových, odlétá na Mallorku na svoje první prázdniny bez rodičů. A už se nikdy nevrátí.

Palma, 2018: španělská policie není schopna (ani ochotna) případ Emmina zmizení řešit, a zdrcený otec se s tím odmítá smířit. Bývalého policistu už v rodném Švédsku nic nedrží, protože jeho manželství ztrátu milované dcery neuneslo. Přestěhuje se tedy na osudnou Mallorku a začne se živit jako soukromý detektiv. Když dostane za úkol prošetřit pravděpodobnou nevěru, je nečekaně zatažen do světa korupce, kuplířství, drog a mocenských her. Podobnost případu s dceřiným zmizením vybičuje Tima ke zběsilému pátrání. V temných uličkách jinak luxusního letoviska nasazuje vlastní život, aby nalezl pravdu a to jediné, co jeho životu dává smysl - Emme.


Recenze

Rozhodnutí, kterého budou rodiče šestnáctileté holky litovat celý život. Touha Emme po svobodě, po zážitcích, po životě se na Mallorce rychle změní v noční můru, která nemůže dopadnout dobře. Experimenty s drogami, divoké večírky a sbližování se s cizími lidmi v kombinaci se zkorumpovaným a chtivým prostředím zavedou Emme tam, odkud není návratu. Zmizí beze svědků. Místní policie se zas tolik nesnaží, považují ji za utonulou. Tomu však nevěří Emmin otec, který začne pátrat na vlastní pěst.

Chtěla jsem na dovolenou něco letního, zároveň něco dobrodružného. Tematického. I proto jsem sáhla po prvním dílu detektivní série z Mallorky, thriller ze sluncem zalitého ráje, to je něco pro mě. Navíc Mons Kallentoft není žádný začátečník, má na kontě řadu mrazivých kousků, na druhou stranu jeho styl není rozhodně pro každého. Je tam hodně temna a "užírání se".

Prolínání minulosti a přítomnosti. Střídání vypravěčů - Tim, Rebeka i Emme, každý se trochu podělí. Hlavně o své niterné pocity. Vhled do Emminy hlavy byl docela bolavý. Nicméně reálný. Timovy myšlenkové pochody, utápění se v depresi a bezmoci, hledání Emme, hledání sebe sama, hledání života. Nebo smrti. Plus samozřejmě samotný příběh, který se dost slibně vyvíjí.


Kniha se pomaleji rozjížděla, musela jsem si zvyknout na styl, jakým autor příběh vypráví, před polovinou se to přehouplo v divokou jízdu a hodně mě to bavilo. Bylo tam napětí, byla tam psychologie, byla tam politika, bylo tam hodně dobře vykreslené prostředí ostrova. A nekonečná otcovská láska, která je patrná od první stránky do poslední, ten velkorysý popis citu mě dojímal.

Audiokniha v podání Martina Preisse mě nakonec hodně zaujala a těším se na pokračování. První díl totiž skončil dost nečekaně a nutně potřebuju znát víc. Víc všeho.

Žádné komentáře:

Okomentovat