úterý 3. srpna 2021

Knihy pro děti / Kniha skřítků náladovníčků

Když s dětmi mávají emoce, není to příjemné. I když jsou emoce (i ty negativní) běžnou a zdravou součástí dětského psychologického vývoje, máme co dělat, abychom to ustáli. Když to vezmeme kolem a kolem, děti jsou na projevy svých emocí vlastně machři. Nepotlačují. Nepopírají. Prostě je žijí. Nechají je ze sebe vytrysknout, hlava nehlava. Jednou se je taky naučí krotit, lépe ovládat. Pomůžeme jim. Knih o emocích doma pár máme a vím, že je těžké najít ty opravdu přínosné. Ale jsou, najdete je i tady na blogu pod tagem "emoce".


Dnes vám tady chci ukázat knížku o emocích, která je trochu jiná. Rozhodně nečekejte žádnou "odbornost". Není vlastně jen o emocích, je také o lidských vlastnostech a náladách. Kniha skřítků náladovníčků je dětsky milá, protože pocity a nálady zde ztělesňují skřítci. Skřítci náladovníčci. Ti jsou ukrytí v dětských hlavičkách i v dětských pokojích, ovládají právě zmíněné pocity, nálady i chování.



Kniha popisuje zhruba tři desítky těchto skřítků, dokonce je i pečlivě graficky ztvárňuje. Každý ze skřítků je navíc hrdinou jedné krátké pohádky. Tyto příběhy ze života dobře vystihují každodenní situace, které všichni s dětmi prožíváme, proto děti čtení tolik baví. Popisy skřítků i jednotlivé povídky jsou textově nenáročné, krátké, jsou tedy vhodné i pro předškolní děti. S těmi staršími už si myslím je dobré mluvit o tom, že za své emoce jsme zodpovědní my sami, že je nikdo jiný neovládá.



Dozvíte se třeba, kdo je Fantazníček vymýšlivý, Pročpálek ustavičný, Odmlouvačník neustálý, Nedočkavník roztržitý nebo jak se projevuje Lakomníček nenechavý.


Nutno říct, že knížka se nevěnuje pouze negativním emocím a vlastnostem, stejně dobře vykresluje i to hezké, čím nás děti zahrnují, jsem ráda, že na to autorka Dagmar Medzvecová nezapomněla. Kniha vyšla v roce 2020 v nakladatelství Grada pod značkou Bambook.

-
Za recenzní výtisky děkuji nakladatelství GRADA.

Žádné komentáře:

Okomentovat