pondělí 16. srpna 2021

Hrajeme / Jeníček a Mařenka

Další pohádkovka od Granny, kterou v Česku distribuuje Pygmalino, u nás doma nemohla chybět. Po velkém úspěchu kooperativní paměťovky pro malé děti Příšerky ze skříně k nám zavítala i o trošku složitější Popelka, která je oblíbená spíš u holčiček. Obě dvě hry vynikají svým originálním zpracováním, krásnou grafikou a jednoduchým herním principem, děti je milují, jsou to bestsellery na poli dětských deskovek. Nedávno na trh přišli Jeníček a Mařenka. Krabice je stejného formátu jako předchozí dvě, krásně nám tak zapadla na své místo do herního regálu. Podobnost s Popelkou po stránce ilustrací je patrná na první pohled. Klárka se trochu bála, že to bude brnkačka, že to vypadá jako hra pro malé děti, ale bacha. Při mých nočních testovacích hrách jsem sama se sebou třikrát prohrála a s dětmi teď jedeme na vlně 50 na 50. Není to vůbec jednoduché, už je potřeba pořádně zapojit hlavičky! Není divu, že je hra určena dětem od 6 let.


Pohádku známe všichni. Jeníček s Mařenkou bloudí lesem, mají hlad a narazí na voňavou chaloupku. Nechtějí toho moc, stačí jim uloupnout ze střechy pět perníčků. Jenže je při tom mlsání nesmí chytit ježibaba. Honí je kolem chaloupky, někdy je blíž, jindy dál, někdy se k ní zezadu nebezpečně přiblíží děti, jako by zapomněly, kdo koho vlastně honí.



Hra je kooperativní, což je momentálně v našem domácím prostředí velmi potřebné. Hrajeme spolu, spolu buďto vyhrajeme, nebo prohrajeme. Porazit nás může jen anonymní čarodějnice, pokud jí k tomu dáme příležitost. Princip hry je jednoduchý, složitější je právě ta strategie, jak rychle utíkat, aby se děti s ježibabou na kolečku kolem chaloupky nepotkaly. Úkolem je skládat k sobě malé čtvercové kartičky s kousky různých sladkostí a co nejrychleji jich takto zkompletovat pět. Jedna kompletní sladkost (každá se skládá z různých počtů kartiček) znamená možnost uloupnout si ze střechy chaloupky jeden perník - speciální žeton, který má krom toho, že nás přiblíží k vítězství, magickou moc. Podle toho, jak k sobě cukrovinky skládáme, pohybujeme figurkami na herním plánu okolo chaloupky. Počet kroků každé figurky určuje počet puntíků na vnějším okraji naší sladké "soustavy". Je jasné, že ježibaba se nesmí pohybovat moc rychle, aby děti neschlamstla, zároveň si musíme hlídat i rychlost Jeníčka a Mařenky, aby ji sami nedohnali. To bychom taky prohráli. Nejde teda jen o to skládat rychle cukrovinky k sobě, ale je potřeba přemýšlet nad těmi vyobrazenými puntíky. Jak to skládat, aby to bylo tak akorát. Pět uloupnutých perníků (pět zkompletovaných sladkostí) znamená výhru Jeníčka a Mařenky. 



Hrajeme. Vyhráváme. Prohráváme. Je to zábava, na to jak hra vypadá dětsky, není vůbec jednoduchá. Baví hlavně Klárku, Kubík to strategické uvažování teprve piluje. Umí to s námi hrát, pravidla chápe, ale není ještě schopný předvídat všechny ty pohyby. Řekla bych, že tady ta věková hranice 6 let opravdu sedí. Dá se hrát ve dvou až čtyřech hráčích.



Ač mám obecně dost ráda paměťovky, je fajn, že Jeníček a Mařenka nám do paměti nekecají. Jsem zkrátka spokojená, že herní princip je jiný než u Příšerek a Popelky. Co je na druhou stranu super, že Granna drží originální formát hry. I tady se jedná o jakousi 3D hrací plochu, do spodní části krabice se totiž usadí nádherná kartonová perníková chaloupka, dřevěné figurky se pohybují po hraně krabice. Moc hezky namyšleno. Trošku se bojím o trvanlivost kartónové stavby, ale přinejhorším budeme zpevňovat lepidlem. Líbí se mi i bezplastové složení, v krabici najdete jen karton a dřevo. Dobrá práce.



Jeníček a Mařenka je krásně zpracovaná a velice zábavná kooperativní hra pro malé školáky, která už využívá základní principy taktiky a plánování.



P.S. Na eshopu www.kvalitnihracky.cz jsou aktuálně k dostání Příšerky i Popelka za akční cenu a s dopravou zdarma, tak mrkněte, může se hodit jako první dárek k Vánocům :) 

-
Hru jsem si vybrala na základě spolupráce se společností Pygmalino, která je výhradním distributorem her Granna, a eshopem Kvalitní hračky.

Žádné komentáře:

Okomentovat