pátek 13. srpna 2021

Knihy pro děti / Jóga do batůžku

Na dovolenou by se hodila nějaká cestovatelská knížka, něco pro naladění atmosféry. Tak ji dostali do kufříku a po večerech jsme ji dětem předčítali. Když jsem poprvé někde zahlédla knihu Jóga do batůžku vydanou Lali jógou, myslela jsem si, že se bude jednat o sérii jógových cviků pro děti doplněnou o obrázky. Možná něco, co se bude dát cvičit venku. Mýlila jsem se. Název mě zmátl. Jóga do batůžku je jakýmsi dětským průvodcem po osmi rozličných zemích světa. Každé z těchto osmi zemí je věnováno hned několik stránek a o bohaté ilustrace se mistrně postarala Adéla Schovancová.


Čokoládová Belgie, slunné Španělsko, orientální Maroko, megalomanské Spojené státy, roztančené Bali, voňavá Francie, exotická Srí Lanka, zelené Irsko. Dobrý výběr autorka (Jaruška Sedláčková) do knihy vtiskla.




Každá kapitola se skládá z několika částí. První částí je stručný popis země: kde leží, co ji charakterizuje, co jsou její zvláštnosti. Podané rozumně a nenáročně pro malé posluchače. Doplněno o ilustraci, která navštívený stát hezky vystihuje. Tento svěží popis má čtenáře naladit na tu správnou vlnu. Následuje několik milých veršovaných říkanek, které autorka stvořila podle svých zážitků a prožitků v dané zemi. Každý verš je dokonce ztvárněn i graficky, děti si mohou báseň jógově zacvičit! To je skvělý nápad. Kapitolu zakončuje relaxační pohádka. Pohádka klidná, pohádka s myšlenkou. Někdy o čokoládové pralince, jindy o sviňuše. Autorka používá k popisu krátkého příběhu opravdu květnatý slovník a složitější souvětí, které pochopí až trochu starší děti. Knížku bych tedy doporučila určitě až školákům.




Kniha rozhodně není mainstreamová. Je doslova éterická. Minimálně relaxační pohádky takto vnímám. Stránkám dominují ilustrace, jsou úžasné.



Kniha je pořád k dostání v různých eshopech, ale jedná se nejspíš o doprodej posledních kousků, takže neváhejte, pokud vás zaujala.

-
Za recenzní výtisk děkuju vydavatelství Lali jóga

Žádné komentáře:

Okomentovat