středa 25. srpna 2021

Mama tip / Online kurzy Digitální zdraví dětí

Žijeme ve velice rozporuplné době. Na jednu stranu jásáme z technologií, které nás obklopují a každodenně nám pomáhají. Na druhou stranu nás tyto technologie děsí. Kradou nám volný čas, působí informační chaos, berou nám děti. Čas, který ušetříme tím, že na mobilu najdeme vlakové spojení k babičce nebo ordinační dobu pediatra, zase vložíme do rukou sociálních sítí. My jsme na technologiích ještě nevyrostli, užíváme je až teď, až když jsme rozumní a uvědomělí :) a umíme říct včas stop! Ale co naše děti, které se do éry internetů už narodily? Proto nás to tak straší. Co už je moc? A není to málo? Jedno je jasné. Není jednoduché vybalancovat tu správnou hranici. Míru zapojení digitálních technologií do našeho rodinného života. Digitální zdraví je oblast stále téměř neprozkoumaná, pořád existuje velmi málo dat k tomu, abychom dokázali říct, jaký vliv bude mít tato doba na naše budoucí životy. Protože mi to ale není jedno a hledám cestu, kterou se s dětmi vydat, zaregistrovala jsem se do online kurzů Digitální zdraví dětí.



A moc vám je doporučuju. Pokud ještě tápete, jak se k problematice postavit anebo už doma řešíte konkrétní problémy spojené třeba s hraním her na počítači, mohli byste tady najít odpovědi. Kurzy jsou celkem dva, rozdělené podle věku dětí. Jinak se díváte na technologie, když máte dítě ve věku 0-6 let, něco úplně jiného řešíte s dětmi 7-12 let. Já se zúčastnila obou kurzů. Oba dva vnímám jako velice užitečné. 

Zdroj: Digitální zdraví dětí

Jedno je jasné. Je třeba najít rovnováhu. Pokud máte teenagera, který nefláká školu, funguje v rodině, sportuje a tráví čas s kamarády venku, může si dopřát nějakou tu hodinku na internetu. Důležitá jsou také pravidla. Ideálně taková, která společně vytvoříte a která budete společně dodržovat. Řešte společně zdravé chování na internetu a bavte se o bezpečnosti. Kurzy připravuje a vede Michaela Slussareff, máma dvou dětí, doktorka informačních věd, která působí jako pedagog a výzkumník na UK. 

Zdroj: Digitální zdraví dětí

Na webu Digitální zdraví dětí najdete krom online kurzů také mnoho užitečných informací v podobě článků a také tipy na chytré a edukativní aplikace pro děti. To mi přijde super a jednou z toho budu čerpat.


My jsme stále ve fázi sladké nevinnosti. Máme televizi a děti se dívají skoro výhradně na stažené pohádky z disku, takže ani nejsou moc ovlivněné nekontrolovanou reklamou. Mobily nemají. Tablety také ne. Počítač znají jen z distanční výuky. Svůj mobil jim půjčuju zřídka, většinou, když si chtějí něco vyhledat. Často se mě ptáte, jestli děti mají během našich dlouhých cest nějaké hry/aplikace na mobilu. Nemají. Řeknu vám, jak vypadá můj mobil, respektive, co ukrývá. Asi 10 dílů jejich oblíbeného seriálu, když je opravdu nějaká echt nouze. A 5 dětských aplikací. Jaké to jsou? Hravouka (krásné interaktivní podání prvouky), Zvěřinec (ČT Déčko, jednoduchá hra, ve které děti léčí zvířata), Doctor (jednoduchá hra na lékaře), How To Draw Unicorns (tutoriály, jak nakreslit spoustu holčičích věcí), Dinosauři (návody, jak nakreslit druhohorní příšery). Tyhle hry/appky děti dostávají k dispozici tak jednou za dva měsíce, nevzpomenou si. Všechny jsou ale moc fajn, mají jistý vzdělávací prvek a ráda jim je jednou přetáhnu i na nějaký ten tablet. Teď řešíme chytré hodinky pro Klárku. Moc si je přeje. Do druhé třídy a k osmým narozeninám. Chci ale, aby byly jen "volací", ne internetové. Zatím jsem se nerozhodla, jestli už je ten čas.


Téma digitálních technologií ve vztahu k dětem je nevyčerpatelné. Je potřeba se k tomu postavit rozumně a s citem, je potřeba najít balanc v rodině, aby to bylo pro všechny zúčastněné příjemné. Čekají nás velké věci. Ale to je ta velká cesta, na kterou jsme se před pár lety vydali. Nikdo neříkal, že to bude jednoduché...

Jak to máte s technologiemi a internetem vy? Trápí vás čas strávený před obrazovkami? Dokážete jít dobrým příkladem? Budu ráda, když se v komentářích podělíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat