středa 22. listopadu 2017

Knihy pro děti / Hravouka & mobilní aplikace

Myslím, že Hravouku moc představovat nemusím. Hravouka = hravá prvouka. Její první vydání (z roku 2016) se bleskurychle vyprodalo a naštěstí na sebe dotisk pro obrovský zájem veřejnosti nenechal dlouho čekat. My ji máme doma už hezkých pár týdnů, čekala jsem ale trochu na dozrání svých dětí :) Klárka dlouhodobě o přírodu zájem projevuje, ptá se doma, listuje v knížkách, je zvídavá venku na procházkách. Bydlíme v těsné blízkosti rybníka, lesa, polí a luk, máme tedy dost studijního materiálu. Jenže moje znalosti občas pokulhávají a na některé čím dál sofistikovanější dotazy zkrátka odpovědět neumím. Takže jsem z rukávu vytáhla svoje tajné eso. Nádhernou knihu Terezy Vostradovské vydanou nakladatelstvím Běží liška.


Velkoformátovou knihou nás provádí hnědá ušatá myška. Je zvídavá, čte encyklopedie. Jen o přírodě toho moc neví. A navíc mají přijet na návštěvu tetičky z města. Chtělo by se na to připravit... Tady v myší noře vlastně celý pozoruhodný a dobrodružný příběh začíná.



Myška se dá do hledání, zkoumání, navštěvování, ověřování, kreslení a zaznamenávání. Je toho tolik. Nejdříve prozkoumá okolí nory, pak se vydá do lesa. Potom nazuje ploutve, potápěčské brýle a hupsne do rybníka. Svoji expedici zakončí na zahradě. Všude si pečlivě do notýsku zaznamenává všechna důležitá fakta. Doma v noře to sepíše a bude z toho její vlastní encyklopedie. Nejen pro příbuzné.




Celá kniha je sice založena na kvalitních a "opravdových" ilustracích, ty však nezastiňují ani nenahrazují neméně kvalitní a didaktickou textovou část. Je to kniha jak ke čtení, tak k prohlížení, vybízí také k mnoha aktivitám. Můžete si doma podle ní vyrobit herbář, zahradní jezírko, odchytovou stanici pro brouky, pozorovací sklenici s vodou z rybníka, nebo si založit bylinkovou zahrádku. Děti mají navíc rády kvízy. Tak se myška ptá. Děti můžou sestavit potravinové řetězce, přiřadit semena a plody ke stromům v lese, přiřadit pírka k ptákům, rozdělit ovoce a zeleninu...




Podle vlastní zkušenosti s ní doporučuju začít tak ve čtyřech letech, dítě je už na ni z velké části připravené. Předškoláci už všechny ty přírodovědecké zajímavosti ocení. No a malí školáci už se na ni budou dívat zase jako na pomocný výukový materiál. Nevím přesně, jak vypadá učebnice prvouky na základní škole, ale dovedu si představit, že by se z této knihy stal oficiální zdroj informací i na školách. Je věrohodná, precizně a do detailů zpracovaná, obsáhne všechna témata, která se v prvních třídách děti učí. Je spojující nití mezi krásnou a naučnou literaturou, což by mohly mnohé děti ocenit.



Spolu s knížkou (nebo nezávisle na sobě) si můžete stáhnout i mobilní aplikaci. Já ji moc doporučuju, je nádherná. Pokud nechcete děti pouštět k nesmyslným hrám na mobilech, ale někdy by se vám trocha klidu hodila (my využíváme hlavně na cestách autem, na dovolených, při nemocech), určitě oceníte tuto úžasně zpracovanou didakticko-interaktivní hru.







Ilustrace samozřejmě vycházejí z knihy, fakta jsou zpracovaná do stručných a přehledných karet. První část "Okolí nory" je ke stažení zdarma, druhá kapitola "V lese" je ke stažení za malý poplatek. Dětské prstíky ovládají tělo myšky, běhají s ní po lese, prolézají norami, lezou po žebříku, nebo dokonce jezdí lesním výtahem. Pecka. Navíc je precizně zpracovaná po zvukové stránce, člověk si přijde opravdu jako venku v přírodě. Ovládání je jednoduché a intuitivní, informační karty musí malým dětem předčítat rodič, možná by stálo za to je v dalších kapitolách "namluvit". Pokud ještě neznáte, mrkněte na promo video.


Hravouka v kterékoliv podobě podněcuje děti k zájmu o přírodu, dává jim návod, čeho si venku všímat. Rozšiřuje obzory a otevírá dveře novým dobrodružstvím...

9 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráno mi nějak blbl mobil...a chtěla jsem napsat, že jsem asi tedy dobře koupila k Ježíškovi - jen naslepo po internetu, ale věděla jsem z doslechu, že je to dobrá knížka. Ale! Dnes odpoledne jsem ji viděla u nás ve městě naživo a překvapil mě ten formát, jak je ta knížka veliká :-) No už se těším, až ji budeme mít doma. Terka

      Vymazat
    2. Terko, je opravdu veliká. Nabitá informacemi a ty obrázky ♥ Ach. Doporučuju teda i tu aplikaci, hlavně ta lesní kapitola je úchvatná! Tak ať se líbí.

      Vymazat
  2. Jani, moc děkuji. Vaše doporučení na knihy i hračky jsou vždy zajímavá. Mějte pěkný den. Sylvie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvi, moc ráda to pro vás dělám :) A taky teda pro sebe. Díky moc, vážím si toho ♥

      Vymazat
  3. Jani díky za tip. Neznala jsem ji a myslím, že se bude do budoucna hodit :) Hela O.

    OdpovědětVymazat