středa 29. listopadu 2017

Advent / Čekání na Vánoce s pracovními listy

Podařilo se. Mám velkou radost. Posledních několik dní jsem po večerech kromě blogu tvořila také druhou část adventního kalendáře. Hraček máme doma spoustu, nejrůznějších drobností (ač se jim usilovně vyhýbám) taky. Letošní advent bude tak trochu průlomový. Děti budou každý den otevírat svoje ovocné okýnko a každý večer dostanou jeden vánoční pracovní list. Ano, druhá část našeho adventního kalendáře bude čistě kreativní. Chci, aby si děti uvědomily, co vlastně čekání na Štědrý den znamená. Že to není o jen 24 dárcích, ale především o zklidnění, zpomalení, o společném čase a o uvědomění si všech podob Vánoc. Můj plán je, že práce na vánočních listech se stane jakýmsi malým podvečerním rituálem, kdy se všichni sejdeme u příjemné hudby a aromalampy. Držte nám palce, ať se to aspoň před svátky obejde bez každodenních řevů večerních :)
 

24 pracovních listů. 24 jednoduchých zadání. 24 kreativních úkolů. 24 zážitků. 24 námětů k večernímu povídání.
 
Vím, že dětem udělají radost. Nebylo v mých silách vytvořit dvě verze pracovních listů přizpůsobených věku mých dětí. Proto jsem se snažila udělat jeden zdravý kompromis, vybírala jsem takové aktivity, které zvládne i dvouletý Jakub. Způsobem jemu vlastním. Takže je jen jedna verze, ideální pro předškoláky, nedokážu posoudit, jak by bavila děti starší. 
 
 
Tak moc jsem se soustředila na samotnou tvorbu pracovních listů, že jsem úplně zasklila finální formu prezentace. Takže proto tyto fotky "polotovaru". Na cestě jsou tyto papírové sáčky (nevěřila jsem, jak těžké je sehnat obyčejný papírový pytlík v nějakém kamenném obchodě!). Mám v plánu sáčky potisknout doma vyrobenými razítky s vánoční tématikou. A pak tyto sáčky naskládám do své oblíbené dřevěné vintage bedýnky.
 
 
Jestli vás můj adventní kalendář zaujal, můžete si jednotlivé listy zdarma stáhnout tady. Je to 24 souborů *pdf. Stačí vytisknout černobíle na A4 a hlavně na šířku!
 
 
Na závěr chci ještě říct, že všechno tvořím ve volně dostupných online programech, proto kvalita zpracování není profi. Děti ale tyto "chyby" nevidí, jsou vděčné, že jim rodič něco připraví, že se jim při společné aktivitě věnuje. A já jim za to děkuju...
 
P.S. Na sobotní Montessori výstavě Rosteme pro život jsem poznala krásný projekt Advent spolu. Pokud máte možnost, podívejte se a načerpejte předvánoční klid.
 
♥ Přeju vám všem krásný advent, plný provoněné pohody a krásných okamžiků se svými blízkými ♥

18 komentářů:

  1. Moc díky za parádní pracovní sešit, jste šikulka ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zuzka Zatloukalová30. listopadu 2017 v 12:42

    Ďakujeme Jani, si úplne úžasná:-))))

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásné, také s dcerou zkusíme (23m). :) Děkujeme za možnost stáhnutí :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den Jani, klobouk dolů. Je to velmi povedené, děkuji i za možnost stažení. Asi sem na tyhle věci málo kreativní nebo příliš unavená. Dnes sem s vypětím všech sil naplnila svůj polozdravý adventní kalendář a gratulovala sem si, jak sem šikovná :-). Krásný adventní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvi, únava je věc relativní :))) A rozhodně si gratulujte, určitě se Vám povedl!

      Vymazat
  5. Tak to je něco! Obdivuju Vás... Loni jsem kalendář naplnila různými drobnostmi, abych se vyhnula sladkostem. Letos naplním přiměřeně zdravými sladkostmi, abych se vyhnula všem těm úžasně zbytečným drobnostem :-) krásný advent a díky za všechny ty inspirativní články. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani - přesně - měla jsem to stejně. Ono je potom doma těch malých blbinek až moc, že?? Krásně jste to napsala a děkuju za pochvalu, vážím si toho. J.

      Vymazat
  6. Pěkný nápad. A musel dát práce. Hezké je i to, že ty listy budou vytvářet čas pro trávení času vás a i dětí dohromady.
    Ať se líbí!
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, ano, ten společný čas strávený u pracovního stolu je ten nejlepší :) Děti to zatím baví, snad jim to vydrží až do Štědrého dne :)

      Vymazat
  7. Krásné, ráda využiju možnost stažení. A obyčejné papírové pytlíky jsem viděla v DM, třeba budou potřeba na další výtvory �� přeji klidný adventní čas Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Jé, děkuju za tip. Já sem to nakonec vyřešila úplně jinak. Vykašlala jsem se na nějaké stylové balení do pytlíku a razítkování domácky vyrobenými čísly :) a každý den odpoledne někam v bytě nalepím dva pracovní listy pro obě děti. Ony je hledají a radost se násobí. Jsem na sebe pyšná :D Reny, Vám také pěkný advent.

      Vymazat
  8. Na letošní Vánoce se hrozně těším :) Možná právě proto, že nám to tak krásně vyšlo a budu těhotná u stromečku :)

    www.mummysweetbaby.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat