sobota 25. listopadu 2017

Dokonalé zimní barefoot boty pro normální nohu Filii

Naše první zkušenost s Filii. Když jsem začínala u dětí s barefoot botkami, hodně jsem o nich slyšela. Hlavně o jejich kvalitě. Jenže Klára má širokou nohu. Takže smůla. Filii jsou totiž vhodné jen pro užší až normální nohu. Kubova noha se stále vyvíjí, ale v tuto chvíli mu Filii rozměrově sedí. Tak jsem se rozhodla, že je na zimu zkusíme. Z několika důvodů. Filii barefoot s označením Hymalaya Tex Wool jsou vysoké, zateplené ovčí vlnou, kožené a s membránou. Zní to jako ideální bota na zimu.


Klára má na zimu boty dvoje, kožené kozačky KidOFit, se kterýma máme skvělou zkušenost z loňska, a ještě jsem koupila kompromisní Little Blue Lamb. Školka a několikahodinový pobyt venku si žádá záruku suchých nohou. Tím, že Jakubovy Filii mají membránu, pevně věřím, že v nich odchodí celou zimní sezónu, počasí nepočasí. Měly by zvládnout velké mrazy i vysoký sníh na horách. Po sezóně kdyžtak napíšu update, jak si poradily s mrazem a sněhem.


 
Už od září jsem pro něj měla vyhlídnuté Filii v pískové barvě, přišly mi děsně frajerské. Jenže jsem čekala, jak povyroste noha. A přece nebudu kupovat zimní boty už během babího léta. Když jsem se na začátku listopadu rozhoupala, byly skoro všechny zimní Filii z obchodů pryč. Nastala panika. Naštěstí jsem jich našla ještě dost v obchodě barefoot-botky.cz. Jupijej. Sice není písková, ale je tmavě modrá (popravdě jsem byla rozhodnutá, že mu klidně vezmu i vínově červené s třpytkami, pokud bude třeba).

 
Filii dělají několik variant zimních bot - broušená kůže/hladká kůže, suché zipy/tkaničky. Kvůli samoobsluze jsem vybrala zapínání na dva sucháče. Vypadají kvalitně a jsou dobře ušité. Bota jde krásně doširoka otevřít, tohle kritérium mi přijde pro děti, co se učí obouvat, zásadní. Jsou krásně měkké.


 
Svrchní materiál je velurová kůže (alias semiš). Horší na údržbu, ale odolnější proti oděru. Tmavě modrá barva by mohla být spásná v tom, že na nich nepůjde vidět každý flek. Kůže má voděodolnou úpravu - membránu SUPER-TEX. Vevnitř je teplý a měkký kožíšek z ovčí vlny. To je základ úspěchu každé zimní botky - Klárce jsem loni do bot vystříhla vlněnou vložku a hodně to tepelné izolaci pomohlo.

 
Gumová podrážka je jen 3,5 mm tenká a je krásně ohebná, poddajná. Je rovná, i když se na první pohled zdá, že je zvednutá špička, při zatížení se to srovná. Praktický je přesah gumy v oblasti špičky. Stélka je také vlněná, netvarovaná, navíc vyndávací.
 


 
Opět jsem měla dilema co se velikosti týče, obě děti se nacházejí v nějaké "mezivelikosti". Nakonec jsem zvolila tu větší velikost 24. Délka je 15,5 cm a šířka 6,4 cm. Váha jedné boty je 158 g. Na zimní boty jsou velice lehké.
 
 
Trochu jsem se bála, co Jakub řekne na vysoké boty, jestli se mu v nich nebude chodit o poznání hůř. Zdá se, že si zvykl rychle, na nohu si je bere, i když není potřeba :) Mimochodem, má je hrubo nad kotník, jsou vysoké 12 cm.
 
 
 
Uvidíme, co ukáže zima, jak se boty vyrovnají s vlivy počasí, ale pokud mě zdání neklame, myslím, že se investice do nich vyplatí.

Update na konci zimy (11.3.2018): Chválím, tleskám, jsem šťastná :) I přes mé obavy, i přes mokrou zimu, boty Filii obstály bez ztráty hvězdičky. Ani jednou Jakubovi nepromokly, nohu udržely v teple. Goretexová úprava je tady velice kvalitní a modlím se, aby se Jakoubkovi nějak extrémně nerozšířila noha a mohl tak Filii nosit i další zimní sezóny.

11 komentářů:

  1. Dobrý den,

    máme také tyto botky a za nás veliká spokojenost :-). Samozřejmě ještě uvidíme, jak se ukážou, až bude sníh a mokro;-). Ale Filii jsou srdcovka, na mě se vyplatí našetřit.
    Jen mě překvapuje, že v článku píšete, že stélka není vyndávací. Máme vel. 27 a stélka vyndat jde - bez toho bych botky řádně neuměla vyzkoušet.

    Hezký den,
    Charlotte

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Charlotte, děkuju za komentář. Díky němu jsem se vrhla na Jakubovy boty, pořádně zatahala za vlněné chlupy a ejhle, vložka je rázem vyndávací :)) Mně to prostě nějak nešlo, ale jen to tam pevně drželo. Takže díky Vám jsem updatovala recenzi! Jana

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Máme také, bohužel barevné spektrum bylo, jak píšete už v říjnu vyprodané, proto jsme vzali pro holčičku stejnou barvu. Bydlíme na horách, takže máme za sebou první sníh a tání. Řekla bych, že jsou dostatečně teplé do mrazivých dní, ale bohužel promočené během chvilky. Tzn. do sněhu v mrazech si dovedu představit, ale do břeček při tání vhodné nejsou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, děkuju za komentář. Opravdu se promočily? Durch? Není na nich nějaká závada? Přijde mi divné, že membrána a impregnace nepřežijí první sníh a první tání :( Myslím, že durch nám žádné boty nikdy nepromokly a to byly i bez membrány :( No uvidíme, co my. Každopádně recenzi doplním na konci zimy pro další sezónu. Jana

      Vymazat
    2. Jani sama jsem zvědavá na vaši zkušenost. Boty jsem právě po této procházce zkoumala a jsou skutečně bez viditelné závady, impregnovala jsem také. Promocene byly hlavne kolem prstů. Děkuju za článek, jinak jsou boty opravdu úžasné a snad budete mít lepší zkušenost :-)

      Vymazat
    3. Ivano, no uvidíme. Snad! Máme za sebou první velkou břečku, kterou dceřiny Kidofity ve školce nezvládly, Filii ano. Ale tak byl v nich venku kratší dobu... Takže všechno ukáže čas a povaha zimy :)

      Vymazat
  3. Syn má úplně ty samé. Velikost 33. Nosí je rád, ale znovu už kupovat nebudu. I po impregnaci doporučenym Carbon pro byly po pobytu ve sněhu vždy úplně durch promáčené.
    Na hory jsem mu nakonec musela dávat nějaké obyčejné nebare poděděné sněhule, které vydržely všechno.
    Takže za mě, boty jsou to pěkné, ale spíš na parádu. V mokru naprosto zklamaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu máte tuhle negativní zkušenost? Můj syn je sice menší a nevrhá se do nějakých velkých akcí, oproti starší dceři, ale mu celou zimu ani jednou nepromokly. Hory, sníh, městská břečka, sáňkování, bobování, obleva. Vydržely všechno. Nevím, jestli se mohou lišit kus od kusu, já je rozhodně koupím i příště. A uvidíme :)

      Vymazat
  4. Já filii miluji. Obě holky s nima brázdí v louzich a nepromocili se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já letos poprvé zkouším něco jiného, víceméně kvůli ceně, ale Filii zůstávají moje srdcovka. Zatím jsem nepoznala kvalitnější bf botu.

      Vymazat