úterý 28. listopadu 2017

Chytrá hračka / Kreativní dřevěná stavebnice Plan Toys & Návod na aktivitu s kostkami

Ke druhým narozeninám dostal Jakub sadu dřevěných kostek Plan Toys. Jsou to naše druhé kostky, dohromady jich tedy máme asi stovku, rozličné tvary, barvy, velikosti. Se stovkou kostek už toho jde vymyslet docela dost. S příchodem zimy se prodlužují naše pobyty doma a tak probíráme skříně s hračkami. Poslední dobou děti sahají právě po kostkách. Většinou stavíme ohrady pro zvířata a taky "had" (rozuměj hrad) pro zvířata, jak by řekl Kubík. Ke stavbě hradu máme nyní kvalitní materiál, kostky Plan Toys totiž mají hradby, věžičky, dokonce schody.
 

Nebudu se tady rozepisovat, jak a proč ty hrady stavíme, dětská fantazie je nekonečná. Poslední dobou jsem spíš přemýšlela, jak ještě dřevěné kostky využít. K nějaké Montessori aktivitě. K učení. K dalšímu tvoření (razítkovala jsem pomocí nich například na textil). Druhotné využití hraček mě baví.
 
Nejširší sortiment značky Plan Toys prodává eshop MontessoriHračky.cz

 
Velice užitečná aktivita pro děti různých věkových skupin je stavba něčeho podle předem dané šablony. Nejen, že je to bezva na posílení jemné motoriky a orientace v prostoru, ale hlavně se rozvíjí koordinace oko - ruka.
 


 
Z kostek toho jde postavit spousta. Nemusíte pořád skládat jen domy a hrady. Můžete s dětmi skládat jednodušší obrázky z běžného života. Využila jsem dnešního dobrého světla a zatímco Kuba skládal ty svoje "hady" pro lvy, jsem mu vždycky uloupila pár kostek. Sice na mě pokaždé zařval "héj", ale pak na ty moje šablony koukal a říkal: "Jo, mami, dobý, tatou". Když to sám poznal, usoudila jsem, že to není vůbec špatný nápad.
 




 
Prvně jsem vám ty svoje šablony chtěla dát ke stažení, ale pak jsem se zarazila. Každý má doma jiné kostky, jiné barvy a tvary, tak nevím, jestli by to nebylo pro dítě matoucí. Každopádně to berte jako návod, co si velice jednoduše s dětmi můžete připravit sami.
 
1. Z pár libovolných kostek si seskládejte obrazec, ideálně něco reálného.
2. Položte na jednobarevný (nejlépe světlý) podklad.
3. Vyfoťte si sestavený obrazec.
4. Vytiskněte barevně a máte hotovou šablonu.
5. Dejte dítěti šablony a kostky, ať skládá podle zadání.
 





 
Pro malé děti připravte jednoduché tvary, starší už můžete potrápit detaily. Myslím, že je to zábavná a vzdělávací aktivita pro děti od dvou let.
 

 
Pokud byste přece jen měli o šablony zájem, můžu je sem nahrát k volnému stahování.
 
Můj starší článek o dřevěných kostkách, kdy jsem hledala ty nejzajímavější kousky na trhu, si můžete přečíst tady.

2 komentáře:

  1. Díky za inspiraci, nápad se šablonami je super. A navíc už mám laminovacku:) Martina H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, díky! Já si ji taky konečně pořídila. A děti hrozně baví laminovat :)

      Vymazat