pondělí 20. listopadu 2017

Chytrá hračka / Puzzle emoce a prošívací karty eeBoo

S příchodem opravdického podzimu do našeho domova zavítaly nemoci. Nic speciálního, normální nachlazení, ale dlouhý otravný kašel, usoplené nosy, únava a intenzivnější mrčení... V nějaké formě se nás to drží už asi měsíc. Klárka má za sebou první absenci ve školce, minulý týden prokašlala středeční ráno a tak jsme ji nechali doma. Co vám budu povídat, od té doby nezakašlala :) Kubík měl prvně z Klářiny přítomnosti upřímnou radost, po pár hodinách se to zvrtlo do tvrdých bojů, tak jsem odhodila berle a vyrazili jsme ven. No a taky jsem ze skříně vytáhla dva vánoční dárky. To se tak někdy stane, že se musí odtajnit železné zásoby. Uspěla jsem. Zase jsem na chvíli cítila ten rozechvělý pocit v žaludku "my-mom-is-a-superhero".


Normálně dvě hračky do jednoho příspěvku nemíchám, tady ale udělám výjimku. Tím, že jsme čtvrteční den strávili na koberci v pokojíku jako silná pětka (já, Jakub, Klára, hračka 1, hračka 2), nemůžu tyto hračky od sebe násilně oddělit. Oboje pořízeno v mém oblíbeném obchodě Mamiee.



Puzzle Duo Emoce (Watch This Face), eeBoo

Toto puzzle jsem kupovala původně pro Jakoubka. Puzzle duo (v krabici je několik obrázků, každý se ale skládá jen ze dvou puzzlíků) většinou zvládá a přišlo mi, že by to pro něj mohlo být. Jelikož se ale jedná o emoce, dvouleté dítě si hru užije jen s omezením. Zato čtyřleté si ji vychutná plnými doušky. Mám ráda, když se spojí příjemné s užitečným - skládání s učením se. Emoce jsou velké téma u nás doma, hodně mluvíme o našich pocitech, bavíme se o tom, jak se asi lidi cítí v různých situacích. Pro Klárku mám už velice dlouho rozpracované karty, ale víte, jak to s tím časem je. Je fajn, že jsem toto puzzle objevila.



V krabici najdete 48 dílků, tj. 24 párů. Na polovině dílků jsou zobrazeny situace vyvolávající nějakou reakci, na druhé polovině jsou výrazy tváře. Úkol je jasný: najít odpovídající dvojici "situace & emoce". Zdání klame, není to tak jednoduché, jak se na první pohled jeví. Aby to bylo o něco přehlednější, dílky jsou rozděleny ještě do 6 barev podle různých zvířat, které dané situace prožívají (liška, prase, zajíc, medvěd, pes a kočka). Takže každé zvíře prožívá 4 různé události a cítí 4 různé emoce. Není to jen radost a smutek. Najdete tam také úlek, strach, zklamání, stud, rozhořčení, hrdost, soustrast, ad.




Není to hra, kterou by dítě mělo procházet samo. Je to ideální výuková aktivita, aktivita pro dítě a rodiče. Samotné skládání není nijak složité, náročnější je proces rozpoznání emoce. Skládáme spolu, ale slova se ujímá Klárka. Vždycky mi popíše danou situaci. Já se ji ptám, jak si myslí, že se zvířátko cítí, jak by se cítila ona sama. Většinou odpověď zná, když ne, probíráme to hlouběji. Někdy jdeme ve hře ještě dál a řešíme, co by mohlo následovat. Mimochodem mě překvapilo, jak se zlepšila ve vyprávění příběhů, zapojuje ve velkém fantazii, používá dospělácké obraty, přemýšlí nad slovy. Jsem na ni strašně hrdá.



Teď s Klárčinou docházkou do školky mi tato hra přišla vhod. Občas se totiž objeví spory, nějaké situace, které vyvolávají emoce a já ji pomáhám se s nimi vypořádat. Hra může být vodítkem a nenásilnou pomocnou rukou. Poslední dobou často dochází ke sporům i u nás doma a není od věci se nad tím zamyslet i z pohledu našich pocitů.



Velké prošívací karty s vílami, eeBoo

Prošívání se nám dlouho vyhýbalo. Možná je to trochu moje slabina, protože nevím, kolikrát mě děti viděly s jehlou a nití v ruce :) Minulé Vánoce dostala Klárka první vyšívací karty, tuším, že od Janodu. Asi třičtvrtě roku ležely netknuté ve skříni. Pak Klárka začala chodit do školky a ejhle, oni tam mají prošívací souhvězdí. Tak jsem jí připomněla naše zvířecí karty a ona s chutí začala. Chytlo ji to. Ale tyhle karty jsou celkem složité, pro pokročilé. Dokonce je k nim návod, kde začít a jak přesně pokračovat, navíc se každý obrázek dělá dvojbarevně... Dělala to po svém a ta míra koncentrace byla u ní nevídaná. Dlouho jsem ji neviděla tak moc zabranou do nějaké činnosti.



A tak jsem pořídila druhé karty. Karty neskutečně zpracované. Nádherně ilustrované. Takové, ze kterých se posadí na zadek každá holčička a matka s romantickou duší. Je to prošívání pro začátečníky od eeBoo - řekla bych, že je zvládnou zruční tříleťáci. Klárka (4) válí sem a tam s přehledem. Dáváme ochutnat i Kubíkovi (2), ten to ještě moc nechápe. Každopádně ho to na nějakou chvíli taky zaměstná, snaží se tkaničku aspoň halabala prostrkovat. Nebo si motá nohy :)





5 velkých karet (23 x 23 cm), 5 pastelově zbarvených tkaniček. Karty jsou z velice pevného lesklého kartonu, mají zaoblené rohy a hlavně jsou překrásně ilustrované. Na každé je vyobrazena jedna roztomilá a něžná víla venku v přírodě.




K čemu takové vyšívání? Hlavně k rozvoji jemné motoriky. Ale také pomáhá ke koncentraci. Jak vidím u svých dětí vyšpulený ret, vím, že jejich soustředění nezná mezí a já stihnu rychlý kafe :)

8 komentářů:

  1. Ta poslední věta je boží :D Nicméně to puzzle je moc hezké - naši kluci o emocích moc mluvit neumí (no jo, kluci), tak by to mohlo být super pro všechny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, díky :) No, jo, jsou to kluci, nemůžeme se divit. Ale je to fakt hezká hra pro celou rodinu, povídání příběhů je vždycky fajn!

      Vymazat
  2. Moc hezké, bezva tipy, děkuju. Ať jste brzo zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkujeme! Asi se to s náma ještě nějaký ten pátek potáhne, řekla bych tak tři čtyři měsíce :D

      Vymazat
    2. Jojo jako u nás. Taky si myslím, že květen to jistí ;-)

      Vymazat
    3. Tak tak. No, buďme silné matky!

      Vymazat
  3. Hledala jsem neco ohledne detskych emoci. Vedela jsem kam zabrozdat. Dekuji za tento clanek a tip na puzzle. Prave Prave byt u nas aktualni a neni nad to si o tom povidat v ramci hry...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, děkuju, toto puzzle je úžasné, situací je tam opravdu hodně a hrozně rádi se k povídání o emocích vracíme. Pokud řešíte emoce, tady na blogu najdete dva články o Emušácích od Scio, tak mrkněte. Krásné knihy a doplňkové aktivity!

      Vymazat