pondělí 13. listopadu 2017

Chytrá hračka / Dřevěná mozaika pro nejmenší Melissa & Doug

Hračková inspirace se teď před Vánocemi bude hodit, takže dnes pro vás mám tip na originální a nádherně zpracovanou dřevěnou vkládačku značky Melissa & Doug, kterou dostal Jakub ke 2. narozeninám. Díky svému kvalitnímu a hlavně masivnímu provedení je vhodná i pro menší děti, já bych ji doporučila už tak pro 18+. Záleží na zájmu a zručnosti dítěte, Jakub to ve dvou letech zvládal s přehledem. Rozhodně je to ale jedna z nejkrásnějších hraček, co máme doma.


Na první pohled mě krabice překvapila velikostí (cca 30 x 30 cm), což je pozitivní - nejedná se o žádnou titěrnou skládačku, kterou by se menší děti mohly dávit. Je to vlastně taková velice jednoduchá mozaika. Dřevěná krabice v sobě ukrývá 5 dřevěných destiček. Tyto desky jsou oboustranné, na každé straně je nějaký barevný obrázek s výřezy různých tvarů - trojúhelník, kruh, ovál, obdélník a čtverec. Pak jsou v balení samozřejmě tyto dřevěné tvary v různých barvách a v dostatečném počtu, kterými dítě obrázek doplňuje. I tyto samotné kostky jsou v příjemné velikosti, malým rukám se s nimi dobře manipuluje a svými rozměry a oblými rohy jsou bezpečné i pro nejmenší děti. Menším dětem by přece jen na kostkách mohly chybět úchyty, ale kolem těch dvou let si s tím už dobře poradí.







Senzitivní období obecně na vkládačky je právě mezi 1. a 2. rokem. Až na výjimky tenhle druh zábavy děti tohoto věku baví. Obě moje děti začaly vkládat cca v 17. měsíci. Vkládání tvarů je skvělé na rozvoj jemné motoriky. Rozlišování jednotlivých tvarů pomáhá rozvíjet také kognitivní dovednosti, dítě se učí rozeznávat tvary a barvy. V neposlední řadě pracuje i dětská fantazie, kdy od neúplného obrázku pomocí barevných kostek tvoří obrázek zcela nový.







Jediné co mi na mozaice chybí, je nějaké zasouvací víko na krabici, aby se dovnitř neprášilo, pokud se delší dobu někde povaluje. My ji měli docela dlouho v obýváku pod konferenčním stolem, protože si s ní Klárka s Kubíkem často hráli, takže bych to ocenila. Anebo bych měla jenom víc uklízet :))

6 komentářů:

  1. Jani, souhlasím. Tahle vkládačka se opravdu moc povedla, je to hračka podle mého gusta;-). Máme ji už přes rok doma. A jedna malá technická- odkaz v článku nefunguje a výrobce je WOODY;-). Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, mně odkaz funguje - možná chyba prohlížeče? Snad... Snad ostatním funguje také :) A výrobce téhle hračky není Woody, ale americká značka Melissa & Doug, jak píšu. To jsou originální výrobci a bohužel značky jako Bino a Woody na ní neskutečným způsobem parazitují :) Popravdě nechápu moc, jak je to možné i přes všechny ochranné známky a tak. každopádně díky za sdílení, že i u vás hračka fungujě :) jana

      Vymazat
  2. Jani, odkaz opravdu nefunguje (zkoušeno dnes a včera). A také znám od woody... Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, jakto?? :) Mně to funguje, ha, tomu nerozumím... Vím,že to Woody dělá v nějaké zmenšené verzi.

      Vymazat
  3. Woody vkladacku dostane syn (2r.) k Vanocum. Rozmery baleni jsou 28x27, to mi jako zmensenina moc nepripada. Obrazky vypadaji identicky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je super, ze u tolika z vas ma tato vkladacka taky uspech, at uz je to jakakoliv znacka. Protoze je proste povedena ☺

      Vymazat