čtvrtek 16. listopadu 2017

Advent / Adventní kalendář mlsací

Mám takovou radost, že adventní kalendáře nejsou už jen o čokoládách pochybného původu a nevábné chuti. Čím dál víc firem nad zdravou výživou přemýšlí a hledají alternativy. Stejně jako já. Doteď jsem dětem adventní kalendáře připravovala sama. Do nakoupených lněných pytlíčků jsem schovávala to, co děti běžně jedí. Vždycky to byla kombinace sušeného ovoce, domácích perníčků, sušenek a oříšků. Na střídačku s malou hračkou - buďto Duplo postavička, nebo Schleich zvíře. Popravdě se tím celý adventní kalendář dost prodražil. Navíc, když máte víc dětí. Myslím, že smysl adventu je jinde. To magické odpočítávání. Ta radost, jak se okýnko otevře. Děti neznají hodnotu. Jsou vděčné. Letos jsem si řekla, že udělám změnu. Jedna polovina je připravená, na druhou se musím vrhnout, popravdě ale nevím kdy :)


Jakub i Klárka dostanou poprvé kupovaný adventní kalendář. Přiznám se, že je to částečně i moje pohodlnost, ale není to ten hlavní důvod. Nebudou v něm objevovat malé čokoládky, ale ovocné tyčinky. Mám radost. Snad budou mít oni taky a pevně doufám, že se jich za těch 24 dní nepřejedí :) Obě děti mají ovocné tyčinky rády, já je beru jako praktickou svačinku na dovolenou nebo do kroužků. Sama je jím v dospělácké verzi. Už je to skoro rok, co jsme si oblíbili tyčinky Pharmind.



Letos přišel výrobce s novinkou - se zdravým adventním kalendářem Frukvik. V každém okénku je mini verze ovocné tyčinky (10g) a v posledním štědrovečerním děti najdou dokonce malé puzzle s vánočním motivem. Tyčinky jsou bezlepkové, bez živočišných složek, bez přidaných cukrů, bez oříšků, bez ostatních nesmyslů. Jen ovoce v 5 příchutích - jablko, hruška, banán, borůvka a černý rybíz.




Adventní kalendář jde koupit ve zdravých výživách nebo v eshopech za cenu kolem 230,- Kč (např. biosfera.cz, zelenyeshop.cz, vitalita.cz).

Letos tedy bude advent bez hraček. Určitě ale dostanou každý jeden dárek k Mikuláši. A jak jsem nakousla, adventní kalendář bude mít i druhou část. Tak trochu tvořivou. Něco, co podle mě bude mít větší smysl než 24 drobností. Nějaký zážitek, nějaký dobrý skutek, nějaký úkol. Něco, co budeme dělat společně, něco, co dětem pomůže objevit všechna kouzla Vánoc. Těším se na advent ♥

4 komentáře:

  1. Já budu letos dělat adventní kalendář pro děti poprvé. Jednak děti byly vloni ještě malé (letos mají 3 roky a rok a třičtvrtě), ale taky proto, že nechci, aby si celý advent zvykly na různé dárečky a potom ten Štědrý den se vezl na nějaké takové vlně. Moc se mi líbí ty různé úkoly, jednoduché zážitky a podobně. Hodlám to udělat velmi jednoduše, do očíslovaných papírových košíčků na muffiny, které dám do celofánu, aby byli kompaktní a dám je vysoko na poličku (aby děti nenakukovaly do dalších dnů). Moc se mi líbí nápad s jedním dílkem puzzle do každého dne tak, aby na Štědrý den byla skládačka celá. Na jeden den mám také pro každého připravený obyčejný nafukovací balónek, na jeden den malé zvířátko, na zbytek zdravé mlsání a taky několik čokoládových "penízků". Musím to ještě všechno dát dohromady a snad se dílo podaří. Myslím, že děti nepotřebují dalších X hraček, koneckonců těch je všude doma dost a na Vánoce je taky spousta překvapení ještě čeká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky za sdílení. Vidím to podobně. Loni měly děti (oba dohromady) Schleich zvířata, a při ceně 100 Kč za kus se dostáváme někam, kam se už znovu dostat nechci. Zdravý mls a jednoduchý úkol/tvoření bude zábavnější :) A pro mě výživnější, protože jsem si na sebe upletla bič. Ale jestli se to povede podle mých představ, bude to super. Dílky puzzle jsou fajn, ale mě by trochu štvalo, že s těmi jednotlivými dílky nemůžu dlouho nic dělat. Takové hodně odkládané potěšení :) Spíš preferuju okamžitý zážitek z dárku. Mějte se hezky a ať se dětem vaše adventní čekání líbí ♥ jana

      Vymazat
  2. Jani určitě se nezapomeň podělit o tu druhou část, těším se!!! 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kači! Upletla jsem na sebe bič :) Dnes jsem se do toho pustila a musím postupně zrychlovat :))) Říkala jsem si, že kdybych to dělala ručně, bylo by to rychlý a pro děti dostačující, ale pak jsem dala závazek, že to lupnu na blog a hned musím koumat, jaký program na to použít :) A vzhledem k tomu, že na noťasu nemám ani word, to je celkem lahůdka :D Ale hecnu se a první den vypadá dobře... Pa, J.

      Vymazat