čtvrtek 23. listopadu 2017

Jak tedy s tím Ježíškem

Já i Chlupáč jsme byli pokřtění a vychovaní v rodinách inklinujících ke křesťanství. Já jsem jako dítě pravidelně do kostela chodila, přišlo mi to ale vždycky lehce z donucení ze strany rodiny a okolí. Nenápadný křesťanský tlak. Jak mladý člověk roste, odkrývá některé pravdy, vidí i stinné stránky náboženství a vytváří si svůj vlastní postoj. Postoj rozumově postavený, nezděděný. Nyní náboženství respektuju, ale stavím se k němu opatrně. Do kostela nechodíme. Naše děti nejsou pokřtěné. Když jsme někde na dovolené, hrozně ráda zasedám do lavic všech těch chrámů, katedrál a kostelů všemožných vyznání a nacházím tam vnitřní klid. Organizované mše mi na druhou stranu příjemné nejsou. Před Vánocemi se mi v hlavě rojí otázky, jak to celé pojmout. Skrze děti. Zatím jsme to moc nemuseli řešit, děti byly malé. Bereme Vánoce jako tradiční rodinný svátek, snažíme se o pokojnou a láskyplnou atmosféru. Ještě minulý rok byl u nás "Ježíšek" tabu. Děti tak nějak samy vytušily, že dárky jim dávají jejich blízcí. A já jsem neměla potřebu přesvědčovat je, že dárky nosí Ježíšek, protože byly celý rok hodné. A co vlastně znamená to "hodné"? Když půjdu do extrému, to by taky nemusely doživotně dostat nic :)
 

Letos ale Klárka odněkud přišla s Ježíškem. Možná ze školky, možná od babičky. Nevím. A stejně jako jsem neměla potřebu ji k tomu tlačit, nemám potřebu jí to vyvracet. Na druhou stranu objevila i nějaké dárky ve skříni a je jí moc dobře jasné, co to je. Potvora. Nevím, jestli může fungovat tato dualita, rozhodla jsem se, že to nechám plynout. Pokud si myslí, že se na Vánocích Ježíšek nějak podílí, budiž. Je hezké něčemu věřit. Ke všemu dospěje přirozeným vývojem.
 
 
Je jasné, že Vánoce křesťanský podtext mají, nebráním se tomu. Těším se, až zase otevřeme Vánoční knížku. Těším se na náš pidi betlém. Co se dárků týče, Klárka chtěla letos poprvé psát dopis Ježíškovi. Učí se psát, tak měla motivaci. Mě zase trochu namotivovala vánoční akce partnerského eshopu Proděti. Kromě toho, že na stránkách najdete bezvadného dárkového průvodce, můžete až do 17.12. soutěžit o několik poukazů na nákup. Stačí, když s dětmi vytvoříte dopis pro Ježíška a nasdílíte na sociální sítě (kompletní pravidla najdete na stránkách).
 
Jakub diktoval, já psala a kreslila. On dozdobil. 
 
Klára už se obsloužila sama.
 
Mně se dárky pomalu hromadí a mám radost, že to asi i letos všechno zvládnu v listopadu, navíc z pohodlí domova. Já ty nákupáky fakt nemusím. Celý týden běží na Proděti velká slevová akce Black Friday. Až do neděle 26.11. zde můžete nakoupit vybrané zboží levněji.
 
 Jakub a auta všeho druhu. Pásový bagr Bruder.
 
Pyžama Hatley se u nás doma zabydlela nastálo. 
 
Klára si ji přeje už dlouho. Bude. Koloběžka Sulov.
 
Dobrou noc, já jdu odnášet dárky do sklepa...
 
P.S. Jak to vlastně máte s Ježíškem vy?

9 komentářů:

  1. Jani, mluvíte mi z duše,máme to doma hodně podobně. Do teď sem Vánoce a Ježíška řešit nemusela, ale letos poprvé starší dcera téměř 3.5 roku prožívá Vánoce od dob ozdobení ulic a obchodů. Ani normálně s holkama příliš často nenakupujeme, ale teď se obchodům vyloženě vyhýbáme, protože tím nechci holkám "kazit" tu krásnou atmosféru, kterou Vánoce mají mít. A co se týče Ježíška, tak to zatím nemám jasno, úplně balamutit je nechci, ale ráda bych, aby holkám zůstal ten pocit, který máte, když dárky nosí Ježíšek. Sama si pamatuju, jak sem to vnímala dokud sem "věřila" a jak sem pak byla zklamaná, že Ježíšek dárky nenosí (já naivka věřila až do 4. třídy,doteď vím, která spolužačka mi to prozradila). Takže až tento dotaz padne, tak asi také pojedeme v nějaké formě duality, že část nosí Ježíšek a něco rodina a přátelé. Ježíšek to přece všechno nemůže stihnout :-). A dárky sem ze skříně musela také schovat, už tam nejsou v bezpečí. Přeji krásný předvánoční čas plný radosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvi, přesně, pro mě je teď každý nákup byť v Lidlu nebo Globusu spojený s nepříjemným stresem, kdy děti chtějí pod vlivem mega reklamy všechno. Dnes hodinu stáli u mluvícího plastového tygra, který prý uhádne, na jaké zvíře člověk myslí. No. Taky se snažíme jít cestou pěkné atmosféry, klidu a společného času, ale je to složité. Klárka už si dárky velice dobře uvědomuje. Ale asi jsem nebyla jiná. Mějte se moc hezky, Jana

      Vymazat
  2. Pamatuju si, jak jsme s brachou jako mali chodili pred vanoci prohledavat skrine :-) mam 9 let kluka a skoro 5 holku, kdyz zacal starsi pobirat veci kolem Jeziska,hlavne ve skole rekli ze neexistuje a pak samozrejme uplne nesedi, ze by mu nosilo darky miminko z betlema nebo ukrizovany Jezis...a tak jsme vzdy rikali univerzalneji, ze Jezisek je proste laska. Jednou snad bude snazsi vysvetlit z abstrakce do konkretna, co/kdo vsechno je laska.A ze se objevi darky pod stromeckem, kdyz jsme vsichni venku a zapalujeme prskavky? No to je docela husarsky kousek narocny na logistiku a presnost a take sousedskou vypomoc. A to chci zatim nechat zahalene tajemstvim....to je proste kouzlo Vanoc. Dopis Jeziskovi s pranim jsme psali /kreslili co dovedl kreslit/psat a davame za okno a cekame...az nebude....obvykle ale je dlouho, a tak jdeme ven nasypat ptackum do krmitka a pak uz dalsi den dopis za oknem neni.
    Vanoce jsou u me o pohode, vunich, svickach, klidu, muzice, pohadkach a lasce. Jo a taky samozrejme cukrovi, kapr a to vsechno kolem :-) Do kostela nechodime a mam k nim stejny vztah jako vy- magicky me pritahuji, cim starsi a omselejsi, tim lepsi, cokoliv organizovaneho (krome koncertu v kostele) mi spolehlive dvere do kostela zavira.
    No a konecne....nedavno syn v me kabelce zahledl krabici s hrackou kterou si pral....proste sem se naklonila blbe ....a zacal se radovat a pak pribehl a septal mi se spikleneckym vyrazem (aby ta mladsi neslysela): neboj mami...ja vim ze vsechny darky nenosi jezisek, ze je nosej i rodice, Jezisek je prece laska".
    Tak snad to bude fungovat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já taky nakukovala mamce do skříně, moc dobře vím, kde dárky schovávala :) Líbí se mi ten váš pohled a nastavení Ježíšek = láska. Tak je to krásné a možná je to ta správná cesta. Já totiž vlastně nevím, co bych odpověděla, kdyby se mě Klára zeptala, co to je jako za Ježíška, co ty dárky nosí. Kdo to je? A proč to dělá? Mně to prostě smysl nedává a nevím, jak to věrohodně a upřímně dětem podat. Takže když to zůstane tak jak to je, budu ráda. A díky za sdílení svého postoje ke kostelům, jsem ráda, že to slyším i od Vás :)

      Vymazat
  3. Nedavno jsem se na podobne tema bavila s lidmi na kurzu respektujici vychovy. Dosli jsme k tomu, ze je fajn ponechat dite ve sve vlasni fantazii ale nikdy o tom (ani o nicem jinem) nelhat. Ve chvili kdy se dite zacne natvrdo ptat, rict primerene jeho veku jak to ve skutecnosi je. Lektorka nam vypravela o sve dceri, ktere nikdy o jeziskovi zadne "pohadky" nevypravela. V dobe pred vanoci spolecne treba vybiraly darky pro jine cleny rodiny, takze vedela jak to je. Ale pak jednou peisla s jeziskem a ona ji to nijak nevyvracela, ani nepotvrzovala, proste to nechala jak to bylo. No a kdyz jednou dcera prisla s tim jak to teda s tim jeziskem je, popravde ji to rekli. Ja sama si pamatuju ohromne zklamani, kdyz jsem se dozvedela ze neni, ale nebylo to ani tsk zklamani z neexistence jeziska, ale spis z toho ze mi nasi lhali. Kdyz jsem se je na to nekdy v 1. tride zeptala, jestli jezisek existuje, tvrdili mi ze je jo a kdyz se to asi o rok pozdeji provalilo, pripadala jsem si opravdu hodne hloupe. To je moje zkusenost a takhle se k tomu i sama chystam postavit. Prostor pro fantazii a zadne lzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Katko, děkuju za krásný komentář. Jsem moc ráda, že jsem se k tomu postavila asi správně. Že to odpovídá i filozofii výchovy, kterou praktikujeme. Myslím, že když se na to podíváme zdravým pohledem, dospějeme do této fáze. Jak říkáte, dětská fantazie je nesmírně důležitá, ale důvěra v rodiče ještě větší. Hlavně dětem nelhat. Díky ještě jednou ♥

      Vymazat
    2. Mě se Váš přístup taky moc líbí, navíc v dnešní době, kde se na děti valí tuny reklam a všude před Vánoci jsou reklamy na dárky, tak je to podle mě jedině správně říkat dětem pravdu. Navíc pak odpadá stres ze shánění dárků, můžete něco pokoupit i s dětmi a není problém, že je vidí - i když já dodnes mám ráda i to překvapení, co dostanou ostatní, to, že to nevím předem:) Ale s Ježíškem jsou akorát komplikace, a pak se pořád řeší, kdy to dětem říct, ono některé se neptají, jak to doopravdy je, tak pak nevíte, jestli říkat pravdu nebo ne, když věří moc dlouho, ve škole si pak ostatní děti dělaj srandu, tak to taky není nic moc. Myslím si, že Váš přístup je ideální.

      Vymazat
    3. Přesně, mluvíte mi z duše. Jakmile musí člověk sáhodlouze přemýšlet a špekulovat, jak to vlastně dítěti vysvětlit, jak to ten Ježíšek dělá a proč, je to špatně. Samozřejmě pokud je s tím rodič v souladu a v moc Ježíška věří, nemá problém to dítěti takto podat a dítě se nepídí, může to fungovat. Ale odvíjí se to od přesvědčení rodičů. Díky moc. J.

      Vymazat
  4. To i my jsme nedávno řešili takový menší tvrdý adventní oříšek, ale to si myslím, že řeší snad pomalinku každý, nebo ne? My jsme se rozhodli, že našim dětem za všechny věci, které udělají správně nebo se nějakou novou věc naučí, obdrží placku kterou jim necháme vyrobit na míru za danou aktivitu... Zatím se nám to daří a dětem se to líbí také :-)

    OdpovědětVymazat