neděle 13. prosince 2015

Knihy pro děti / Vánoční knížka

Mě jak pustí na nějaké místo, kde se prodávají knihy, tak je to konec. Já bych fakt mohla utrácet celou mateřskou za knížky, kdybych byla trochu povahově jiná, víc impulzivní, méně opatrná a méně šetřivá :) Sebe teď trochu na knížkách šidím, o to víc investuju do dětských knih. Klára je miluje a už i na Jakubovi vidím první zájem, začali jsme oběma číst krátce po narození a myslím, že na Klárce to jde dost znát. U Jakuba se budu snažit, aby to bylo stejné.

Včera jsme byli na brněnském "festivalu" Le Rendez Vous - chuť zimy, kde mělo stánek i nakladatelství Baobab. Knihy tohoto nakladatelství mě fascinují stejně tak jako nakladatelství Běžíliška. Obě dvě nabízejí netradiční a bezpochyby kouzelné knihy. Koupila bych všechno, odnesla jsem si jen dvě. Já se ale vrátím!

Jedna z nich, o kterou se musím podělit, je Vánoční knížka (Tereza Říčanová). Kniha malého formátu s pevnou vazbou má krásné ilustrace, někdy i dvojstránkové. Sedmiletá holčička vypráví o Vánocích tak, jak je vidí ona. Začíná vánočními přípravami, co se děje kolem ní, co všechno se na Vánoce musí nachystat a pak se dostává k samotnému vánočnímu příběhu o narození Ježíška, jak jí to u štědrovečerní večeře povídá tatínek. Jazyk je jednoduchý, texty dobře strukturované a místy poměrně vtipné: "Josef musel kvůli úřadům do Betléma. Je to asi sedmdesát kilometrů a tenkrát nebyla žádná auta nebo vlaky. Tak šli pěšky. Josef nechtěl nechat Marii doma samotnou, protože už se blížil čas porodu. Vzali s sebou oslíka, aby na něm Marie jela. Když tam přišli, sehnali nocleh jenom v maštali u kravky. Dali si tam také oslíka a odpočívali. Jak byla Marie z té cesty vykodrcaná, začala rodit a o půlnoci porodila syna. Josef byl s ní, děťátko zabalili do pláště a uložili do sena a bylo jim dobře."



Za mě teda vřele doporučuju, u nás ji děti najdou pod stromečkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat