neděle 30. srpna 2020

Chytrá hra / Bingo na výlety

Často mi od vás chodí dotazy, jak motivujeme děti k tomu, aby s námi šly. Že milujete hory, ale děti vaši vášeň nesdílí. Že se jim nechce, že mrčí, že protestují, že už nikam nejdou. Nebojte, i u nás je to tak. My jsme se totiž trochu sobecky rozhodli. Že se dětí nebudeme ptát na všechno. Že něco si chceme rozhodnout sami, že prázdniny nejsou jen hřiště a koupák. A že cestovat chceme, a že děti do toho nějak začleníme. A věříme, že se láska k přírodě a horám prostě dědí. A i když pořád pracuju na sepsání zážitků z letošního Slovinska a Slovenska, ukážu vám notoricky známou aktivitu, avšak šikovně zpracovanou na cesty vlakem, výlety do lesa i na horské túry. Kvídovo Bingo na výlety od Albi. My si ho dosyta vychutnali na Malé Fatře, odkud jsme se vrátili včera.
 

Sama jsem něco na podobném principu dětem chystala několikrát. Většinou jako nutnou aktivitu na delší cesty autem, kdy jsem nakreslila na papír několik běžných objektů, které na silnici potkáváme, a děti si odškrtávaly. Tato aktivita je super jednoduchá, je zadarmo, a myslím, že se zaručeným úspěchem.
 
 

Během prázdnin mě v edici Kvído cestovatel zaujala malá zelená krabička, která v sobě ukrývá tuto oblíbenou hru, jen je o něco propracovanější, než jsou ty moje archy. Za příjemnou cenu dostanete moc pěkně zpracovanou zábavu na cesty.
 
 
Bingo na výlety je sbaleno do plechové krabičky, kterou strčíte klidně do kapsy. Vevnitř najdete 6 hracích karet, 72 malých kartiček s obrázky a 4 zelené karabinky. Matěj už jednu karabinu ztratil někde v Janošikových dierach. Najednou tak může hrát 6 hráčů, jen karabinky byste si museli dokoupit - škoda, že jich Kvído do krabičky nedal rovnou šest.
 

 
Každý výletník dostane karabinku a jednu náhodně vybranou hrací kartu. Tu si připne na karabinku, pořádně si prohlédne všech 12 vyobrazených objektů, snaží se je uložit do paměti, aby se nemusel pořád koukat do kartičky, ale spíš kolem sebe. A putuje. A hledá. A když najde, řekne to "rozhodčímu", ukáže, pojmenuje a za odměnu dostane malou kartičku s nalezeným předmětem. Opět přicvakne na karabinku. Cílem je najít všech 12 objektů co nejrychleji. Nikdy se nám nepodařilo najít během jednoho výletu všechno. To ale nevadí, můžete hrát podle svých vlastních pravidel.
 


 
Hledají se různé věci - lidi, rostliny, zvířata, stavby, přírodní úkazy, objekty jsou velmi rozmanité, což je super. Důležité je na začátku správně všechno pojmenovat. Aby bylo jasno. Aby děti věděly, co mají vlastně hledat.
 

 
Nevím, jak dlouho to bude děti bavit, ale pohrávám si s myšlenkou, že si šest hracích karet ještě zalaminuju. Sice je všechno vyrobeno z odolného kartonu, ale přece jen, karty se používají v přírodě, chytají se ušmudlanýma rukama, připínají a odepínají se z karabinek. Mohou trpět, pokud se budou používat často. Laminovačku doma mám, takže by to byla otázka pár minut.
 
 
Musím říct, že nám tato hra výrazně zpestřila putování horami. Když je cesta dlouhá a namáhavá, nebo třeba nudná a jednotvárná, děti potřebují zaostřit pozornost na něco jiného. Ocení to malí výletníci a v konečném důsledku hlavně vy.
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s Albi.

2 komentáře:

  1. Ahoj Jani, mám dotaz trochu mimo článek. Jakou máš laminovačku? Koupily sme s kamarádkou v Lidlu a musely vrátit, tak pátráme dál. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sylvi, já tenkrát kupovala jednu z nejlevnějších na mallu, myslím, že byla do pětistovky a je ok. Je to značka Peach.

      Vymazat