úterý 18. srpna 2020

Chytrá hračka / Oboustranné puzzle zeměkoule

Jsou témata, která táhnou. Taková, která se prolínají napříč věkem, taková, která jsou stálicemi mezi těmi všemi dinosaury, hasiči a jednorožci. Taková, která neomrzí, taková, která většinou baví předškoláky i školáky. U nás to jsou témata dvě - zvířata a Země. S encyklopedií o zvířatech anebo atlasem světa u nás vedle nešlápnete. Jak s dětmi odmala cestujeme, jezdit prstem po mapách je baví. A taky je baví, když jim Chlupáč ukazuje, kam všude se podíval on. U našich mám ve svém bývalém pokojíku dvě obří mapy, kniha Mapy je nesmrtelnou kráskou v naší knihovničce, velká magnetická mapa světa Woody, Kouzelné čtení Atlas světa - to všechno Klárku a Kubíka dlouhodobě zaměstnává. Je až k podivu, že v naší puzzle sbírce chybělo toto cestovatelské téma. A tak jsme si během Covidu objednali oboustranné puzzle na dřevěné podložce Zeměkoule z eshopu Montessori hračky. Jaké je?
 

Zapeklité. Rozhodně netradiční svým formátem i tím, že je oboustranné. Kulatý tvar puzzle je jasně daný - skládat můžete buď jednu polokouli (Austrálie, Asie, Evropa, Afrika) nebo tu druhou (Severní Amerika, Jižní Amerika, Antarktida). Když jsem poprvé dílky z podložky sebevědomě vysypala, uvědomila jsem si, jak těžké bude rozpoznat, jak mám který dílek vlastně otočit. Nedejbože, když je na něm třeba jen zelená a modrá barva - žádný výrazný znak... Dílků je 57.



 
Děti jsou na skládání puzzle obecně šikovné, Klára už si poradí s kdečím, jenže tohle dalo zabrat i jí. Poprvé jsem si říkala, že to dokupy snad nedám ani já. Mátlo mě zakřivení zeměkoule, všechny ty modré oceány a tak. Ale po pár dílcích, které do sebe zapadly, se to hezky rozjelo a všechno na sebe pěkně navázalo. Nejedná se totiž jen o čistě geografickou mapu, jsou na ní zakresleny i výrazné rysy daného místa - najdete zde třeba obrázek klokana, pandu, pyramidy, Velkou čínskou zeď, Sochu svobody nebo argentinské tango.


 
Nejdůležitější je skládání neuspěchat a v klidu si s dětmi mapu prohlédnout. Pojmenovat si kontinenty, uvědomit si jejich vzájemnou polohu, popovídat si o tom, co je pro danou oblast typické. Děti mají dobrou paměť, potom si dokážou víc vybavit a skládání půjde snáz.

 
Puzzle značky Goki je určeno pro děti od 6 let, je dřevěné - jak dílky tak i kulatá podložka, do které se puzzlíky skládají. Je hezky barevné, reálné, nepřeplácané. Skládání je rozhodně výzvou a jen tak neomrzí.

 
Ráda bych vám v rámci spolupráce s Montessori hračky nabídla slevový kód 7% na veškerý sortiment eshopu. Je platný do konce roku - tj. do půlnoci 31.12.2020 - a je možné ho využít 5x. Stačí zadat do objednávky kód ve tvaru "BLOGZRZKY7".

2 komentáře:

  1. Za mě super hračka. Pořizovala jsem těm našim zlobidlům a celkem si vyhráli, tak budu doufat, že mi ze zeměpisu nepřinesou kouly :)

    OdpovědětVymazat