pondělí 10. srpna 2020

Chytrá hra / Tvarohrátky

Na první pohled celkem nenápadná hra Tvarohrátky ukrytá v malé krabičce je ideální do kufru/batohu. Proto jsem ji dětem vybrala na letošní dovolenou. Mám ráda tuto naši tradici, kdy na cestách zkoušíme hrát něco neokoukaného. Podmínkou je kompaktní balení, ať netaháme příliš velké krabice. Tvarohrátky jsme hráli v kempu pod slovinskými vrcholky, ale taky na pláži chorvatského pobřeží. Hráli jsme všichni krom Matějka, hra je v pohodě pochopitelná už pro čtyřleté děti. Jelikož se ale jedná o postřehovou hru na rychlost, mohou být mladší hráči trochu znevýhodnění. Zatím mám totiž pocit, že každý rok navíc přidává na bleskovosti. Ale to je "problém" všech postřehovek, je na vás jak se k tomu jako rodič různě starých a různě zralých dětí postavíte. Vždycky jde vynalézt nějaká spravedlivější verze hry...
 

Jak název napovídá, hra se točí kolem geometrických tvarů. A taky kolem barev. Jde o to co nejrychleji se zorientovat v odtajněném obrázku a popadnout tu nejlepší kartičku na stole. Jde o to být vnímavý, bystrý a rychlý.
 


 
V balení najdete 54 větších karet s "mozaikovými" obrázky, 15 malých kartiček volby a speciální krabičku na karty. Z této krabičky jdou šikovně vytahovat karty s obrázky tak, aby je nikdo neviděl dřív, než je pro hru nezbytné.
 


 
Hra jde hrát ve třech variantách (pokud si nevymyslíte své další). Varianty se liší obtížností a tím pádem i doporučeným věkem hráčů. Nutné říct, že čtyřletý Jakub zvládá hrát i nejtěžší verzi hry určenou dětem od 6 let, jen není tak rychlý jako šestiletá Klára. Nicméně zrovna u této varianty není rychlost všechno!


 
 
Obrázky na 54 kartách se skládají z barevných geometrických tvarů jako jakási mozaika. Jen bystré oko pozná, o co se vlastně jedná, a to je vlastně podstata té nejjednodušší varianty. V dalších dvou verzích je třeba si nevšímat celku, ale spíš jednotlivých tvarů a barev - jaký tvar a/nebo jaká barva se na obrázku objevuje nejčastěji? Nemyslete si, někdy to není vůbec snadné určit. Poslední varianta mně osobně přijde nejobtížnější - v daném obrázku v té velké změti kousíčků chybí právě jeden tvar v právě jedné barvě - tady je úkol jasný, co nejrychleji tuto nesrovnalost odhalit. Mám ráda, když vývojáři her myslí na co nejširší publikum a do návodu sepíší různě obtížné varianty. Jen taková hra může být v rodině hezky dlouho, než omrzí všechny generace. 
 



 
Tvarohrátky jsou originální hrou pro celou rodinu, která tříbí představivost, postřeh a soustředění. Hraní je svižné, zábavné a pokaždé jiné.
 
-
Tento článek vznikl díky dlouhodobé spolupráci s eshopem Kvalitní hračky.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat