středa 19. srpna 2020

Knihy pro děti / Planety

Ve stejné sérii jako vkusná encyklopedie Ptáci, o které jsem už psala, vyšla také kniha o vesmíru s názvem Planety. Samozřejmě je povahou o něco složitější než kniha o ptácích, ale vesmírnou knížku by doma měl mít každý. Já toho o vesmíru moc nevím, umím vyjmenovat jednotlivé planety, tím v podstatě končím. Takže když se mě děti zeptají, která planeta má prstenec nebo jakou barvu má Merkur, mlčím. A hledám. Mnohem radši než po Googlu sahám po knize.
 

Vlastně ani nevím, kde se vzal ten jejich zájem o něco tak vzdáleného. Asi to přišlo ve školce, nevím. Občas zajdeme na hvězdárnu, volíme dětské programy, aby to pro ně bylo srozumitelné. Doma už nějaké knížky o vesmíru máme, ale podstatně jednodušší. Tato encyklopedie je už poměrně podrobná a doporučuju ji až pro školní děti. Mladším budete muset pouze vyzobávat to "stravitelnější", můžete si porovnávat rozdíly mezi planetami co do velikosti nebo barvy, uvědomovat si spolu rozmístění v rámci sluneční soustavy, nebo prozkoumávat, co do vesmíru posílají lidé.
 

 
Kniha je pěkně členěná, na každou planetu se dívá z několika úhlů pohledu. Obsahuje reálné kresby i skutečné fotografie. Z popisků se čtenář dozví, jak to na planetě asi vypadá, jaké tam vládne počasí a co je pro ni typické. Velká část je věnována planetě Zemi. Hezky jsou zpracovaná témata o zatmění Slunce i Měsíce. A pak taky všechny ty asteroidy a meteority.
 


 
Klárce jsem nedávno našla někde na internetu omalovánku se sluneční soustavou. Vzala si sama tuto knihu a podle obrázků jednotlivých planet omalovánku pěkně vykreslila. V tomto směru ji beru jako šikovného pomocníka i pro předškolní děti. 
 


 
-
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Bookmedia.

Žádné komentáře:

Okomentovat