neděle 9. srpna 2020

Audiokniha / Příběh služebnice

Titul: Příběh služebnice
Autor: Margaret Atwoodová
Interpret: Zuzana Kajnarová, Martin Myšička
Délka poslechu: 11 hodin 57 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Dystopická vize ukazuje blízkou budoucnost na půdě dnešních Spojených států amerických, které se proměnily v republiku Gileád a vlády se chopil klerofašistický režim, jenž militantně volá po návratu k tradičním hodnotám. Země se potýká s ekologickými katastrofami a ztrátou lidské plodnosti, takže ženy, které ještě mohou mít děti, jsou jako „služebnice“ nuceny k sexuálnímu otroctví v rodinách velitelů, aby s nimi zplodily potomky místo neplodných chotí. Jednou z nich je i vypravěčka, která musí obezřetně manévrovat mezi Veliteli, jejich krutými Manželkami, hospodyněmi Martami i ostatními Služebnicemi – protože kdokoli z nich může být špionem Gileádu.
 
Recenze
 
Ponurý příběh z blízké budoucnosti se odehrává v nám tolik známém ultra demokratickém prostředí USA, kde je všechno možné. Jenže namísto demokracie zde vládne totalitní režim, kterému není radno se vzepřít. Příběh o ztrátě lidské důstojnosti, o ztrátě vlastní identity, o ztrátě svobody. Svět, ve kterém žena znamená pramálo, vlastně je jen nástrojem na dělání dětí.
 
Dystopické romány mám tak moc ráda. Většinou jsou totiž postaveny tak, že se do nich dokážeme vžít, jejich děsivý děj nás dokáže přimět k zamyšlení. Nutí nás zamyslet se, v jakém blahobytu žijeme, jak málo si vážíme osobní svobody, co jsou skutečné hodnoty. Z každého takového románu si odnáším trochu pokory a vděčnosti.
 
Tento legendární příběh byl napsán už v roce 1985 a už tehdy dokázala autorka pohlédnout na svět budoucnosti velmi nadčasově. Vláda mužů, snaha o převzetí moci nad soukromým majetkem, potlačení práv žen, pracovní (koncentrační) tábory pro neposlušné, oprátka pro vzbouřence. Všechna zpracovaná témata vycházejí ze skutečnosti a mám pocit, že se mohou kdykoliv vrátit. Velice se mi líbila ekologická rovina knihy s dopadem na zdravotní stav obyvatel, tuto oblast bych si rozhodně přála více rozvést.
 
Příběh služebnice ukazuje na všudypřítomné nebezpečí jakékoliv ideologie. Ta se dá totiž tak krásně zneužít ve prospěch různě velké skupiny lidí, která potom dokáže šikovně zmanipulovat zbytek společnosti.
 
Celá kniha je hodně filozoficky zaměřená, nečekejte žádný bouřlivý děj, spíš tok myšlenek hlavní hrdinky. I přes obsáhlost celého díla mi připadá, že jsem dostala jen málo odpovědí. Nějak se poztrácely v tom filozofičnu, což mě osobně mrzí. Příběh služebnice mě neoslovil tak, jak jsem očekávala. Tolik diskutovaná kniha (seriály, film...) s obřím tématem a velkým potenciálem ze sebe bohužel nevyždímala maximum. Za mě lepší průměr a docela mě zajímá váš názor na knihu.
 
-
Tuto audioknihu jsem si vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat