neděle 2. srpna 2020

Po Česku / Cesta za pokladem v Moravském krasu

Půlka prázdnin za námi. Nicméně druhá půlka před námi plus doufám v náramně pěkný podzim. Ráda bych se s vámi podělila o náš nedávný zážitek, kdo sleduje na IG, ví... Každé léto mám přímo monstrózní plány. Co všechno s dětma podniknu, kam se podíváme vlakem, která města navštívíme, jaké dobrodružství zažijeme. První dva týdny jsme strávili v zahraničí. Další dva týdny jsme se plácali v nemocech všeho druhu. A jsme zase na začátku - půlka prázdnin za námi. Není čas ztrácet čas, je třeba vyrazit na výlet. Ještě před naší dovolenou jsem si u Albi vybrala jednu připravenou zážitkovou cestu za pokladem. V edici Kvído jich čeká hned několik, troufám si říct, že si vybere každý podle lokality, která je mu blízká. Koupit si můžete buďto papírovou verzi, nebo se můžete spokojit s levnější elektronickou variantou.
 

V blízkém okolí Brna jsem objevila jedinou připravenou cestu - s názvem Strašidlo z jeskyně Pekárna. Tato trasa se nachází asi dvacet kilometrů za Brnem, v Moravském krasu, začátek v obci Hostěnice (Ochoz u Brna). Sbalila jsem nás včera, když bylo třicet stupňů a na koupák nás to netáhlo. Kde jinde strávit tropy než v lese? Užili jsme si to moc. Složka, kterou nám Kvído na cestu nachystal, byla perfektně připravená, nic nás nezaskočilo, stanoviště jsme našli všechna, poklad na samotném konci jsme taky objevili. Velká jednička a velké doporučení všem, co tráví s dětmi čas aktivně, táhne je to do přírody, ale nemají třeba dost času připravit si svoji vlastní "bojovku".
 

 
V zelené složce formátu A5 dostanete za své peníze všechno, co k putování potřebujete. Kromě svačinky. Podrobnou mapu se zaznačenými stanovišti, sešitek s popisem trasy, podrobně znázorněnými stanovišti včetně GPS souřadnic, razítkový arch, plus tajnou obálku pro rodiče, kde je napsáno všechno, co děti najdou na stanovištích - příběh, úkoly, správné odpovědi. Pro kontrolu, kdyby náhodou...
 


 
Na trase se nachází deset stanovišť, které najdete buďto pomocí uvedených GPS souřadnic, nebo podle mapy a detailních fotek. Musíte dětem pomáhat, stanoviště jsou ukrytá v přírodě (pařezy, kameny...) a pro malé děti mohou být nenápadná. Rozhodně jsem Klárku a Kubíka musela směřovat a když jsem "to" místo objevila, dávala jsem instrukce, co a kde hledat. Pak už bez problému našli a měli radost. Chtěli jsme se obejít bez mobilu, takže jsme všechny zastávky hledali podle fotek. Šlo to bezpochyby pomaleji, ale o to to bylo dobrodružnější. Jednou jsme museli GPS souřadnice vyhledat, protože příroda se během letního vlhka a parna změnila v džungli a některá místa se vizuálně dost lišila :)
 

 
Na každém stanovišti byla ukrytá krabička s razítkem a listem papíru. Na tomto letáčku byla vyobrazena jedna část pohádky, která se k trase vztahovala, plus tematické úkoly pro menší (4-7) i větší (7-12) děti. Poslední stanoviště ukrývalo truhlu s pokladem, kde si děti mohly vzít po jedné odměně.
 

 
Moc jsme si to užili, trasa vedla většinou lesem, příp. po paloučku, i třicítky tak šly vydržet. Byla příjemně dlouhá (cca 4 km), takže ji zvládnou i malé děti (Matěj šel dobrou polovinu po svých), téměř žádné převýšení. Hledání krabiček je moc bavilo, cestu jsme zakončili s pokladem (a pivem) v ruce u Hádeckého rybníka.
 

 
Doporučení č.1: Žrali nás komáři a chytali se na nás klíšťata, doporučuju rozhodně repelent s sebou do batůžku.
 
Doporučení č.2: Kočárek nechte doma, vemte raději nosítko.
 
Doporučení č.3: Kolo by asi šlo, ale jen pokud jste zvyklí v terénu na lesních a kamenitých cestách.
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s Albi.

Žádné komentáře:

Okomentovat