pátek 31. července 2020

Knižní výzva / Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval

Titul: Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval (One Child)
Autor: Torey L. Hayden
Nakladatelství: Portál
Rok prvního vydání originálu: 1980
Počet stran: 240
 
Anotace
 
Kniha představuje skutečný příběh šestileté Sheily, která se dostane do speciální třídy pro děti s poruchami chování. Její učitelkou a zároveň prvním člověkem, který jí projeví lásku, je Torey Hayden. Ta po čase zjistí, že dívka má nadprůměrnou inteligenci, je učenlivá a dřímá v ní skrytý génius. Kniha je pozitivním svědectvím o síle pedagogických a terapeutických prostředků, a pedagoga představuje jako přítele, který neváhá pro dítě překonávat různé těžkosti.
 

Recenze
 
Sheila je velmi problematické dítě. Velmi zraněné a po všech směrech strádající dítě, které díky svému nevyvinutému sociálnímu cítění ubližuje lidem, kteří nějakým způsobem ublížili jí. Když ji úřady nemají možnost umístit do speciálního ústavu, šoupnou ji do třídy "divných" dětí, kterou vede odhodlaná učitelka Torey. Vlivem laskavého a respektujícího přístupu ze strany Torey začne Sheila rozkvétat. Cesta to však nebude jednoduchá a rozhodně ne bezbolestná.
 
Velmi složitá četba, která bolí, ale zároveň dává naději. Naději, že na světě existují pedagogové, kteří mají oči a srdce otevřené. Kteří nechtějí děti jen učit, ale chtějí jim i porozumět. Kteří přistupují k dětem individuálně, protože respektují jejich možnosti, tempo, osobnosti... Tato kniha není scifi, tato kniha je skutečným příběhem. Nejde uvěřit, že byla napsána už v roce 1980!
 
Z knih dle skutečného příběhu mívám obvykle obavy. Někdy mám totiž pocit, že bývají až moc popisné a chybí tam to kouzlo beletrie. Čtivost. Autorka má neskutečný talent, protože se jí podařilo krásně skloubit obě dvě roviny a zvládla napsat svižnou zajímavou knihu, která naláká trpkým tématem a stylem psaní pozornost naštěstí bez problému udrží.
 
Jestli máte pocit, že si s některým svým dítětem nevíte "výchovně" rady, Spratek by vám mohl trošku otevřít oči. Děti jsou tak různé a mají tolik slupek. Za dětskou zlobou bývá často mnohem hlubší příběh než si myslíme. Ano, tady to byl opravdu extrém (a přála bych si, aby příběh holčičky Sheily nebyl pravdivý), ale různé poruchy chování má mnoho dětí. Dítě, které nikdo nemiloval, neumí milovat. Dítě, kterému je celý život říkáno, že je špatné, bude špatné. Bude se tak chovat, protože tomu uvěří.
 
 
Bylo mi smutno, bylo mi těžko, místy jsem se cítila úplně emočně rozsekaná, ale s poslední kapitolou jsem se usmívala a přeju si, aby si ji přečetl každý pedagogický pracovník. Každý, který funguje s dětmi a má jim něco předat. Protože to, s jakými lidmi se dítě setkává, s jakým chováním je ve styku, tím směrem se bude dítě posouvat. Spratek je kniha, která ve mě zůstane navždy a pět hvězdiček je tady žalostně málo.
 
-
Za recenzní výtisk Spratka velice děkuju nakladatelství Portál.

6 komentářů:

  1. Jani, doporucuji volne pokracovani Tygrice... a vubec vsechny pribehy od Torey jsou velmi silne... v anglictine ma tech knih napsano vice a doporucuji i jeji webovky, kde je mozne aledovat osudy deti i po tom, co je prestala ucit... Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, Tygřici chci přečíst určitě, v Portálu je rozebraná, kouknu jinde. A pak snad seberu odvahu na další. Torey je neskutečná! j.

      Vymazat
    2. Je skvělá... ja jsdm vystudovana specialni pedagozka, tak to ma pro me jeste dalsi rozmer... kdybyste nebydleli v Brne, mohla bych vam ji pujcit :)

      Vymazat
    3. Já doufám, že ji někde seženu, příp. třeba bude dotisk ;)

      Vymazat
  2. Dobrý den, dají se prosím někde koupit ti dřevění sloni na úvodní fotce :-) ? Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, byl to dárek, obávám se, že nedokážu dohledat :(

      Vymazat